Socca - nicejski placek z ciecierzycy

piątek, 16 października 2015

Socca, farinata, torta di ceci lub cecina to nazwy tego samego dania, wywodzącego się z kuchni liguryjskiej i znanego od Lazurowego Wybrzeża aż po Toskanię. Niezależnie od przepisów charakterystycznych dla danego regionu socca to po prostu placek przygotowywany z mąki z ciecierzycy, wody i oliwy z oliwek i smażony na patelni lub w piecu w specjalnych miedzianych formach. Wiele osób ceni sobie farinatę ze względu na to, że jest to danie bezglutenowe oraz wegańskie i z powodzeniem może zastąpić tradycyjne naleśniki na mące pszennej. Tradycyjnie soccę podaje się wyłącznie ze świeżym rozmarynem, pieprzem oraz solą morską. Jednakże będąc pewnego razu w restauracji specjalizującej się w kuchni nicejskiej, miałem okazję spróbować ceciny przygotowanej niczym pizza: z sosem pomidorowym, serem kozim, rukolą i wolno-dojrzewającą szynką. Postanowiłem się podzielić z Wami właśnie tym wariantem. Przede wszystkim dlatego, że stanowi wspaniałą i zdrową alternatywę dla słynnego włoskiego placka.



*

SKŁADNIKI

na 3-4 porcje


Socca:
  • 300 g mąki z ciecierzycy
  • 1 łyżeczka soli morskiej
  • 750 ml letniej wody
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

Do podania:
  • kilka plasterków szynki wolno-dojrzewającej (np. prosciutto, serrano)
  • solidna garść rukoli
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • ser kozi lub mascarpone
Sos pomidorowy:
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 500 ml past pomidorowej
  • ½ łyżeczki suszonych ziół prowansalskich
  • ½ łyżeczki suszonego rozmarynu
  • chlust oliwy z oliwek
  • sól, pieprz do smaku




*

PRZYGOTOWANIE

Socca

Wszystkie składniki na soccę umieść w misie miksera i zmiksuj jak ciasto na naleśniki. Powinno być gładkie, lejące i bez grudek. Odstaw na minimum 1 godzinę.

Następnie na rozgrzaną teflonową lub żeliwną patelnię wylewaj po 1 dużej chochli ciasta i smaż na bardzo małym ogniu. Gdy zobaczysz, że wierzch socci jest już ścięty, obróć delikatnie placek na drugą stronę i przysmażaj do zarumienienia. Jeśli nie posiadasz nieprzywierającej patelni, koniecznie rozgrzej najpierw oliwę z oliwek. Usmaż pozostałą część ciasta analogicznie. Dla patelni o średnicy 20 cm powinno wyjść 6 placków.

Sos pomidorowy

Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i delikatnie przysmaż drobno posiekany czosnek oraz cebulę. Następnie wlej pastę pomidorową i gotuj ją na małym ogniu przez 10 minut, aż ilość wody się zredukuje. Przypraw ziołami, solą oraz pieprzem. Ciepłą jeszcze soccę posmaruj pomidorowym sosem.

Podanie

Na sos wyłóż pokrojone na połówki pomidorki koktajlowe, kawałki szynki, rukolę oraz odrobinę sera. Przed położeniem rukoli soccę możesz również krótko zapiec w piekarniku. Smacznego!


*

Zainteresował Ciebie ten wpis? Zobacz również:

32 komentarze

  1. Już o nim slyszalam I koniecznie muszę wypróbować ! Zdjęcia oczywiście jak zwykle zachęcają ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie! Jest naprawdę bardzo smaczny :) Dziękuję za komplement ;)

      Usuń
  2. Strasznie fajny pomysł z tym plackiem. Wypróbuję jutro na obiad.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super! Czekam później na informację zwrotną jak smakował :)

      Usuń
  3. Ależ piękne kolory. Na jesienną pogodę idealne danie ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pewnie! Trzeba się w końcu ratować kolorami w kuchni, skoro za oknem taka depresyjna pogoda ;)

      Usuń
  4. Bardzo lubię soccę, ja jednak przygotowuję ją w formie pizzy;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też, czasami ją piekę, czasami smażę. Zależy od nastroju ;D

      Usuń
  5. A ja czytałam, że soccę je się w chlebie. Trochę to dla mnie dziwaczne :) Twoja wersja a;la pizza to świetna koncepcja, muszę wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Taaak! Też to słyszałem, ba nawet widziałem ;D Ale chyba właśnie wolę swoją opcję z sosem ;)

      Usuń
  6. Piękny żółciutki słoneczny kolor placka i te kolorowe dodatki pokrzepiają mnie w tę szara pogodę. Wygląda smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Haha, to tak jak mnie. Skoro słońca nie ma na niebie, to chociaż niech będzie na talerzu ;D

      Usuń
  7. Genialnie to wygląda :) koniecznie muszę wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Robiłyśmy kiedyś coś podobnego i nam naprawdę bardzo smakowało ale osoby, które wcześniej ciecierzycy nie jadły kręciły nosem... :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie pozostaje mi powiedzieć nic innego, jak to, że się nie znają :P

      Usuń
  9. Wygląda bosko! Uwielbiam cieciorkę i ten przepis bardzo przypadł mi do gustu ! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ekstra! Bardzo się cieszę, że trafiłem w Twój gust :)

      Usuń
  10. Odpowiedzi
    1. Trzeba jakoś się ratować w te pochmurne dni :)

      Usuń
  11. Chętnie zamówiłabym takie danie w restauracji:)

    OdpowiedzUsuń
  12. na patrz, mieszkam w Nicei i nie spotkałam się jeszcze, żeby placek podawać inaczej niż na sucho. i szczerze nie za bardzo mi tak smakuje. opcja z dodatkami bardziej do mnie przemawia;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też po raz pierwszy soccę jadłem we Francji na sucho z oliwą i specjalnie mi ona nie podeszła. Później właśnie podano mi ją w taki sposób, jak zaprezentowałem, w jednej restauracji i stwierdziłem, że to genialny pomysł, który trzeba powtórzyć w domu :)

      Usuń
  13. Kolorowo, apetycznie, wygląda świetnie.

    OdpowiedzUsuń