Jajka przepiórcze marynowane w burakach

wtorek, 22 marca 2016

Takie jajeczka nie tylko wspaniale smakują, ale także mają fantastyczny kolor dzięki burakom. To takie miniaturowe jadalne pisanki! Pamiętajmy tylko, by nie marynować ich zbyt długo. Jedna doba w zupełności wystarczy, później staną się gumowe, a żółtko zabarwi się na czerwono. Jeśli chcemy przygotować je wcześniej, wystarczy odsączyć je z zalewy i wstawić z powrotem do lodówki.



*

SKŁADNIKI

na 24 sztuki

  • 2 tuziny jajek przepiórczych
  • 2 szklanki soku z buraków
  • ½ szklanki octu winnego z jabłek
  • ½ szklanki cukru
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 2 listki laurowe
  • 3 ziela angielskie
  • 5 goździków
*

PRZYGOTOWANIE


Do rondla wlej ocet i sok z buraków, wsyp sól oraz cukier i dodaj przyprawy. Wstaw na ogień, doprowadź do wrzenia, zamieszaj i odstaw do wystudzenia. W tym czasie przygotuj jajka.

Jajka przepiórcze ugotuj na twardo (około 3 minuty od zagotowania wody). Następnie wystudź je przez kwadrans w zimnej wodzie i obierz ze skorupek. Włóż do słoika, zalej zimną marynatą i wstaw na jedną dobę do lodówki. Wyjmij, odcedź i podawaj z majonezem lub sosem chrzanowym. Po marynowaniu możesz je przechowywać przez 3 dni w lodówce.

*

Zainteresował Ciebie ten wpis? Zobacz również:

18 komentarze

  1. Gdyby nie były przekrojone to byśmy myślały, że właśnie sięgamy po malutkie buraczki :D Super wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Haha, bo to są trochę takie buraczki, tyle, że z żółtkiem w środku :D

      Usuń
  2. Małe, czerwone cudeńka;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dzięki przekrojonym jajkom wierzę,że to jajka,bo w całości wyglądają zupełnie inaczej:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W takim razie dobrze, że je przekroiłem, bo nikt by później nie uwierzył! :D

      Usuń
  4. W pierwszej kolejności - życzę powodzenia z realizacją marzeń!
    W drugiej kolejności - wszędzie dziś widzę buraki. Brzmi ciekawie, skłoniłeś mnie, żeby wypróbować w końcu jaj przepiórczych :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję ślicznie za tak miłe słowa! Zaś co do buraków, to chyba dlatego, że w tej chwili trudno o ciekawe warzywa i trzeba się skupić na tych sezonowych ;)

      Usuń
  5. Ale będą uroczo wyglądały na wielkanocnym stole :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Odpowiedzi
    1. Mega! Bo już bałem się, że troszkę za długo je przetrzymałem :D

      Usuń
  7. Do złudzenia przypominają buraczki ;D Kolor cudny ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Genialne!!! Kolory są tak żywe i wszystko tworzy TAK apetyczną całość, że nie ucieknę przed Twoim przepisem :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super! Mam za to nadzieję, że jajeczka w Twoim wykonaniu będą szybko uciekać z talerza ;)

      Usuń