W swojej kuchni nie lubię kompromisów. Jeżeli nie mam zbyt wiele czasu na gotowanie, a chcę przygotować coś dobrego, zwykle nie sięgam po gotowe produkty. Uważam, że nie ma dania, którego od podstaw nie moglibyśmy przygotować sami. Jednak czasami zdarza się tak, że muszę przygotować coś w ekspresowym tempie. Wtedy zwykle sięgam po makarony. W czasie, gdy będzie się on gotował, możemy w kilka chwil przygotować sos, na przykład mój ulubiony boloński. Jednak co zrobić, aby powstał on jeszcze szybciej niż zazwyczaj? Można sięgnąć na przykład po produkty Knorr. Nowa linia Naturalnie Smaczne! tak, jak ja nie uznaje kompromisów. Musi być zdrowo, musi być naturalnie i przede wszystkim musi być smacznie. Bardzo mnie to cieszy, że nawet najwięksi producenci zrozumieli, że w kuchni nie ma miejsca na stosowanie półśrodków. Produkty muszą być w 100% naturalne i taka jest właśnie nowa linia produktów Knorr. W opakowaniu, które otrzymałem do wypróbowania, znalazłem tylko te składniki, które sam używam w swojej kuchni. Są tam przede wszystkim suszone warzywa oraz zioła, które gwarantują doskonały smak naszych potraw i stanowią ich esencję. Saszetka umożliwia przygotowanie sosu bolognese w kilka chwil, a zaoszczędzony czas możemy wykorzystać na przykład na kulinarne eksperymenty. Dlatego zamiast ugotować spaghetti polecam wypróbować przepis na nadziewane muszelki z mascarpone. Prawda, że to pyszne rozwiązanie?
SKŁADNIKI
- 500 g mięsa mielonego z indyka
- 1 czerwona cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 opakowanie Spaghetti Bolognese „Naturalnie Smaczne!”
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 24-30 makaronowych muszelek conchiglioni
- 100 g serka mascarpone
- kawałeczek parmezanu lub grana padano
- garść świeżych listków bazylii
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE
- Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj drobno posiekaną cebulkę oraz czosnek. Delikatnie podsmaż i podziel na 2 naczynia - część przełóż do rondelka. Na patelnię wrzuć mięso mielone i smaż na złoto. Następnie dodaj zawartości saszetki Spaghetti Bolognese „Naturalnie Smaczne”. Wlej około 100 ml wody i dokładnie wymieszaj. Gotuj jeszcze krótką chwilę i dopraw solą oraz pieprzem do smaku.
- Do rondelka z czosnkiem i cebulką wlej krojone pomidory. Podgrzej, a następnie dopraw świeżo siekaną bazylią, solą oraz pieprzem. Sos wylej na spód naczynia żaroodpornego.
- Muszelki makaronowe ugotuj al dente w lekko osolonym wrzątku. Odcedź i przestudź w zimnej wodzie. Następnie wypełnij je mięsnym farszem i dodaj po łyżeczce mascarpone.
- Muszelki ułóż w żaroodpornym naczyniu i wstaw je do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez kwadrans. Następnie posyp startym parmezanem i listkami bazylii.
2 komentarze
Zaciekawiła nas ta zdrowa linia Konorra! Na pewno będziemy się za nimi rozglądać i obczaimy dokładnie skład 🙂
Właśnie też byłem nią miło zaskoczony i co najważniejsze skład jest jak najbardziej w porządku 😉