Burgery z grillowanym serem halloumi, ananasem i sosem chimichurri

środa, 25 kwietnia 2018

Te burgery to jest naprawdę sztosik! Pyszny delikatnie ciągnący się ser halloumi, grillowany ananas (#teamananas łapki w górę!), trochę zielska i aromatyczny sos chimichurri. To nie mogło się nie udać! Tak samo, jak zeszłoroczne burgery z ciecierzycy z serem halloumi i relishem z ananasa te smakują wyśmienicie. W dodatku robi się je w ekspresowy sposób bez praktycznie żadnych uprzednich przygotowań — wystarczy tylko zmiksować nieco wcześniej składniki na sos chimichurri. Chociaż w wersji dla super leniwych można wykorzystać również klasyczne pesto. Myślę, że te burgery mogą umilić letnie i wiosenne dni spędzone na grillowaniu poza domem. Polecam szczególnie na tegoroczną majówkę!


*

SKŁADNIKI

na 4 burgery

  • 4 fińskie bułki owsiane (lub inne ulubione)
  • 200 g cypryjskiego sera halloumi
  • 4 plastry świeżego ananasa
  • 4 garście roszponki
  • 4 łyżki sosu chimichurri (z tego przepisu)
*

PRZYGOTOWANIE

Ser halloumi pokrój na plastry i grilluj z obu stron (po około 3 minuty) na złotobrązowo wraz z ananasem na grillu lub patelni grillowej. W razie potrzeby możesz posmarować ser, jak i ananasa odrobiną oliwy. Bułki również podpiecz. Następnie każdą połówkę pieczywa posmaruj sosem chimichurri, ułóż nań roszponkę, grillowanego ananasa i ser halloumi. Podawaj od razu.

*

Zainteresował Ciebie ten wpis? Zobacz również:

0 komentarze