Tort piernikowy z powidłami śliwkowymi i kremem cynamonowym

poniedziałek, 18 grudnia 2017

Wprost nie mogłem się doczekać, aż w końcu podzielę się z Wami przepisem na ten tort! Ci, co śledzą mnie na Instagramie, chyba już widzieli te świąteczne filmiki z jego udziałem gdzieś na początku listopada, a ja cierpliwie wypatrywałem tego idealnego przedświątecznego momentu i myślę, że nadszedł on właśnie dzisiaj! (Wszak przygotowanie tego tortu najlepiej sobie podzielić na 3 dni, chyba że zrezygnujecie z dekoracji, wtedy 1 dzień spokojnie wystarczy). Ale od początku! Co my tu mamy? Otóż: pod ozdobną warstwą lukrowanych pierniczków w kształcie kamieniczek skrywa się przepyszny mięciutki piernik nasączony Amaretto i przełożony powidłami śliwkowymi oraz kremem cynamonowym. Czy to nie brzmi jak najsłodsza Wigilijna Opowieść ze smakowitym zakończeniem?  :D


*

SKŁADNIKI

na tortownicę o średnicy 18-21 cm (10-12 porcji)

Ciasto piernikowe:
  • 150 g masła
  • 150 g miodu
  • 50 ml mleka
  • 100 g brązowego cukru
  • 3 jajka
  • 300 g mąki pszennej
  • 2 łyżki przyprawy do piernika
  • 2 łyżki kakao
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli

Krem cynamonowy:
  • 400 ml śmietany kremówki 36%
  • 100 g mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka cynamonu

Dodatkowo:
  • 200 g powideł śliwkowych
  • 120 ml Amaretto
  • cynamon do pospania
Pierniczki:
  • 75 g miodu
  • 75 g masła
  • 50 g brązowego cukru
  • 1 małe jajko
  • 210 g mąki pszennej
  • 2 łyżki przyprawy do piernika
  • 1 łyżka kakao
  • ¼ łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli

Lukier królewski:
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 białko
  • kilka kropli soku z cytryny

*

PRZYGOTOWANIE


Ciasto piernikowe

Miód przelej do rondelka, dodaj masło, mleko oraz cukier. Wstaw na mały ogień i podgrzewaj, aż cukier się rozpuści, mieszając od czasu do czasu. Następnie odstaw do całkowitego wystudzenia.

W misce wymieszaj mąkę z przyprawą do piernika, kakao, sodą oczyszczoną oraz solą. Wlej miksturę i dodaj żółtka. Za pomocą miksera połącz składniki.

Z białek ubij pianę, a następnie delikatnie dodaj ją do reszty ciasta, mieszając całość za pomocą łyżki, Masę przelej do formy pokrytej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz około 60-75 minut do suchego patyczka. Następnie wyjmij i odstaw do całkowitego wystudzenia. Wystudzone ciasto wyjmij z formy, oddzielając je za pomocą noża. Odetnij powstałą górkę i pokrój na 4 blaty.

Pierniczki

Miód przelej do rondelka, dodaj masło oraz cukier. Wstaw na mały ogień i podgrzewaj, aż cukier się rozpuści, mieszając od czasu do czasu. Następnie odstaw do całkowitego wystudzenia.

W misce wymieszaj mąkę z przyprawą do piernika, kakao, sodą oczyszczoną oraz solą. Wlej miksturę i wbij jajko. Zagnieć ciasto, uformuj z niego kulę i wstaw do lodówki na 30-60 minut.

Schłodzone ciasto cienko rozwałkuj na podsypanym mąką blacie i wytnij z niego fasady domków. (U mnie 11 sztuk o różnych podstawach 3-4 cm i wysokościach 8-14 cm). Ułóż je kolejno na blasze pokrytej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz około 8-10 minut, aż pierniczki się zarumienią.

Lukier królewski

Białko ubij na wolnych obrotach miksera, a następnie zacznij powoli dodawać uprzednio przesiany cukier puder. Na koniec dodaj sok z cytryny. Lukier powinien być dość gęsty* (niczym śmietana 18%). W razie potrzeby dodaj więcej cukru pudru. Lukier przelej do szprycy lub rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką o małej średnicy albo śniadaniowego woreczka, nacinając jego końcówkę. Lukrem ozdób pierniczki i odstaw do zastygnięcia polewy.

*Dla pokrycia większych powierzchni rozrzedź lukier białkiem, aby był płynny.

Krem cynamonowy

Kremówkę ubij na wysokich obrotach miksera z mascarpone, cukrem pudrem i cynamonem przed samym składaniem tortu.

Przełożenie tortu

Na paterze ułóż pierwszy blat ciasta. Nasącz go częścią amaretto, posmaruj powidłami śliwkowymi i kolejno kremem. Czynność powtórz dla kolejnych blatów ciasta. Wierzch i boki tortu pokryj kremem. Ciasto wstaw na całą noc, a najlepiej całą dobę do lodówki. Przed samym podaniem udekoruj pierniczkami (po kilku godzinach stają się wilgotne i mogą zacząć odpadać) oraz posyp cynamonem.

*






Zainteresował Ciebie ten wpis? Zobacz również:

8 komentarze

  1. Ale piękny torcik :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Szacun! Cudo prawdziwe! Jako wielce piernikowa baba, na pewno spróbuję zbudować takiego smakołyka😊.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ojej, jak miło! ❤️ To trzymam kciuki, żeby wyszedł Tobie zacny piernik! 😁

      Usuń
  3. to ciasto wcale nie urosło :( kaszanka

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ojej, ale jak to? :( Na pewno zrobiłaś/eś wszystko jak jest napisane w przepisie? Ciasto powinno urosnąć ze pokaźną górką ponad formę. To jest klasyczny przepis na piernik, który podbiłem jeszcze pianą z białek właśnie po to, aby był puszysty i ładnie wyrośnięty, ale już nawet na samej sodzie powinien wyrosnąć bez problemu...

      Usuń