Chłodnik litewski na maślance

czwartek, 10 lipca 2014

Lato to czas chłodników! W moim domu, odkąd pamiętam, przygotowywało się chłodnik litewski z burakami lub botwiną i mnóstwem chrupiących warzyw (zwykle ogórkiem i rzodkiewką, najlepiej z własnego ogródka). Tradycyjnie zupę przygotowuje się na wywarze, bądź rosole i podaje z mięsem. U mnie jednak króluje wersja wegetariańska. Moim zdaniem znacznie lepsza. Chłodnik litewski najczęściej robimy na maślance, ale często zastępuje ją również kefir czy zsiadłe mleko. Każda z tych opcji jest dobra! Chłodnik litewski obowiązkowo należy podać z jajkiem, u mnie w wersji na półtwardo z płynnym żółtkiem - pycha!


*

SKŁADNIKI

na 4 porcje


  • 1 litr maślanki
  • 3-4 ugotowane lub upieczone buraki
  • 2 ogórki
  • 1 pęczek rzodkiewki
  • 1 pęczek koperku
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2 jajka ugotowane na półtwardo
  • świeżo mielony pieprz
  • sól

*

PRZYGOTOWANIE


Ugotowane buraki obierz, pokrój w niedużą kostkę lub zetrzyj na tartce. Pozostałe warzywa pokrój według uznania (ja ogórki kroję w kostkę, a rzodkiewkę w talarki). Koperek drobno posiekaj. Warzywa przełóż do miski lub garnka i wlej maślankę. Wymieszaj, a następnie dodaj starty czosnek oraz pieprz i sól do smaku. Chłodnik wstaw na kilka godzin do lodówki, aby nabrał smaku. Część warzyw możesz zostawić również do dekoracji. Gotowy chłodnik litewski rozlej pomiędzy talerze i podawaj z ugotowanym na półtwardo jajkiem.

*


Zainteresował Ciebie ten wpis? Zobacz również:

10 komentarze