Danie to łączy w sobie składniki znane z różnych kuchni z basenu Morza Śródziemnego. Jest ono proste w samej konwencji, pełne kolorowych warzyw i sycące dzięki makaronowi. Postanowiłem wzbogacić smak zapiekanki poprzez dodanie tradycyjnego bułgarskiego sera szopskiego (Бяло сирене) z mleka koziego, którego Bułgarzy używają nawet na pizzy (pycha!). A część warzyw usmażyłem na szafranowym maśle, dzięki któremu uzyskałem bajecznie kolory i doprawiłem ziołami prowansalskimi. Na sam koniec postanowiłem użyć sosu paprykowego rodem z Węgier, który nadaje daniu pikanterii. To wszystko tworzy kompozycję doskonałą. W poszukiwaniu dań fusion wcale nie trzeba opuszczać Europy. Jest międzynarodowo, nowocześnie i kolorowo!
- 500g makaronu farfalle marki om nom nom*
- 2 cukinie
- 1 bakłażan
- 1 brokuł
- 3 czerwone cebule
- 3 papryki (czerwona, zielona i żółta)
- 200 g mini marchewek
- 200 g czarnych oliwek bez pestki
- 200 g pomarańczowych pomidorków koktajlowych
- 300 g białego sera szopskiego z mleka koziego (można użyć również innego sera typu bałkańskiego)
- 4 ząbki czosnku
- 3 łyżki masła
- 1/4 łyżeczki nitek szafranu
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- 1 łyżka ziół prowansalskich
- oliwa z oliwek
- sól morska
- świeżo mielony pieprz
- 3 jajka
- 1/2 szklanki śmietany
- 3 czerwone papryki
- 1 ostra papryczka
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 200 ml pasty pomidorowej
- 1 łyżeczka musztardy (dałem Dijon)
- oliwa z oliwek
- świeżo mielony pieprz
- sól
** Wpis bierze udział w Akcji Wege Zapiekanki.
2 komentarze
wszystkie użyte w tej zapiekance warzywa są mi bardzo bliskie. no i ten sos! to musiało smakować genialnie!
Nieskromnie powiem, że smakowało :). A wybrane warzywa to również i moje ulubione.