SKŁADNIKI
Spód:
- 5 łyżek mąki kokosowej
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżka ksylitolu lub erytrytolu
- 3 białka
- 50 ml oleju kokosowego
Krem waniliowy:
- 300 ml mleka kokosowego
- 3 łyżki ksylitolu lub erytrytolu
- 1 laska wanilii
- 3 żółtka
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Dodatkowo:
- 500 g truskawek
PRZYGOTOWANIE
Spód
- W jednej misce połącz mąkę kokosową z ksylitolem, kakao, płynnym olejem kokosowym i białkami. Masę wymieszaj najpierw za pomocą łyżki, a później lekko wyrób dłońmi.
- Wyłóż nią posmarowaną uprzednio olejem kokosowym foremkę na tartę o średnicy 20 cm. Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz 20 minut. Następnie wyjmij i wystudź.
Krem waniliowy
- Jedną szklankę mleka kokosowego (250 ml) przelej do rondelka, dodaj przekrojoną na pół laskę wanilii z uprzednio wybranymi ziarenkami (je również dodaj) oraz ksylitol lub erytrytol. Gotuj na małym ogniu, aż mleko stanie się gorące. Rondel zdejmij z ognia i wyjmij laskę wanilii.
- Następnie z żółtek, mąki ziemniaczanej i pozostałych 50 ml mleka przygotuj pastę. Wlej ją do mleka, energicznie mieszając zawartość rondla. Garnek wstaw z powrotem na ogień i gotuj przez około 2-3 minuty, cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje.
- Gotowy krem wyłóż na upieczony spód. Odstaw do przestudzenia, a następnie wstaw do lodówki, aby budyń zgęstniał.
- Przed samym podaniem udekoruj ciasto owocami. Truskawki umyj, osusz, odkrój szypułki i wyłóż je na gotowy krem. Ciasto możesz dodatkowo polać galaretką.
9 komentarzy
To musi być pyszne, truskawek nigdy dosyć 🙂
Jasna sprawa! W końcu skoro taki krótki mamy na nie sezon, to trzeba go w pełni wykorzystać 😉
Czyli białek nie trzeba ubijać przed dodaniem ich do pozostałych składników?
Nie, w ciastach typu kruchego ubijanie białek nie ma żadnego sensu – napowietrzona struktura piany i tak zostanie zniszczona podczas zagniatania ciasta.
Super, dzięki za szybką odpowiedź 🙂
kuszący wypiek i do tego zdrowy! 🙂
Takie są w końcu najlepsze – można zjeść bez wyrzutów sumienia ?
Mój faworyt. Uwielbiam! Wielokrotnie zrobiony. Zawsze strzał w 10. Dziękuję ja tę kulinarną / deserową inspirację!
Niezmiernie się cieszę z tego powodu! Dziękuję za komentarz i polecam się na przyszłość 😁