Jesienna sałatka na ciepło z dynią, jarmużem, figami, chorizo i migdałami

poniedziałek, 10 października 2016

W końcu są! Kto taki? Oczywiście, że długo wyczekiwane dynie! Postanowiłem wykorzystać je do przepysznej jesiennej sałatki na ciepło. Ziemniaki oraz dynię przysmażyłem na tłuszczu wytopionym z chorizo, co nadało im niepowtarzalny aromat. Do tego kilka garści jarmużu, odrobina cząbru i papryki dla zaostrzenia smaku oraz migdały i figi do przybrania. Z tak przygotowanym talerzem schowałem się pod koc, włączyłem ulubiony serial i byłem w siódmym niebie. Wam również polecam, żeby tak zaplanować sobie jesienne popołudnie lub wieczór. ;)



*

SKŁADNIKI

na 4-6 porcji

  • 200 g chorizo
  • 500 g ziemniaków
  • 500 g dyni
  • 100 g jarmużu
  • 6 fig
  • 50 g płatków migdałów
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego
  • cząber
  • płatki chili (lub ostra papryka w proszku)
  • wędzona papryka w proszku
  • sól
*

PRZYGOTOWANIE


Ziemniaki i dynię obierz. Na patelni rozgrzej olej i wrzuć pokrojone w talarki chorizo. Przysmaż, aż wytopi się tłuszcz, a kiełbaska stanie się chrupiąca. Chorizo wyjmij z patelni i dodaj pokrojone w niedużą kostkę ziemniaki. Smaż przez 5 minut, często mieszając. Następnie wrzuć pokrojoną w kostkę dynię i kontynuuj smażenie, aż warzywa staną się miękkie. Dodaj jarmuż i smaż jeszcze chwilę. Sałatkę dopraw wg uznania cząbrem, papryką, płatkami chili i solą. Wyłóż na talerze. Na suchej patelni podpraż migdały i posyp nimi sałatkę. Podawaj z figami pokrojonymi na ćwiartki.

*


Zainteresował Ciebie ten wpis? Zobacz również:

20 komentarze

  1. Jak pięknie podana! Zapraszam na nowy post! https://jaglusia.wordpress.com/2016/10/09/kalafiorowe-kotlety-z-kasza-jaglana/

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękna prezentacja, cudne kolory i smaki :) Jak zawsze - zachwycająco !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Paulina, bardzo dziękuję za tak miłe słowa! <3

      Usuń
  3. Takie wieczór jak opisałeś jest idealny! Zwłaszcza właśnie z takim pysznym daniem <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Prawda? Z taką rozgrzewającą od środka sałatką, żaden jesienny dzień nam nie straszny! :)

      Usuń
  4. Wygląda pięknie, jak z najlepszej restauracji! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo lubię połączenie dyni i fig, więc jak najbardziej zjadłabym taką sałatkę;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jestem zakochana w Twoich zdjęciach!

    OdpowiedzUsuń
  7. Na ten moment mam dynię, więc o resztę też nie byłoby trudno. Super sałatka, do wypróbowania.

    OdpowiedzUsuń
  8. Kolejne danie wystylizowane jak z restauracji - pięknie!

    OdpowiedzUsuń