Czarny ryż z kurkami, boczniakami i przegrzebkami z pora

piątek, 9 września 2016

Pomysł na podanie kurek i porów à la małże Św. Jakuba na czarnym ryżu znalazłem w mojej ulubionej książce My New Roots. Sarah Britton pisze, że to jedno z tych komfortowych połączeń, które sprawia, że mamy ochotę zawinąć się z nim pod kocyk w chłodny wieczór i zwyczajnie się delektować, zapominając o bożym świecie. Mnie urzekła w nim również gra barw — porów i kurek kontrastujących z czarnym ryżem. Odtwarzając ten przepis, postanowiłem posunąć się o krok dalej i maksymalnie wydobyć z grzybów smak umami, podkręcając je sosem sojowym i zestawiając go ze słodyczą syropu klonowego oraz pikanterią imbiru. Wyszło coś naprawdę niesamowitego, dlatego gorąco polecam Wam ten przepis, bo to prawdziwe niebo w gębie!


*

SKŁADNIKI

na 2 porcje

  • 1 szklanka czarnego ryżu (można również użyć ryżu dzikiego)
  • 200 g kurek
  • 200 g boczniaków
  • 1 por (z dużą białą częścią)
  • 3 łyżeczki masła klarowanego (lub oleju kokosowego)
  • 3 łyżki jasnego sosu sojowego
  • 3 łyżki syropu klonowego
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 cm kłącza imbiru
  • 1 płaska łyżeczka wegańskiego bulionu z warzyw
  • mały pęczek szczypiorku
*

PRZYGOTOWANIE


Czarny ryż przepłucz pod bieżącą wodą, wrzuć do garnka, zalej 2 szklankami wody, przykryj i ugotuj do miękkości (może to zająć od 45 minut do 1,5 godziny). Po ugotowaniu ryż przepłucz pod zimną wodą i wymieszaj z 1 łyżką syropu klonowego oraz 1 łyżką sosu sojowego.

W tym czasie oskrob kurki, oczyść je z piasku pod dużym strumieniem wody, osusz. Na patelni rozgrzej łyżeczkę klarowanego masła i dodaj 2 drobno posiekane ząbki czosnku. Przysmaż je chwilę, a następnie wrzuć kurki. Smaż je na złoto, następnie wlej 1 łyżkę syropu klonowego, 1 łyżkę sosu sojowego oraz dodaj 1 cm otartego imbiru. Smaż jeszcze chwilę, aż cały płyn wyparuje. W podobny sposób usmaż boczniaki (przed obróbką termiczną możesz je podzielić na mniejsze kawałki).

Por pokrój na 5 mm plastry. Na patelni rozgrzej łyżeczkę masła klarowanego i wrzuć pora. Smaż z obu stron przez 1 minutę. Następnie w 50 ml wrzątku rozrób bulion z warzyw i zalej nim pora. Duś aż cały płyn wyparuje.

Ryż wyłóż na talerz, ułóż nań usmażone kurki, boczniaki oraz pora. Posyp wszystko świeżo posiekanym szczypiorkiem.

*



*
Kochani,
korzystając z okazji chciałbym Was serdecznie zaprosić do uczestnictwa w warsztatach kulinarnych, które organizuję wspólnie z BURDA FOOD CENTER we Wrocławiu. Rośliny górą! Pod tym hasłem przygotowałem menu pełne barw, tekstur, smaków i aromatów, które mnie zainspirowały wraz z kończącym się latem. Skąd ten temat? Ponieważ uważam, że rośliny inspirują i zmuszają do myślenia. Podczas warsztatów chcę Wam pokazać w jak niekonwencjonalny sposób można łączyć składniki i stworzyć prawdziwą ucztę, którą nie pogardziłby żaden zadeklarowany mięsożerca.

Przyrządzimy dania z jednej strony zaskakujące swoją prostotą, a z drugiej pełne intrygujących połączeń. Na pierwszy ogień pójdzie amuse bouche w formie sakiewek z buraczanym makaronem, chrupiącymi warzywami i morelowym chutneyem. Później przygotujemy faszerowane kaszą gryczaną i kurkami pomidory. Ich podanie na grillowanej chałce z pewnością zaskoczy każdego. Kulminacyjnym punktem będzie pełne smaku umami danie, na które przepis podałem już dzisiaj – czarny ryż z eskalopkami z pora, kurkami i boczniakami. Idealne na jesienne wieczory. Dla spragnionych zdrowych fast-foodów przyrządzimy burgery z fasoli w bliskowschodnim stylu. Zwieńczeniem naszej roślinnej uczty będzie fit tarta z musem z malin i białą czekoladą z kokosa, czyli mój ulubiony sposób na łakocie bez wyrzutów sumienia. W sumie przygotujemy 2 przystawki, 2 dania główne i deser. 

Patronat nad wydarzeniem obejmie magazyn Slowly Veggie! Partnerem wydarzenia jest AMANI.PL (ekologiczna warzywa, lokalne produkty, tradycyjne przetwory).

Więcej informacji o wydarzeniu znajdziecie TUTAJ. Gorąco zachęcam do udziału! Będzie pysznie, merytorycznie i wesoło! ;)


Zainteresował Ciebie ten wpis? Zobacz również:

22 komentarze

  1. Szkoda, że Wrocław :(
    A danie w 100% dla mnie! Uwielbiam takie smaki <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wrocław na początek. Liczę na to, że z czasem uda się wyruszyć również do innych miast ;)

      Usuń
  2. te kurki to teraz wszyscy mają! :)
    A ja jakoś nie umiem się do nich przekonać.. choć Twoja kompozycja wygląda przepysznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W końcu trwa na nie sezon, więc szkoda byłoby go nie wykorzystać. A jeśli nie potrafisz się do nich przekonać, to dodaj samego pora i boczniaki - też będzie pysznie ;)

      Usuń
  3. Robiłam sałatkę z czarnym ryżem, bardzo mi taki ryz smakuje. A twoja sałatka wygląda smacznie, bardzo smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czarny ryż ma niepowtarzalny aromat :) I dziękuję Urszulo za miłe słowa ;)

      Usuń
  4. Zielne pory na czarnym ryżu rzeczywiście wyglądają przepięknie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Prawda? ;) Zderzenie ich kolorów jest tutaj niesamowite ;)

      Usuń
  5. Tyle inspiracji na kurki w internetach i co tu wybrać? :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mój przepis! Wybierzcie mój przepis! Haha :D

      Usuń
  6. Danie wprost powala kolorystyką. Świetne połączenie smaków, zdecydowanie coś dla nas :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że tak myślisz i zachęcam do wypróbowania :)

      Usuń
  7. Przegrzebki z pora - urzekające :-). Całość kusi kolorem i kompozycją, mniam.

    OdpowiedzUsuń
  8. Wow, co za spektakularne powstanie z łopatek :))) Przepis świetny teraz to ja jestem powalona na łopatki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Lubię powalać na łopatki! :D Ale jeszcze bardziej lubię, gdy ktoś z nich wstaje, żeby wypróbować moje danie - dlatego zachęcam do wypróbowania przepisu ;)

      Usuń