SKŁADNIKI
Kruche ciasto:
- 200 g białej mąki orkiszowej
- 1 łyżka cukru pudru
- szczypta soli
- 100 g śmietanki kokosowej (zebranej z góry puszki z mlekiem kokosowym)
- 1 szklanka cukru (kryształ)
- 200 g śmietanki kokosowej
- prażone płatki migdałów
Mazurek różany:
- 100 g orzechów nerkowca (namoczonych w wodzie przez noc)
- 3 łyżki konfitury różanej (polecam płatki róż w cukrze)
- 1 łyżeczka oleju kokosowego
- 1 łyżeczka soku z buraka
- prażone płatki migdałów
- plaster suszonego ananasa.
PRZYGOTOWANIE
Ciasto kruche
- Z podanych wyżej składników zagnieć kruche ciasto. Powinno mieć konsystencję jak tradycyjne. W razie potrzeby podsyp je trochę mąką lub dodaj odrobinę więcej mleka. Z ciasta uformuj kulę i wstaw na 30 minut do lodówki.
- Schłodzone ciasto wyjmij i cieniutko rozwałkuj. Uformuj z niego jedną dużą lub dwie małe pisanki. Z pozostałych resztek uformuj wałeczki i umocuj je na brzegach. Ciasto z powrotem wstaw do lodówki na 20 minut.
- W tym czasie nagrzej piekarnik do 180°C. Schłodzone ciasto ponakłuwaj gdzieniegdzie widelcem, a następnie piecz 15-20 minut, aż ładnie się zarumieni. Wyjmij i ostudź.
- Niewielki rondelek zwilż wodą, a następnie wsyp do niego cukier i rozprowadź go równomiernie. Rondel wstaw na mały ogień i podgrzewaj aż do całkowitego rozpuszczenia cukru i powstania karmelu. Nie mieszaj! Możesz co najwyżej lekko potrząsać garnkiem.
- Gdy cukier się skarmelizuje, w osobnym garnku zagrzej śmietankę kokosową i doprowadź ją do wrzenia. Następnie powoli wlewaj do karmelu, cały czas mieszając drewnianą łyżką. Reakcja, która zajdzie będzie bardzo gwałtowna, dlatego bądź uważny/a!
- Rondelek wstaw jeszcze na chwilę na ogień i doprowadź do dokładnego połączenia składników. Kajmak schłodź, wstawiając garnek do zimnej wody i pamiętając, by zamieszać od czasu do czasu.
- Następnie wstaw go do lodówki na całą noc. Następnego dnia posmaruj nim mazurka i udekoruj migdałami. Mazurek najlepszy jest na drugi dzień.
- Namoczone przez noc orzechy zmiksuj blenderem na gładką pastę, później dodaj olej kokosowy, różaną konfiturę i sok z buraka. Miksuj wszystko jeszcze przez chwilę.
- Masę wyłóż na upieczony kruchy spód i wyrównaj ją szpatułką. Udekoruj wszystko migdałami i plasterkiem ananasa. Mazurek najlepszy jest na drugi dzień.
44 komentarze
Świetne 😀 Wegański kajmak na pewno kiedyś wykorzystamy i u nas 🙂
Polecam, ma fajną kokosową nutę 😉
wow! Ale świetne pomysły! Nie powiedziałabym, że ze śmietanki kokosowej powstanie kajmak! 😀 a on prezentuje się wyśmienicie.. <3
Ja w sumie też nie podejrzewałem, ale podjąłem to ryzyko i jak widać eksperymenty czasem się udają 😀
Ciekawe przepisy 🙂 pozdrawiam 🙂
Dziękuję, cieszę się, że przypadły one Tobie do gustu 😉
Wybieram te z kajmakiem <3 chociaż oba są świetne! 🙂
No to super! W sumie kajmakowy to i mój faworyt 😀
Na wynos poproszę 😉
Się robi, haha 😀
Bardzo apetyczne mazurki 🙂 sama się zastanawiam jakie upiec….więc poproszę po dużym kawałku z każdego 😀
Jasne! Zawsze chętnie poczęstuję 😀
Nerkowce mogłabym przemycać niemal w każdej potrawie 😉 Mazurek taki, że om om!
O tak, orzechy nerkowca to świetna sprawa 😀
mmm zjadłabym dwa naraz 🙂 Pysznie wyglądają!
Haha, no to super! 😀
Bardzo podoba mi się ten dodatek soku z buraka, mimo że jest go malutko to na pewno miał wpływ na smak. Ja poszłabym dalej i dałabym trochę więcej- kocham buraki, więc absolutnie by mi to nie przeszkadzało; D
W sumie to taki buraczany mazurek mógłby być całkiem niezły. Pokombinuję coś za rok 😀
Wspaniałe te Twoje mazurki 🙂 w sumie to nie mogę się zdecydować który jest ładniejszy 🙂
Ojej, bardzo mi w takim razie miło 🙂
Świetne są te mazurki w wersji wegańskiej, właśnie zamierzam jutro je zrobić ale w wersji z daktylami 🙂 W końcu znalazłam idealny przepis na wegański mazurek 🙂
Och tak, daktylowy jest genialny! 😀 I cieszę się, że znalazłaś cel swoich poszukiwań u mnie na blogu 🙂
mniam! Ten różowy to moje marzenie! Zostało jeszcze trochę?:D
Haha, niestety już nie. Ale szykuje się powtórka na Święta! 😀
Piękne te wszystkie mazurki
Bardzo dziękuję 🙂
wyglądają bardzo uroczo! i w dodatku bardzo ciekawe propozycje smakowe :3
Cieszy mnie to ogromnie! 🙂
Takich smakołyków na świątecznym stole pozazdrościć. Na szczęście jeszcze jest odrobina czasu i będę mogła skorzystać z Twoich podpowiedzi i zrobić takie mazurki. Dzięki wielkie i wszystkiego dobrego na święta. Ciepła, radości i rodzinnej atmosfery 🙂
Pewnie, jeszcze całe dwa dni na świąteczne pichcenie! Ja się dopiero rozkręcam 😀 Pięknie dziękuję za życzenia i Tobie również życzę radosnych i pysznych Świąt! Wszystkiego dobrego! 🙂
Cudne mazurki! Szczególnie tego z masą różaną chciałabym spróbować 🙂
Dziękuję i gorąco polecam wypróbować, bo masa wyszła bardzo fajna 🙂
Super wyglądają, kształt pizzy 🙂 Bardzo mi się podoba takie połączenie składników!
Czy ja wiem, czy pizzy… Chociaż może te boki z ciasta rzeczywiście lekko ją przypominają xD
Piękne kolory i zapewne super też w smaku 😉 gdyby ten mazurek dostałby się w moje ręce dnia następnego by nie doczekał 😉
Haha, no to super! Cieszę się, że takie odczucia w Tobie wywołuje 😀
Mazurki rewelacja ! Wyglądają pięknie i pewnie obłędnie smakują !
Ekstra! Dziękuję za tak miłe słowa 🙂
Ciekawe i cudne 🙂 Muszę się kiedyś skusić u zrobić :))
Pewnie! Skuś się, skuś 🙂
Świetne:) Wesołych i spokojnych Świąt życzę:)
Dziękuję! Tobie również wszystkiego dobrego w nadchodzące Święta. Niech będą pyszne! 🙂
piąteczka za wegańskie przepisy! wyczekuję kolejnych ; )))
Piona! ✋️ Na blogu wcale takich nie brakuje, a i z pewnością będzie więcej ?