4,2K
Lato to czas chłodników! W moim domu, odkąd pamiętam, przygotowywało się chłodnik litewski z burakami lub botwiną i mnóstwem chrupiących warzyw (zwykle ogórkiem i rzodkiewką, najlepiej z własnego ogródka). Tradycyjnie zupę przygotowuje się na wywarze, bądź rosole i podaje z mięsem. U mnie jednak króluje wersja wegetariańska. Moim zdaniem znacznie lepsza. Chłodnik litewski najczęściej robimy na maślance, ale często zastępuje ją również kefir czy zsiadłe mleko. Każda z tych opcji jest dobra! Chłodnik litewski obowiązkowo należy podać z jajkiem, u mnie w wersji na półtwardo z płynnym żółtkiem – pycha!
SKŁADNIKI
- 1 litr maślanki
- 3-4 ugotowane lub upieczone buraki
- 2 ogórki
- 1 pęczek rzodkiewki
- 1 pęczek koperku
- 2-3 ząbki czosnku
- 2 jajka ugotowane na półtwardo
- świeżo mielony pieprz
- sól
PRZYGOTOWANIE
- Ugotowane buraki obierz, pokrój w niedużą kostkę lub zetrzyj na tartce. Pozostałe warzywa pokrój według uznania (ja ogórki kroję w kostkę, a rzodkiewkę w talarki). Koperek drobno posiekaj.
- Warzywa przełóż do miski lub garnka i wlej maślankę. Wymieszaj, a następnie dodaj starty czosnek oraz pieprz i sól do smaku.
- Chłodnik wstaw na kilka godzin do lodówki, aby nabrał smaku. Część warzyw możesz zostawić również do dekoracji.
- Gotowy chłodnik litewski rozlej pomiędzy talerze i podawaj z ugotowanym na półtwardo jajkiem.
Zrobiłeś/zrobiłaś ten przepis?
Pochwal się efektami i otaguj mnie na Instagramie: @food_square
10 komentarzy
Ale fantastyczny kolor *.*
To zasługa cudownych buraków ^^
W taką duchotę jak dzisiaj, chyba nie ma lepszej propozycji na obiad 🙂
Tak, jak najbardziej 🙂
jedyna zupa jaka uznaje w tak gorące dni 😉
Tak, ja również 🙂
Sezon na chłodniki w pełni ;p a ja je uwielbiam !
To tak jak ja, w letnim okresie mógłbym się tylko nimi żywić 🙂
Już sam kolor kusi! Mogę się wprosić na miseczkę
Jak najbardziej, zapraszam! 🙂