Marmurkowe babeczki wielkanocne z mąki jaglanej. Idealne do koszyczka.

piątek, 3 kwietnia 2015

Podczas Wielkanocy obok mazurka nie może oczywiście zabraknąć babki lub jej mini wersji, przystosowanej w sam raz do koszyczka. Moja propozycja to bezglutenowe i wegańskie marmurkowe babeczki drożdżowe na mące jaglanej i kukurydzianej. Te babeczki powstały na drodze małego eksperymentu, więc jeśli chodzi o smak, to do ideału im jeszcze trochę brakuje, ale chyba wyglądają całkiem nieźle. Dzięki drożdżom są dość pulchne i od razu po upieczeniu smakują wyśmienicie. Jednak na drugi dzień bliżej im fakturą do babki piaskowej niż drożdżowej, ale to już chyba taki charakter użytej do wypieku mąki. Jeśli lubisz jaglane ciacha, to ta propozycja będzie dla Ciebie jak znalazł. ;)

Składniki (na 12 babeczek o średnicy 5 cm):
  • 1/2 szklanki z mąki jaglanej
  • 1/2 szklanki mąki kukurydzianej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1/3 szklanki cukru, np. trzcinowego
  • 1/2 szklanki mleka roślinnego (u mnie owsiane)
  • 2 płaskie łyżeczki siemienia lnianego
  • 70 ml oleju kokosowego
  • 15 g świeżych drożdży
  • skórka otarta z 1 pomarańczy
  • 1 łyżka kakao
  • szczypta soli

Przygotowanie:

W letnim mleku rozpuść drożdże, dodaj łyżkę cukru oraz siemię lniane. Wymieszaj dokładnie i odstaw na 10 minut. Trzy rodzaje mąk połącz ze sobą, dodaj do nich resztę cukru i szczyptę soli. Wlej drożdżowy zaczyn, dodaj olej kokosowy i otartą skórkę pomarańczową. Wymieszaj drewnianą łyżką, a następnie wyrób ciasto. Powinno dobrze się zagniatać i przypominać tradycyjne ciasto drożdżowe. Ciacho podziel w proporcji 1:2 i do tej mniejszej części dodaj łyżkę kakao. Zagnieć ponownie, aby składniki się połączyły. Obie porcje ciasta odstaw na 2h w ciepłe miejsce do miski przykrytej ściereczką.

Wyrośnięte ciasto powkładaj do foremek na babeczki, odrywając po kawałku raz ciemnego, raz jasnego ciasta. (Jeśli używasz foremek silikonowych, to nie musisz ich smarować uprzednio olejem. W przypadku metalowych warto to jednak zrobić). Piecz 20 minut w 180°C. Odstaw do wystudzenia i powyjmuj z foremek. Babeczki możesz dodatkowo ozdobić lukrem lub cukrem pudrem.




*

Tradycyjne wielkanocne babeczki jogurtowe znajdziesz również tutaj (kliknij na obrazek aby przejść do przepisu):

Zainteresował Ciebie ten wpis? Zobacz również:

39 komentarze

  1. Pyszne babeczki :) właśnie piję kawę to ci jedną podkradnę :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie ma sprawy! Dużo ich zrobiłem, więc dla wszystkich wystarczy :D

      Usuń
  2. O łał ! Takie to by mi się do koszyczka przydały :D Tylko musiałabym się wyposażyć w takie malutkie foremeczki :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Och, tak, takie foremeczki są super. Kiedyś je wyczaiłem na jakiejś wyprzedaży ^^

      Usuń
    2. Też muszę takich poszukać bo są mega urocze :)

      Usuń
  3. piękne:) muszę na przyszłość zaopatrzyć się w takie foremki

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pewnie! W końcu to wielkanocny niezbędnik :D

      Usuń
  4. urocze! <3 do koszyczka idealne! a do tego jakie zdrowe :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetne babeczki :) idealne do koszyczka :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Super te Twoje babeczki :)) Do koszyczka jak znalazł :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Małe pyszności :) Wesołych Świąt! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję i również życzę najweselszych :D

      Usuń
  8. Też robimy podobne maluchy ale w formie muffinek :D

    OdpowiedzUsuń
  9. pyszne wyszły te babeczki :) Wesołych Świąt :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję i również pysznych i Wesołych Świąt życzę :)

      Usuń
  10. Słodkie te babeczki, ja też wkładam zawsze takie mini wersje do koszyczka:) Wesołych Świąt :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To koszyczkowa podstawa :D Dzięki wielkie, również wszystkiego dobrego dla Ciebie w te Święta :)

      Usuń
  11. Super babeczki :) Radosnych Świąt Wielkanocnych :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję! Tobie również wszystkiego dobrego w te Święta ;)

      Usuń
  12. są przepiękne, uwielbiam takie maluszki! wesołych i pysznych!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję serdecznie. Były pyszne, mam nadzieję, że Twoje również ;)

      Usuń
  13. Babeczki prezentują się ślicznie:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Śliczne babeczki :) W moim wielkanocnym koszyku w tym roku też znalazła się minibabeczka :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję. Babeczki w koszyczku to w końcu podstawa :D

      Usuń
  15. Jakie cudne :) I do tego piękne zdjęcia :) Szkoda, że nie widziałam ich wcześniej - przed świętami. Chyba zrobię po świętach :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki śliczne :) A zrobić można nawet bez okazji ;)

      Usuń
  16. Super przepis, wreszcie jakaś zdrowsza alternatywa dla pszennych babek, które tylko tuczą... babeczki ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W takim razie super, że eksperyment mogę uznać za udany ;)

      Usuń
  17. świetne są te babeczki w sam raz dla moich bezglutenowych Dziewczynek :) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super! Cieszę się, że znajdują one amatorów. Pozdrawiam! ;)

      Usuń
  18. a czym mozna zastapic drozdze?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można spróbować bezglutenowym proszkiem do pieczenia. Ale nie jestem pewien, czy wtedy wyjdą takie pulchne.

      Usuń