SKŁADNIKI
Kruche ciasteczka:
- 250 g mąki pszennej
- 150 cukru pudru
- 125 g masła
- 2 żółtka
- 1-2 łyżki mleka
- 1 białko (do sklejania ciasteczek)
- szczypta soli
Galaretka malinowa:
- 150 g malin
- 2 łyżeczki cukru
- 2 łyżeczki żelatyny
PRZYGOTOWANIE
Kruche ciasteczka
- Mąkę wymieszaj z cukrem pudrem oraz solą, dodaj posiekane zimne masło, wbij żółtka i wlej mleko. Zagnieć ciasto do połączenia się składników. Następnie uformuj z niego kulę, zawiń w folię i wstaw do lodówki na 30 minut.
- Gotowe ciasto rozwałkuj cienko na blacie podsypanym mąką i powycinaj kształt serduszek za pomocą foremki. Na połowie ciasteczek wytnij również środek mniejszą foremką. Sklej ze sobą obie połówki ciastek, smarując je białkiem i delikatnie dociskając brzegi.
- Ciasteczka ułóż na blasze pokrytej papierem do pieczenia, zachowując spore odstępy. Piecz 15-20 minut w 180°C. Od razu po upieczeniu wyrównaj otwór na galaretkę za pomocą łyżki i odstaw do całkowitego wystudzenia.
Galaretka malinowa
- Maliny zmiksuj na purée wraz z cukrem. Żelatynę zalej 2 łyżkami wody i odstaw do napęcznienia. Następnie wlej 50 ml wrzątku i rozpuść ją w nim.
- Żelatynę połącz z malinowym purée o temperaturze pokojowej lub delikatnie podgrzanym (łatwiej się będzie wtedy z galaretką pracować).
- Każde ciastko napełnij ok. 1 łyżeczką gotowej galaretki i wstaw do lodówki do stężenia. Ciasteczka przechowuj w lodówce (w temperaturze pokojowej galaretka wytrzymuje kilka godzin).
12 komentarzy
Zauroczył mnie ten przepis – maliny no i te śliczne serduszka, niestety o tej porze roku ciężko o świeże maliny. Czy można by użyć mrożonych?
Pewnie! Ja właśnie użyłem mrożonych. ?
Po prostu urocze są <3
Och ❤️
Spaliły mi się xd
Jak to? 😭
Tak jak napisałam w ankiecie: pomysł super! Nie są za słodkie, a raczej nawet słodko-kwaśne, odświeżające! Można dodać więcej cukru, ale to co jest mi naprawdę wystarczy.
Jedynym problemem jest ciasto. Podczas wałkowania kruszy się bardzo mocno i nie klei się do siebie. Jest tak sypkie, że nie można go nijak chwycić, rozpada się na mniejsze i mniejsze fragmenty… Uciążliwe.
Czy powtórzyłabym przepis? Tak. Ale z innym ciastem 🙂
Takie jak tu były gotowe już po 10 min, po 20 min. były już mocno brązowe, więc uwaga 😀
Jak ktoś za szybko połączył żelatynę z mrożonymi malinami, dobrze jest jeszcze podtopić masę na ciastku, na przykład powiewem z piekarnika. Robi się szybko jednolite i błyszczące 🙂
Robienie długotrwałe, ale są bardzo dobre i świetnie wyglądają!
Cześć Karina,
na początku dziękuję Tobie bardzo za tak cenną odpowiedź w ankiecie. Mnóstwo trafnych uwag, których właśnie potrzebuję. Bardzo mi miło, że zechciałaś poświęcić tyle czasu. Biorę sobie wszystko do serducha. Nie chcę do niej nawiązywać, bo to jakby nie patrzeć prywatna korespondencja, ale mam pytanie – gdzie na fotografii jest czerwona glazura, a nie ma barwika w składzie? Może gdzieś popełniłem błąd i nie napisałem. Bardzo rzadko korzystam z "farbek" i tak przeglądam przepisy i nie widzę, a chciałbym w razie czego to poprawić. Z góry dziękuję za informację!
Co do ciasteczek, to dzięki za informację. Na swoją obronę powiem tylko, że ciasto to nie zawiera białka celowo, żeby ciastka były bardziej delikatne i kruche (przez to może się nieco trudniej na nim pracować, ale nie powinno się mimo wszystko rozlatywać). Jeśli ciężko się na nim pracuje, to można dodać odrobinę mleka. Czasami inna mąka, mniejsze jajka, czy nawet wilgotność powietrza mogą nieco wpływać na ciasto. Ale dopiszę tę informację do przepisu. A i świetna uwaga do galaretki! Ja zawsze dodaję żelatynę do płynów o temperaturze pokojowej lub ciut cieplejszej, aby uniknąć takich sytuacji, ale jak widać można sobie z tym poradzić w fajny sposób.
Pozdrawiam serdecznie,
Łukasz
Ile czasu mogą leżeć te ciasteczka?
W lodówce spokojnie kilka dni. Ja je przechowywałem przez 3, ale myślę, że do tygodnia powinny dać radę.
W trakcie dodawania cukru już na oko wydawało mi się za dużo w stosunku do reszty więc dodałam go o 30g mniej a i tak są tak strasznie słodkie że ciężko zjeść. Albo z moją rodziną jest coś nie tak albo ludzie nauczyli się jeść aż tak słodkie rzeczy !? 🥺 Szkoda… Miał być pyszny prezent na dzień taty wyszła klapa.
Cześć Aniu, przykro mi, że przepis nie spełnił Twoich oczekiwań, ale niestety trudno mi sprostać gustom wszystkich osób. Cukru w tych ciasteczkach faktycznie jest nieco więcej, niż dodaję zwykle do kruchych ciast, ale miało to swój cel. Większa jego ilość wpływa na większą kruchość przy jednoczesnym zachowaniu kształtu podczas pieczenia. Jeśli jednak wiesz, że nie lubisz mocno słodkich wypieków, to spokojnie można było dodać go o połowę mniej. Wychodzę z założenia, że każdy zna siebie najlepiej i potrafi dobrać proporcje niektórych składników pod własne preferencje.