Blåbärsbullar, czyli szwedzkie drożdżówki z jagodami

poniedziałek, 17 sierpnia 2015


Lato kochamy nie tylko za błogie wakacyjne lenistwo i słońce, ale również za wszelkie owoce lasu, którymi wypełniamy nasze koszyki po brzegi, by móc później delektować się nimi podczas pikników czy długich ciepłych wieczorów. Moimi ulubionymi letnimi owocami są leśne jagody, które najbardziej (poza pierogami oczywiście) lubię wykorzystywać do drożdżowych wypieków. Skandynawowie podobnie jak my kochają bułeczki z tymi fioletowymi koralami i przygotowują z nich zakręcone jagodzianki. Cieszą one nie tylko oko swoją fikuśną formą, ale również i nasze podniebienie swoim maślanym smakiem. Przepis podpatrzyłem na Filozofii Smaku, gdzie Malwina swoimi drożdżówkami natychmiast zdobyła moje serce. Nie mogłem się im wprost oprzeć i blåbärsbullar musiały również pojawić się w mojej kuchni.



*

SKŁADNIKI

na 18 bułeczek

Ciasto drożdżowe:
  • 500 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 2 żółtka
  • 20 g świeżych drożdży (lub 1 saszetka suszonych)
  • 80 g cukru
  • 250 ml ciepłego mleka
  • 80 g rozpuszczonego masła

Nadzienie:
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki cukru
  • 2 szklanki leśnych jagód (lub borówek amerykańskich)

Do posmarowania:
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka śmietany 18 %


*

PRZYGOTOWANIE

Zaczyn

Z drożdży świeżych przygotuj zaczyn: rozpuść je w ciepłym (ale nie gorącym) mleku i wymieszaj z 1 łyżką cukru i 2 łyżkami mąki. Odstaw na 10 minut, aż się spienią. (Drożdże suszone wystarczy połączyć z mąką).

Ciasto

Do mąki wbij żółtka, dodaj zaczyn, cukier, sól oraz rozpuszczone masło. Zagnieć ciasto. Po wyrobieniu powinno być gładkie i elastyczne. Możesz się wspomóc mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego. Z ciasta zrób kulkę i wstaw do miski posmarowanej olejem. Odstaw na 2h w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na podsypanym mąką blacie na prostokąt o wymiarach 30 x 40 cm.

Nadzienie

Rozwałkowane ciasto posmaruj masłem i posyp cukrem. Wysyp na nie uprzednio umyte jagody, tak aby sięgały 3/4 wysokości krótszego boku prostokąta. Ciasto zwiń jak na roladę, a następnie pokrój ostrym nożem na 18 równych kawałków.



Pieczenie

Gotowe bułeczki wyłóż na 2 blachy pokryte uprzednio papierem do pieczenia (po 9 sztuk na każdą). Odstaw na 20 minut do ponownego wyrośnięcia. W tym czasie nagrzej piekarnik do 180°C. Następnie wierzch bułeczek posmaruj za pomocą pędzelka żółtkiem roztrzepanym ze śmietaną. Drożdżówki piecz przez około 20 minut, aż ich wierzch ładnie się zarumieni. (Jeśli nie posiadasz piekarnika z termoobiegiem, to piecz każdą blachę osobno). Po upieczeniu odstaw je na chwilę do przestudzenia. Podawaj obowiązkowo ze szklanką zimnego mleka.






*
Przypominam również o głosowaniu na mój blog w konkursie Blog Day 2015! Zostałem zakwalifikowany do finałowej 5 najlepszych blogów kulinarnych na Dolnym Śląsku, ale aby być numerem jeden, potrzebuję Waszej pomocy! Jeżeli podoba się Wam to, co robię, to proszę o kliknięcie w obrazek powyżej. W specjalnie przygotowanej aplikacji można oddać głos (codziennie jeden!) i przy okazji wygrać nagrody od Pasażu Grunwaldzkiego. Głosowanie trwa od 10 do 24 sierpnia. Z góry dziękuję! :)

Zainteresował Ciebie ten wpis? Zobacz również:

30 komentarze

  1. Jak my przepadamy za jagodami :D Apetycznie zawinięte ślimaczki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki dziewczyny! Ze mnie też jagodowy chłopak i wprost uwielbiam :D

      Usuń
  2. Super takie spiralki. Na pewno są bardzo dobre.

    OdpowiedzUsuń
  3. Chętnie bym spróbowała takiego ślimaka:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Moje ukochane owoce sezonowe to właśnie jagody! <3
    Skandynawskie cinnamonrolls'y też bardzo lubię, więc i tym bardziej te drożdżówki bym polubiła :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Och, to tak jak moje! <3 Za kanelbullar również szaleję! Nie ma co, Szwedzi mają talent do drożdżowych słodkości :D

      Usuń
  5. Świetny, i już problem rozwiązany z lepieniem "jagodzianek" tak aby nic nie wylatywało i ciekło.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hahaha, nie byłbym taki pewien! Przy krojeniu bułeczek i ich przenoszeniu trzeba być bardzo ostrożnym. Jagody uciekają po całej kuchni! ;D

      Usuń
  6. Jagody już nie do zdobycia, dlatego pozostają mi już same borówki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie jeszcze na szczęście są, ale z borówkami na pewno będą równie dobre ;)

      Usuń
  7. Urokliwe te ślimaczki no i pycha :) robiłam kiedyś takie nadziane marchewką i pomarańczą...
    Blog super to wiadomo ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Haha, dzięki ;) Marchewką i pomarańczami mówisz, czuję się megazainteresowany! Masz może gdzieś przepis na nie? :D

      Usuń
  8. Odpowiedzi
    1. Nie ma sprawy, w końcu upiekłem kilka tuzinów :D

      Usuń
  9. Doskonałe drożdżówki :) Wyglądają cudownie ! :) Piękne zdjęcia!
    Pozdrawiam serdecznie i zapraszam do mnie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Klaudia za tak miłe slowa! Wpadnę na pewno ;)

      Usuń
  10. Uwielbiam te zawijaski z owocami. Pysznie je zrobileś. Zabieram kilka i uciekam :-)

    OdpowiedzUsuń
  11. Ja również uwielbiam lato za owoce...
    A jagodzianki były w polskich domach od zawsze.
    W ślimakowych drożdżówkach wyglądają super !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Twoje słowa tylko udowadniają, że nie ma lepszej pory roku ;) I fakt, to chyba jeden z bardziej tradycyjnych u nas wypieków ;)

      Usuń