SKŁADNIKI
Kawowa panna cotta:
- 200 ml śmietany kremówki 30%
- 200 ml mleka
- 1 laska wanilii
- 2 łyżki cukru (lub erytrytolu)
- 60 ml mocnego espresso
- 3 łyżeczki żelatyny
Galaretka kawowa:
- 200 ml świeżo zaparzonej kawy
- 1 łyżeczka żelatyny
Sos karmelowy (opcjonalnie):
- 200 g cukru
- 50 g masła
- 150 ml śmietany kremówki 30%
- szczypta soli morskiej
PRZYGOTOWANIE
Galaretka kawowa
- Żelatynę mieszamy z 1 łyżką zimnej wody, pozostawiamy do napęcznienia, a następnie wlewamy kilka łyżek wrzątku i dokładnie ją w nim rozpuszczamy.
- Łączymy z kawą i czekamy, aż mieszanina ostygnie. Galaretkę wlewamy do kokili i wstawiamy do lodówki do stężenia.
Kawowa panna cotta
- Mleko łączymy ze śmietanką i wlewamy do rondelka. Laskę wanilii dzielimy na pół i wybieramy ziarenka. Dodajemy je wraz z laską do mlecznej mieszanki. Podgrzewamy do momentu, w którym śmietanka zacznie wrzeć na brzegach rondla. Następnie garnek zestawiamy i wyjmujemy wanilię. Wsypujemy cukier oraz wlewamy espresso.
- Żelatynę mieszamy z 3 łyżkami zimnej wody, pozostawiamy do napęcznienia, a następnie wlewamy kilka łyżek wrzątku i dokładnie ją w nim rozpuszczamy. Łączymy ze śmietanką i odstawiamy do wystudzenia.
- Panna cottą wylewamy na kawową galaretkę i wstawiamy do lodówki na minimum 6 godzin. Przed podaniem, kokile umieszczamy na chwilę w ciepłej wodzie, a następnie wykładamy panna cottę na płaski talerz.
Sos karmelowy
- Do rondelka o grubym dnie wsypujemy cukier i wstawiamy garnek na mały ogień. Nie mieszając ani razu, czekamy, aż cukier nabierze bursztynowej barwy. Następnie wrzucamy kawałek masła i energicznie mieszamy.
- Zestawiamy garnek z ognia i powoli wlewamy śmietankę, cały czas mieszając. Doprawiamy solą morką do smaku. Odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Następnie podajemy z gotową panna cottą.
Kawę, którą wykorzystałem do swojego deseru mam dzięki uprzejmości Tommy Cafe — jedynej w swoim rodzaju palarni i importera najlepszych ziaren z całego świata. Odwiedźcie koniecznie ich sklep internetowy pod adresem tommycafe.pl, bo czeka tam na Was niespodzianka! Do końca września możecie nabyć ich kawy i herbaty z rabatem 15%. Wystarczy, że przy składaniu zamówienia podacie hasło „food2”. Gorąco zachęcam do zakupów. Naprawdę warto! Sam przetestowałem ich kilka kaw oraz herbat i jestem zachwycony. 😉
18 komentarzy
Bardzo lubię ten deser, moje smaki 🙂
Cieszę się bardzo 🙂
Porywam porcyjkę, uwielbiam takie desery 🙂
Ależ proszę, nie krępuj się 😀
Deser znakomity! Już czuję jak rozpływa się w ustach 😀 <3
A rozpływa się wprost fenomenalnie ^^
Kawa w deserze, to jest dopiero kawa!
Co prawda to prawda! 😀
Wygląda wspaniale 🙂
Dziękuję 🙂
Nie przepadamy za kawą, ale być może takie połączenie by nas przekonało. 🙂
Myślę, że warto wypróbować. Aromat kawy jest dość lekki i bardzo przyjemny w tym deserze 🙂
Kawowa rozkosz:)coś dla mnie:)
O, jak fajnie 😉
Panna cotta idealna. Doskonale trafia w moje gusta:D
Bardzo mnie to cieszy 🙂
My uwielbiamy kawy z dripa, szykujemy się do parzenia w aeropressie, galaretka z kawy to ekstra pomysł. Pyszna propozycja i nowe miejsce gdzie można kupić dobrą kawę
Też szaleję za dripową kawą. To zdecydowanie moja ulubiona. Aeropress zaś super sprawuje się w podróży. 😉 A sklep Tommy Cafe zdecydowanie polecam, bo kawy mają naprawdę świetne 😉