Stir-fry z makaronem ryżowym i krewetkami

wtorek, 1 września 2015

Makarony w azjatyckim stylu to moja specjalność. Uwielbiam te mieszanki kwaśno-słodko-pikantnych smaków, które wprost eksplodują podczas jedzenia. Najczęściej przygotowuję chiński chow mein lub własnie makaron ryżowy, do którego pasuje niemal wszystko. Zaletą dań typu stir-fry jest ich lekkość, pełnia smaku i zarazem szybkość w przygotowaniu (no może, pomijając trochę pracochłonny etap siekania warzyw). Dzisiejsze danie przygotowałem z tego, co akurat wpadło mi w oko w pobliskim zieleniaku - zielony groszek i rzodkiewka aż się prosiły o wykorzystanie. Lubię, gdy na talerzu jest dużo kolorów, wtedy od razu wszystko lepiej smakuje. Podstawowym składnikiem dań z woka (obok warzyw) są dla mnie krewetki, więc i tym razem nie mogło być inaczej. Zanurzyłem je w pysznej i aromatycznej marynacie. Szczególnego kopa nadała jej koreańska papryka gochugaru, którą używa się do tradycyjnego kimchi. Zaprzyjaźniona sprzedawczyni na targu podarowała mi kiedyś jej saszetkę i odtąd często gości w wielu moich daniach. Jest w niej coś niesamowitego, co odróżnia ją od zwykle używanych przeze mnie płatków chili - jej głębia smaku jest niesamowita. Zapraszam do gotowania!



*

SKŁADNIKI

na 2 porcje

Marynata i krewetki:
  • 300 g dużych krewetek
  • 1 papryczka chili
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 cm kłącza imbiru
  • 4 cebule dymki
  • sok z ½ limonku
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka gochugaru (lub płatków chili)
Makaron:
  • 200 g wstążek z makaronu ryżowego
  • 100 g młodego zielonego groszku (po obraniu)
  • ½ natki pietruszki
  • 1 pęczek rzodkiewki
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 1 czerwona papryka
  • 1 łyżka oleju kokosowego lub sezamowego
  • 1 łyżka czarnego sezamu

*

PRZYGOTOWANIE

Krewetki

Paprykę oraz czosnek drobno posiekaj. Pokrój dymkę, a imbir zetrzyj na tartce. Dodaj pozostałe składniki marynaty i wymieszaj.

Krewetki rozmroź, umyj i obierz z pancerzy (ogonki możesz zostawić, nadają one smak daniu). Następnie zalej je marynatą i odstaw na 30 minut do godziny.


Makaron

Paprykę pokrój w małą kostkę. Szczypiorek i natkę posiekaj. Rzodkiewkę pokrój w plasterki.

W lekko osolonym wrzątku ugotuj makaron ryżowy (czas wg przepisu na opakowaniu), a następnie zahartuj go w zimnej wodzie.

Na dużej patelni lub w woku rozgrzej olej i wrzuć krewetki. Smaż przez 3 minuty, a następnie wrzuć paprykę oraz zielony groszek. Duś wszystko przez następne 5 minut. Wrzuć makaron (możesz go również pociąć nożyczkami, żeby łatwiej się mieszało) i smaż przez 3-5 minut, cały czas mieszając. Dodaj natkę pietruszki, szczypiorek oraz rzodkiewkę i podsmaż jeszcze chwilę.

Makaron przenieś na talerz, posyp czarnym sezamem i podawaj.



Zainteresował Ciebie ten wpis? Zobacz również:

12 komentarze

  1. Tak kolorowemu daniu nie da się odmówić :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Jakiś czas temu kupiłam makaron ryżowy, ale jakoś nie wiedziałam co z nim zrobić. Ten przepis wygląda bardzo apetycznie, więc chyba się skuszę i też go wypróbuję. Swoją drogą zdjęcia na całym blogu są tak świetne, że aż ślinka cieknie. Bardzo podoba mi się Twój blog i będę zaglądać częściej.

    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Skuś się i to koniecznie. Makaron ryżowy z warzywami i krewetkami z woka smakuje wprost genialnie! Gorąco polecam ;)
      Bardzo dziękuję Weroniko za komplement. Szalenie miło jest mi to usłyszeć i mam nadzieję, że znajdziesz u mnie wiele ciekawych inspiracji. ;)

      Usuń
  3. Wygląda bardzo apetycznie :) Ja też raz na jakiś czas przygotowuję makaron ryżowy lub chow mein z warzywami i tofu, bo mój Mąż bardzo lubi takie dania.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To widzę, że mamy razem z Twoim mężem podobny gust! :D

      Usuń
  4. Najchętniej znów dosiadłabym się do Twojego stołu,ale nie wypada mi tak postąpić bez zaproszenia więc będę musiała sama przygotować danie,które proponujesz:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Haha! To chyba największy komplement, jaki taki bloger jak ja może przeczytać. Dziękuję :) I gorąco polecam, makaron wychodzi naprawdę znakomity ;)

      Usuń
  5. Pychotka! Uwielbiam takie klimaty. U mnie był dziś makaron z kaczką po tajsku, ale krewetą też bym nie pogardziła :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kaczka po tajski brzmi równie fantastycznie! Muszę też taką zrobić! :)

      Usuń
  6. Po prostu uwielbiam takie dania<3

    OdpowiedzUsuń