
SKŁADNIKI
- 1 litr maślanki
- 3-4 ugotowane lub upieczone buraki
- 2 ogórki
- 1 pęczek rzodkiewki
- 1 pęczek koperku
- 2-3 ząbki czosnku
- 2 jajka ugotowane na półtwardo
- świeżo mielony pieprz
- sól
PRZYGOTOWANIE
- Ugotowane buraki obierz, pokrój w niedużą kostkę lub zetrzyj na tartce. Pozostałe warzywa pokrój według uznania (ja ogórki kroję w kostkę, a rzodkiewkę w talarki). Koperek drobno posiekaj.
- Warzywa przełóż do miski lub garnka i wlej maślankę. Wymieszaj, a następnie dodaj starty czosnek oraz pieprz i sól do smaku.
- Chłodnik wstaw na kilka godzin do lodówki, aby nabrał smaku. Część warzyw możesz zostawić również do dekoracji.
- Gotowy chłodnik litewski rozlej pomiędzy talerze i podawaj z ugotowanym na półtwardo jajkiem.
10 komentarzy
Ale fantastyczny kolor *.*
To zasługa cudownych buraków ^^
W taką duchotę jak dzisiaj, chyba nie ma lepszej propozycji na obiad 🙂
Tak, jak najbardziej 🙂
jedyna zupa jaka uznaje w tak gorące dni 😉
Tak, ja również 🙂
Sezon na chłodniki w pełni ;p a ja je uwielbiam !
To tak jak ja, w letnim okresie mógłbym się tylko nimi żywić 🙂
Już sam kolor kusi! Mogę się wprosić na miseczkę
Jak najbardziej, zapraszam! 🙂