Quiche z figami i kozim serem

niedziela, 8 października 2017


Ten quiche, jeszcze na wiele lat przed tym, zanim zacząłem blogować był jednym z moich większych kulinarnych odkryć* i popisowym daniem serwowanym na specjalne okazje i romantyczne kolacje. Połączenie fig, koziego sera, miodu i tymianku jest tak hipnotyzujące, że nikt nie mógł się jemu oprzeć! Do tego butelka dobrego wina i z powodzeniem można było zdobyć swoją wybrankę/swojego wybranka w myśl zasady: przez żołądek do serca. Ale nawet jeśli nie potrzebujecie robić popisu swoich kulinarnych zdolności (z tą tartą to nie problem, bo jej przygotowanie to bułka z masłem), to zwyczajnie warto ją upiec. U mnie quiche z figami i kozim serem gości już tradycyjnie każdej jesieni i zdecydowanie nadal jest to jeden z moich ulubionych przepisów.


*

SKŁADNIKI

na formę o średnicy 30 cm

Kruche ciasto:
  • 180 g mąki pszennej
  • 110 g zimnego masła
  • 1 żółtko
  • ½ łyżeczki soli morskiej
  • 1 łyżka zimnej wody lub mleka



Nadzienie:
  • 3 jajka + 1 białko
  • 200 ml crème fraîche lub śmietany 30%
  • 200 g koziego sera w roladzie
  • 6-8 fig
  • 1 łyżka miodu
  • garść świeżego tymianku
  • sól, pieprz

*

PRZYGOTOWANIE


Kruche ciasto

Do miski wsyp mąkę oraz sól, dodaj posiekane masło i wbij żółtko. Szybkim ruchem zagnieć ciasto, dolewając w trakcie odrobinę wody lub mleka. Z ciasta uformuj kulę i wstaw do lodówki na 30 minut. Następnie rozwałkuj cienko na podsypanym mąką blacie i przełóż je na posmarowaną masłem i podsypaną mąkę formę na tartę. Górę formy pokryj papierem do pieczenia i obciąż suchą fasolą lub grochem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez 20 minut. Następnie ściągnij obciążenie i papier do pieczenia i piecz kolejne 10 minut. Odstaw do delikatnego przestudzenia i przygotuj nadzienie.

Nadzienie

Jajka roztrzep trzepaczką ze śmietaną i przypraw solą oraz pieprzem do smaku. Figi poprzekrawaj na połówki, odkrój ogonki i delikatnie spody tak, aby trzymały się nieruchomo. Posmaruj je z wierzchu miodem i ułóż na spodzie. Następnie wylej jajeczną masę. Na wierzch pokrusz kozi ser i posyp świeżym tymiankiem. Tartę wstaw do piekarnika i piecz przez kolejne 40 minut, aż masa na środku się zetnie. Po upieczeniu quiche dobrze delikatnie przestudzić — łatwiej się wtedy kroi.

*





*Inspiracja: Kwestia Smaku.

Zainteresował Ciebie ten wpis? Zobacz również:

4 komentarze

  1. figi + kozi ser - uwielbiam to połączenie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Figi - moja miłość! :D Muszę wypróbować je koniecznie w tej wytrawnej wersji :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W wytrawnych wersjach sprawdzają się najlepiej :)

      Usuń