Czekoladowo-waniliowy budyń z kaszy jaglanej ze śliwkami

sobota, 15 października 2016

Zdrowe desery to zdecydowanie coś, co lubię najbardziej. Nie dość, że można je pałaszować bez wyrzutów sumienia, to jeszcze świadomość, że są pełne korzystnych wartości odżywczych, sprawia, że nie można ich nie lubić! Fajnym fit zamiennikiem do wielu ciast i deserów jest znana i lubiana kasza jaglana, która stanowi genialne tło dla nowych smaków. Ten budyń to świetna bezmleczna i bezglutenowa alternatywa, a w dodatku bajecznie wygląda! Jest kremowy, delikatny i po prostu pyszny! Do jego zrobienia wystarczy dosłownie kilka składników, które każdy z pewnością znajdzie w domowej spiżarni. Jeśli zaś czegoś Ci zabraknie, to nie bój się eksperymentować. Zamiast śmietanki kokosowej zawsze można użyć mleka, tylko dodaj go po prostu mniej. Kakao, czy wanilię można podmienić na ulubione przyprawy, skórkę z owoców cytrusowych, czy cząstki owoców. Ten przepis potraktuj jako pomysł i stwórz samodzielnie swój ulubiony budyń jaglany! Chociaż nie ukrywam, że ta czekoladowo-waniliowa wersja ze śliwkami jest przepyszna! ;)


*

SKŁADNIKI

na 2-4 porcji

  • 200 g kaszy jaglanej
  • 300 ml śmietanki kokosowej (zebranej z góry z puszki po mleku)
  • 4 łyżki syropu klonowego (lub miodu)
  • kilka kropli ekstraktu z wanilii (lub ziarenek z laski wanilii)
  • 1 łyżka kakao (najlepiej surowego)
  • kilka słodkich śliwek
  • 1 kostka czekolady o zawartości kakao 99%

*

PRZYGOTOWANIE

Kaszę jaglaną ugotuj w proporcji z wodą 1:2 do miękkości. Jeszcze ciepłą wrzuć do kielicha blendera razem z kokosową śmietanką. Zmiksuj na gładką masę i posłodź 2 łyżkami syropu klonowego. Podziel na dwie porcje: do jednej dodaj ekstraktu waniliowego, a do drugiej kakao. Przełóż do słoiczków układając na przemian kakaową i waniliową warstwę.

Śliwki poprzekrawaj na połówki i skarmelizuj na patelni z rozgrzanym syropem klonowym. Gdy będą już miękkie, ułóż je na wierzchu budyniu. Całość posyp startą czekoladą.


*




*

Zainteresował Ciebie ten wpis? Zobacz również:

21 komentarze

  1. Świetne połączenie! Składniki zdrowe, a wygląda jak bardzo kaloryczny deser, więc miłe zaskoczenie ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Takie "oszustwa" są najfajniejsze. Przypomina tradycyjny kaloryczny deser, a to samo zdrowie! :)

      Usuń
  2. Uwielbiam jaglane budynie! Chętnie opróżniłbym teraz taki jeden słoiczek, albo dwa :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Haha, wcale się nie dziwie! :D I gdyby jeszcze coś zostało, to chętnie bym Ciebie poczęstował ;)

      Usuń
  3. Już kiedyś jadłam budyń jaglany i jest przepyszny :) Twój wygląda bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. No i kto by odmówiła sobie takiego cuda? Na pewno nie ja!:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Dzisiaj właśnie zrobiłyśmy sobie budyń z kaszy i mango <3 Uwielbiamy takie fit słodkości :D

    OdpowiedzUsuń
  6. na sam widok ślinianki zaczynają szybciej pracować! fantastyczny deser :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Pycha. próbowałam z jabuszkiem zamiast śliwki opruszonym cynamonem.pyszny z wartosciowy deser dla małego i dużego:-D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że deser smakował! I dobry pomysł z tym jabłkiem - ja też tak często robię ;)

      Usuń
  8. Świetne przepisy, świetny blog, a że facet ho prowadzi to już w ogóle) )))

    OdpowiedzUsuń