Kruche ciasteczka serduszka z galaretką malinową

piątek, 9 lutego 2018

Te proste kruche ciasteczka z malinową galaretką pomogą Tobie rozkochać każdego. Maślane, delikatne, śliczne i tak proste w przygotowaniu! W sam raz nie tylko na Walentynki, ale także na każdą inną okazję. Zamiast malin można oczywiście wykorzystać dowolne inne owoce. Sztywna galaretka pozwala zachować ich wygląd nawet przez kilka godzin po wyjęciu z lodówki, więc spokojnie możesz je ładnie zapakować i podarować ukochanemu lub ukochanej.


*

SKŁADNIKI

na ok. 24 ciasteczka

Kruche ciasteczka:
  • 250 g mąki pszennej
  • 150 cukru pudru
  • 125 g masła
  • 2 żółtka
  • 1 białko
  • szczypta soli
Galaretka malinowa:
  • 150 g malin
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżeczki żelatyny




*

PRZYGOTOWANIE

Kruche ciasteczka

Mąkę wymieszaj z cukrem pudrem oraz solą, dodaj posiekane zimne masło i wbij żółtka. Zagnieć ciasto do połączenia się składników. Następnie zwiń w kulę, zawiń w folię i wstaw do lodówki na 30 minut. Gotowe ciasto rozwałkuj cienko na blacie podsypanym mąką i powycinaj kształt serduszek za pomocą foremki. Na połowie ciasteczek wytnij również środek mniejszą foremką. Sklej ze sobą obie połówki ciastek, smarując je białkiem i delikatnie dociskając brzegi. Ciasteczka ułóż na blasze pokrytej papierem do pieczenia, zachowując spore odstępy. Piecz 20-25 minut w 180°C. Od razu po upieczeniu wyrównaj otwór na galaretkę za pomocą łyżki i odstaw do całkowitego wystudzenia.

Galaretka malinowa

Maliny zmiksuj na purée wraz z cukrem. Żelatynę zalej 2 łyżkami wody i odstaw do napęcznienia. Następnie wlej 50 ml wrzątku i rozpuść ją w nim. Żelatynę połącz z malinowym purée. Każde ciastko napełnij ok. 1 łyżeczką gotowej galaretki i wstaw do lodówki do stężenia. Ciasteczka przechowuj w lodówce (w temperaturze pokojowej galaretka wytrzymuje kilka godzin).

*



Zainteresował Ciebie ten wpis? Zobacz również:

4 komentarze

  1. Zauroczył mnie ten przepis - maliny no i te śliczne serduszka, niestety o tej porze roku ciężko o świeże maliny. Czy można by użyć mrożonych?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pewnie! Ja właśnie użyłem mrożonych. 😉

      Usuń