7,5K
Socca, farinata, torta di ceci lub cecina to nazwy tego samego dania, wywodzącego się z kuchni liguryjskiej i znanego od Lazurowego Wybrzeża aż po Toskanię. Niezależnie od przepisów charakterystycznych dla danego regionu socca to po prostu placek przygotowywany z mąki z ciecierzycy, wody i oliwy z oliwek i smażony na patelni lub w piecu w specjalnych miedzianych formach. Wiele osób ceni sobie farinatę ze względu na to, że jest to danie bezglutenowe oraz wegańskie i z powodzeniem może zastąpić tradycyjne naleśniki na mące pszennej. Tradycyjnie soccę podaje się wyłącznie ze świeżym rozmarynem, pieprzem oraz solą morską. Jednakże będąc pewnego razu w restauracji specjalizującej się w kuchni nicejskiej, miałem okazję spróbować ceciny przygotowanej niczym pizza: z sosem pomidorowym, serem kozim, rukolą i wolno-dojrzewającą szynką. Postanowiłem się podzielić z Wami właśnie tym wariantem. Przede wszystkim dlatego, że stanowi wspaniałą i zdrową alternatywę dla słynnego włoskiego placka.
SKŁADNIKI
Socca:
- 300 g mąki z ciecierzycy
- 1 łyżeczka soli morskiej
- 750 ml letniej wody
- 2 łyżki oliwy z oliwek
Sos pomidorowy:
- 1 mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- 500 ml past pomidorowej
- ½ łyżeczki suszonych ziół prowansalskich
- ½ łyżeczki suszonego rozmarynu
- chlust oliwy z oliwek
- sól, pieprz do smaku
Do podania:
- kilka plasterków szynki wolno-dojrzewającej (np. prosciutto, serrano)
- solidna garść rukoli
- kilka pomidorków koktajlowych
- ser kozi lub mascarpone
PRZYGOTOWANIE
Socca
- Wszystkie składniki na soccę umieść w misie miksera i zmiksuj jak ciasto na naleśniki. Powinno być gładkie, lejące i bez grudek. Odstaw na minimum 1 godzinę.
- Następnie na rozgrzaną teflonową lub żeliwną patelnię wylewaj po 1 dużej chochli ciasta i smaż na bardzo małym ogniu. Gdy zobaczysz, że wierzch socci jest już ścięty, obróć delikatnie placek na drugą stronę i przysmażaj do zarumienienia. Jeśli nie posiadasz nieprzywierającej patelni, koniecznie rozgrzej najpierw oliwę z oliwek.
- Usmaż pozostałą część ciasta analogicznie. Dla patelni o średnicy 20 cm powinno wyjść 6 placków.
Sos pomidorowy
- Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i delikatnie przysmaż drobno posiekany czosnek oraz cebulę. Następnie wlej pastę pomidorową i gotuj ją na małym ogniu przez 10 minut, aż ilość wody się zredukuje.
- Przypraw ziołami, solą oraz pieprzem. Ciepłą jeszcze soccę posmaruj pomidorowym sosem.
Podanie
- Na sos wyłóż pokrojone na połówki pomidorki koktajlowe, kawałki szynki, rukolę oraz odrobinę sera.
- Przed położeniem rukoli soccę możesz również krótko zapiec w piekarniku. Smacznego!
Zrobiłeś/zrobiłaś ten przepis?
Pochwal się efektami i otaguj mnie na Instagramie: @food_square
32 komentarze
Już o nim slyszalam I koniecznie muszę wypróbować ! Zdjęcia oczywiście jak zwykle zachęcają 😉
Koniecznie! Jest naprawdę bardzo smaczny 🙂 Dziękuję za komplement 😉
Strasznie fajny pomysł z tym plackiem. Wypróbuję jutro na obiad.
Super! Czekam później na informację zwrotną jak smakował 🙂
Ależ piękne kolory. Na jesienną pogodę idealne danie 😉
Pewnie! Trzeba się w końcu ratować kolorami w kuchni, skoro za oknem taka depresyjna pogoda 😉
Bardzo lubię soccę, ja jednak przygotowuję ją w formie pizzy;)
Ja też, czasami ją piekę, czasami smażę. Zależy od nastroju ;D
A ja czytałam, że soccę je się w chlebie. Trochę to dla mnie dziwaczne 🙂 Twoja wersja a;la pizza to świetna koncepcja, muszę wypróbować 🙂
Taaak! Też to słyszałem, ba nawet widziałem ;D Ale chyba właśnie wolę swoją opcję z sosem 😉
Piękny żółciutki słoneczny kolor placka i te kolorowe dodatki pokrzepiają mnie w tę szara pogodę. Wygląda smakowicie 🙂
Haha, to tak jak mnie. Skoro słońca nie ma na niebie, to chociaż niech będzie na talerzu ;D
Genialnie to wygląda 🙂 koniecznie muszę wypróbować 🙂
Gorąco polecam 😉
Robiłyśmy kiedyś coś podobnego i nam naprawdę bardzo smakowało ale osoby, które wcześniej ciecierzycy nie jadły kręciły nosem… 😛
Nie pozostaje mi powiedzieć nic innego, jak to, że się nie znają 😛
To samo im powiedziałyśmy 😛
Haha, no i dobrze! 😀
Podoba mi się to danie, nawet bardzo 🙂
A mnie jest bardzo z tego powodu miło 😉
Wygląda bosko! Uwielbiam cieciorkę i ten przepis bardzo przypadł mi do gustu ! 🙂
Ekstra! Bardzo się cieszę, że trafiłem w Twój gust 🙂
No no, wygląda kusząco 🙂
No ja myślę! 😛
Słoneczny 🙂
Trzeba jakoś się ratować w te pochmurne dni 🙂
Chętnie zamówiłabym takie danie w restauracji:)
Restauracja chez Łukasz zaprasza 😀
na patrz, mieszkam w Nicei i nie spotkałam się jeszcze, żeby placek podawać inaczej niż na sucho. i szczerze nie za bardzo mi tak smakuje. opcja z dodatkami bardziej do mnie przemawia;)
Też po raz pierwszy soccę jadłem we Francji na sucho z oliwą i specjalnie mi ona nie podeszła. Później właśnie podano mi ją w taki sposób, jak zaprezentowałem, w jednej restauracji i stwierdziłem, że to genialny pomysł, który trzeba powtórzyć w domu 🙂
Kolorowo, apetycznie, wygląda świetnie.
I równie dobrze smakuje ?