4,1K
W końcu są! Kto taki? Oczywiście, że długo wyczekiwane dynie! Postanowiłem wykorzystać je do przepysznej jesiennej sałatki na ciepło. Ziemniaki oraz dynię przysmażyłem na tłuszczu wytopionym z chorizo, co nadało im niepowtarzalny aromat. Do tego kilka garści jarmużu, odrobina cząbru i papryki dla zaostrzenia smaku oraz migdały i figi do przybrania. Z tak przygotowanym talerzem schowałem się pod koc, włączyłem ulubiony serial i byłem w siódmym niebie. Wam również polecam, żeby tak zaplanować sobie jesienne popołudnie lub wieczór. 😉
SKŁADNIKI
- 200 g chorizo
- 500 g ziemniaków
- 500 g dyni
- 100 g jarmużu
- 6 fig
- 50 g płatków migdałów
- 1 łyżeczka oleju kokosowego
- cząber
- płatki chili (lub ostra papryka w proszku)
- wędzona papryka w proszku
- sól
PRZYGOTOWANIE
- Ziemniaki i dynię obierz. Na patelni rozgrzej olej i wrzuć pokrojone w talarki chorizo. Przysmaż, aż wytopi się tłuszcz, a kiełbaska stanie się chrupiąca.
- Chorizo wyjmij z patelni i dodaj pokrojone w niedużą kostkę ziemniaki. Smaż przez 5 minut, często mieszając. Następnie wrzuć pokrojoną w kostkę dynię i kontynuuj smażenie, aż warzywa staną się miękkie. Dodaj jarmuż i smaż jeszcze chwilę.
- Sałatkę dopraw wg uznania cząbrem, papryką, płatkami chili i solą. Wyłóż na talerze. Na suchej patelni podpraż migdały i posyp nimi sałatkę. Podawaj z figami pokrojonymi na ćwiartki.
Zrobiłeś/zrobiłaś ten przepis?
Pochwal się efektami i otaguj mnie na Instagramie: @food_square
22 komentarze
Jak pięknie podana! Zapraszam na nowy post! https://jaglusia.wordpress.com/2016/10/09/kalafiorowe-kotlety-z-kasza-jaglana/
Dziękuję. Zaraz wpadnę 😉
Jesień, jak się patrzy!
Ja myślę! 😀
Piękna prezentacja, cudne kolory i smaki 🙂 Jak zawsze – zachwycająco !
Paulina, bardzo dziękuję za tak miłe słowa! <3
Takie wieczór jak opisałeś jest idealny! Zwłaszcza właśnie z takim pysznym daniem <3
Prawda? Z taką rozgrzewającą od środka sałatką, żaden jesienny dzień nam nie straszny! 🙂
Wygląda pięknie, jak z najlepszej restauracji! 🙂
Jak miło! 🙂
Bardzo lubię połączenie dyni i fig, więc jak najbardziej zjadłabym taką sałatkę;)
Mega się cieszę 😀
Jestem zakochana w Twoich zdjęciach!
Jest mi szalenie miło, dziękuję! 🙂
Na ten moment mam dynię, więc o resztę też nie byłoby trudno. Super sałatka, do wypróbowania.
Gorąco polecam! 🙂
Cudna!
Dziękuję ^^
Kolejne danie wystylizowane jak z restauracji – pięknie!
Dziękuję Zuza! Jest mi szalenie miło 😉
nie wiem ale tak kolorowa i apetyczna, że natychmiast chce się tę sałatkę wszamać. 🙂
Ale miło! ?