Tarta z truskawkami na mące kokosowej z kremem waniliowym

piątek, 9 czerwca 2017

Fit tarta kokosowa tak bardzo się Wam podobała, że postanowiłem zrobić ją w nowej czekoladowo-truskawkowej odsłonie. Tym razem do spodu z mąki kokosowej dodałem kakao i przygotowałem waniliowy krem pâtissière. Tartę wieńczą oczywiście najlepsze czerwcowe truskawki. Dodatkowo, jeśli macie ochotę, na wierzch możecie przygotować cienką warstwę galaretki. Koniecznie wypróbujcie, bo takie ciasto bez cukru, nabiału i glutenu całkowicie niweluje wyrzuty sumienia. ;)


*

SKŁADNIKI


Spód:
  • 5 łyżek mąki kokosowej
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżka ksylitolu lub erytrytolu
  • 3 białka
  • 50 ml oleju kokosowego

Dodatkowo:
  • 500 g truskawek
Krem waniliowy:
  • 300 ml mleka kokosowego
  • 3 łyżki ksylitolu lub erytrytolu
  • 1 laska wanilii
  • 3 żółtka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
*

PRZYGOTOWANIE

Spód

W jednej misce połącz mąkę kokosową z ksylitolem, kakao, płynnym olejem kokosowym i białkami. Masę wymieszaj najpierw za pomocą łyżki, a później lekko wyrób dłońmi. Wyłóż nią posmarowaną uprzednio olejem kokosowym foremkę na tartę o średnicy 20 cm. Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz 20 minut. Następnie wyjmij i wystudź.

Krem waniliowy

Jedną szklankę mleka kokosowego (250 ml) przelej do rondelka, dodaj przekrojoną na pół laskę wanilii z uprzednio wybranymi ziarenkami (je również dodaj) oraz ksylitol lub erytrytol. Gotuj na małym ogniu, aż mleko stanie się gorące. Rondel zdejmij z ognia i wyjmij laskę wanilii. Następnie z żółtek, mąki ziemniaczanej i pozostałych 50 ml mleka przygotuj pastę. Wlej ją do mleka, energicznie mieszając zawartość rondla. Garnek wstaw z powrotem na ogień i gotuj przez około 2-3 minuty, cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje. Gotowy krem wyłóż na upieczony spód. Odstaw do przestudzenia, a następnie wstaw do lodówki, aby budyń zgęstniał.

Przed samym podaniem udekoruj ciasto owocami. Truskawki umyj, osusz, odkrój szypułki i wyłóż je na gotowy krem. Ciasto możesz dodatkowo polać galaretką.

*



*

Przepis powstał specjalnie dla Dolnośląskiego Magazynu Kulinarnego KOCIOŁ.
Najnowszy nr 16 – Lato 2017 znajdziecie po kliknięciu w obrazek.

Zainteresował Ciebie ten wpis? Zobacz również:

4 komentarze

  1. To musi być pyszne, truskawek nigdy dosyć :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jasna sprawa! W końcu skoro taki krótki mamy na nie sezon, to trzeba go w pełni wykorzystać ;)

      Usuń
  2. kuszący wypiek i do tego zdrowy! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Takie są w końcu najlepsze - można zjeść bez wyrzutów sumienia 😄

      Usuń