Spaghetti z pulpetami z kaszy jaglanej oraz sosem z bakłażana i pomidorów

wtorek, 21 października 2014

Niektórzy twierdzą, że gotując wegańskie potrawy, nie można zjeść nic konkretnego. Nie ukrywam, że sam tak myślałem, aż do czasu, gdy nie poznałem roślinnej kuchni trochę bliżej. Wychodząc na przeciw takiemu myśleniu, pragnę przedstawić Wam wspaniałe razowe spaghetti z pysznym sosem z bakłażana i świeżych pomidorów, któremu towarzyszą sycące pulpety z kaszy jaglanej. Zapewniam, że także nieugięci mięsożercy będą nim zachwyceni i może nawet poproszą o dokładkę. :) Do przygotowania tego cudownego dania zainspirowała mnie Ala z Wegan Nerd.


Składniki na pulpety (dla 4 bardzo głodnych osób):
  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • 1 mała cebula, drobno posiekana
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 6 suszonych pomidorów, drobno posiekanych
  • 3 łyżki drobno posiekanej pietruszki
  • 1 płaska łyżeczka mielonej kolendry
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 płaska łyżeczka ostrej papryki w proszku
  • świeżo mielony czarny pieprz
  • sól
  • oliwa z oliwek

Składniki na sos:
  • 2 średnie bakłażany, pokrojone w kostkę
  • 5-6 pomidorów, bez skórki, pokrojonych w kostkę
  • 1 mała cebula, posiekana
  • 3 ząbki czosnku, posiekane
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano
  • 1/2 łyżeczki suszonej bazylii
  • 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
  • świeżo mielony czarny pieprz
  • sól
  • oliwa z oliwek

Dodatkowo:
  • ulubione świeże zioła (u mnie bazylia i pietruszka), do posypania
  • 500 g razowego makaronu spaghetti



Przygotowanie:

Kaszę przesypać do garnka i prażyć przez chwilę na małym ogniu aż zacznie pachnieć. Następnie przepłukać wrzątkiem i odcedzić. Ponownie włożyć ją do garnka, zalać 2 szklankami wrzątku z odrobiną soli i ugotować do miękkości.

Do kaszy dodać pomidory, cebulkę, czosnek, pietruszkę i przyprawy. Wszystko dokładnie wymieszać i w razie potrzeby mocniej doprawić. Formować pulpety wielkości orzecha włoskiego, a następnie smażyć je na uprzednio rozgrzanej oliwie na złoto. Po usmażeniu odsączyć z nadmiaru oleju na ręczniku kuchennym.

Pokrojonego w kostkę bakłażana posolić i odstawić w durszlaku na 20 minut. Następnie przepłukać wodą. Na patelni rozgrzać oliwę i wrzucić bakłażana. Smażyć przez 10 minut. Dodać cebulę, podsmażać kolejne 5. Wrzucić pokrojone pomidory i dusić pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając, aż pomidory zmiękną i powstanie sos. W razie potrzeby dolać wody. Dodać bazylię, oregano, czosnek i doprawić solą oraz pieprzem. Sos połączyć z pulpetami i posypać świeżymi ziołami.

W osobnym garnku ugotować makaron spaghetti. Podawać razem z sosem i pulpetami. Smacznego!


Rozgrzewające (wege) dania EDYCJA II

Zainteresował Ciebie ten wpis? Zobacz również:

34 komentarze

  1. wygląda bardzo apetycznie, szczególnie ciekawi mnie smak pulpetów :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Mi trochę przypominają jaglaną wersję falafeli.

      Usuń
  2. Jestem mięsożerna, ale takie bez mięsne obiadki też bardzo lubię :) Zapowiada się pysznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W takim razie cieszę się, że trafiłem w Twój gust :)

      Usuń
  3. genialny pomysł! zarówno na pulpety jak i całe danie! moje smaki :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Spaghetti jakiego jeszcze nie widziałyśmy :) coś niesamowicie pysznego :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miło wiedzieć, że udało mi się zaproponować Wam coś nowego ;)

      Usuń
  5. Pulpeciki wyglądają świetnie. Z takim daniem mogłabym zapomnieć o mięsie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I o taki efekt chodziło, super, dziękuję! :)

      Usuń
  6. Po zapoznaniu się z składnikami widzę, że pulpety nie są tak pracochłonne, ale………sos wymaga więcej wysiłku. Nasyciłem wzrok daniem – dzięki za przepis :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przygotowanie dania nie zajmuje więcej niż godzinę, więc nie uważam, żeby było szczególnie pracochłonne. Zaś samo przygotowanie sosu można sobie przyspieszyć używając pasty pomidorowej. Pozdrawiam ;)

      Usuń
    2. Dzięki Łukaszu za odpowiedź - być może masz rację ale że można zrobić szybciutko ale jak ktoś ma taki talent jak ty :) mnie zajmie to więcej czasu więc poprosiłem żonę aby wykonała twój przepis - odp: tak, pulpeciki wyszły wspaniałe :) dzięki

      Usuń
    3. Haha, dzięki, ale to chyba nie talent tylko wprawa; całe życie od małego w kuchni robi swoje. ;) Ale dobrze w takim razie, że znalazł się chętny pomocnik w postaci żony. ;) Zaś największą radością dla mnie jest to, że smakowały. Dziękuję więc za podzielenie się tą informacją, to zawsze daje chęć do dalszego prowadzenia bloga. ;)

      Usuń
  7. bardzo sycące danie, na obiadek znakomite :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Świetne i konkretne danie ,z chęcią powtórzę w mojej kuchni.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo mnie to cieszy i mam nadzieję, że będzie Ci smakować :)

      Usuń
  9. Odpowiedzi
    1. Super! Bardzo mi miło, że trafiłem w Twój gust ;)

      Usuń
  10. Coś takiego-jaglane pulpety-super:)kasza czeka więc pewnie wykorzystam ją do Twoich pulpetów:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z jaglanką nie ma rzeczy niemożliwych :D Będzie mi bardzo miło, jeśli ją wykorzystasz do takich celów ;)

      Usuń
  11. Wygląda obłędnie. Smacznie tutaj :-) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  12. Składniki mam, będzie dzisiaj na obiad w wydaniu z sosem pieczarkowym :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O tak! Z sosem pieczarkowym muszą być równie pyszne! :D

      Usuń
  13. Chodził za mną ten przepis od kiedy go zobaczyłam. Wczoraj w końcu zrobiłam, pyszny!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ło, no to super! Niesamowicie mnie to cieszy, że tak smakowało! Nie ma większej satysfakcji niż zadowolony (i najedzony) czytelnik :D

      Usuń
  14. muszę przetestować, tym bardziej, że wydaje mi się że ten przepis się również nadaje dla roczniaka jedzącego BLW :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W prawdzie na karmieniu dzieci się nie znam, ale myślę, że przy zrezygnowaniu z części przypraw przepis powinien się nadać. W końcu kasza jaglana to samo zdrowie ;)

      Usuń
  15. Właśnie skończyłam jeść :) Zrobiłam na obiad i powiem, że danie jest genialne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ogromnie się cieszę, że Tobie smakowało ;)

      Usuń