Truskawkowy szał czas zacząć! A dla wszystkich świętujących dziś dzieciaków mam nie lada gratkę – tort bezowy cud-miód-palce-lizać! Cztery chrupiące bezowe blaty tradycyjnie przełożyłem aksamitną bitą śmietaną z odrobiną mascarpone. Do tego lekko kwaśny pieczony rabarbar, z nutką wody różanej dla podkręcenia smaku, soczyste i iskrzące się czerwienią truskawki oraz orzeźwiające listki młodej mięty ogrodowej. Tak właśnie wyobrażam sobie smak kolorowego i słodkiego dzieciństwa! A Wasze jak smakowało? 😉
SKŁADNIKI
Blaty bezowe:
- 6 białek
- 300 g drobnego cukru do wypieków
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka octu winnego
- szczypta soli
- 3-4 laski rabarbaru
- 100 g cukru
- odrobina soku z cytryny
- 1 łyżka wody różanej
- 500 ml śmietany kremówki
- 2 czubate łyżki mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru
- 500 g świeżych truskawek
- garstka listków świeżej mięty
PRZYGOTOWANIE
Blaty bezowe
- Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli. Następnie dodawaj powoli cukier (łyżka po łyżce), nadal ubijając. Na samym końcu wsyp mąkę ziemniaczaną i wlej ocet winny.
- Gotową pianę wyłóż na 2 blachy pokryte papierem do pieczenia z uprzednio narysowanymi 4 okręgami o średnicy ok. 20 cm.
- Następnie włóż je do piekarnika nagrzanego do 160°C. Po 3 minutach zmniejsz temperaturę do 120°C i susz przez 70-80 minut.
- Gotowe bezy ostudź w lekko uchylonym piekarniku.
- Rabarbar potnij na skośne cząstki o długości około 4-5 cm. Skrop sokiem z cytryny, wodą różaną i zasyp cukrem. Włóż do żaroodpornego naczynia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C.
- Piecz około 20 minut, aż rabarbar będzie miękki, ale nie zacznie się jeszcze rozlatywać. Odstaw do wystudzenia.
Bita śmietana
- Schłodzoną kremówkę ubij na sztywno z mascarpone, dodając pod koniec miksowania cukier puder.
- Truskawki umyj, odetnij szypułki poprzekrawaj na połówki lub na ćwiartki, jeśli są większe. Kilka możesz zostawić w całości, posłużą później za dekorację na wierzchu tortu.
- Blaty bezowe przekładaj kolejno bitą śmietaną, rabarbarem, miętą oraz truskawkami.
- Całość możesz również polać pozostałym syropem z rabarbaru. Podawaj natychmiast.
62 komentarze
Truskawki, pieczony rabarbar i woda rozana…a do tego beza…czysty obled!!! Juz pokochalam ten torcik 🙂
Taki też był mój cel – rozkochać każdego w tym torcie 😀 Fajnie, że się udało 😉
nic, tylko piec i jesc i jesc i jesc…… A te fotki!!!! Ojej ojej, cudo!
Haha, no raczej! A gdy się skończy to znowu upiec i tak bez końca, póki truskawkowy sezon będzie trwać ^^
Zachwycający 🙂 Tak to cudnie wygląda, ze nie można oderwać oczu 🙂
Raduję się ogromnie! 😉
Tort taki, że aż dech zapiera 😀
Łał, dzięki wielkie! 😉
Przecież to wygląda cudownie! 😀 Taki tort to nawet w formie tapety na ścianie byśmy chciały xD
Haha, tapeta – dobry pomysł! Muszę tę sprawę przemyśleć ;D
No proszę, widzę, że zainspirował Cię konkretny przepis SamWieszKogo :3 Miło <3
Haha, prawdę mówiąc chyba stało się to przez przypadek, albo może przepisy SamWieszKogo tak mocno utkwiły mi w głowie, że wykorzystuję je podswiadomie 😀
Myślę, że to ta druga wersja <3
No dobra, masz mnie 😛 Pewna słodka różowa kraina na zawsze w moim umyśle i sercu <3
Beza i owoce,pycha.
Wiadomo, najlepsze zestawienie 😉
Nie mogłabym się oprzeć, bo wygląda pięknie 😉
Tutaj grzechem byłoby się opierać 😀
Oj przepadłam, co za cudo 🙂 zjadłabym duży kawałek 🙂 mniam 🙂
Tylko duży? Haha, mnie nie wiele brakowało, żeby zjeść całą xD
Jak malowany. Cudo!
Dziękuję <3!
Wow, jaka pokaźna! Wygląda oszałamiająco 😉
Dzięki wielkie! Następnym razem planuję jeszcze więcej pięter ^^
Przepiękny!
Bardzo jest mi miło, dziękuję 😉
Wow :))) Cudeńko po prostu 🙂
Dziękuję 😉
już sobie wyobrażam jakie to musi być przepyszne!!! 🙂
Och, nkeskromnie powiem, że jest ;D
Brak słów…. sezon rozpoczęty na najwyższym poziomie 🙂 Pięknie i przepysznie!!!
Ach dziękuję, dziękuję. Rumienię się pod napływem Twoich komplementów niczym te truskawki 😀
Łał! Wygląda bajecznie!
Dzięki śliczne 😉
O mamo, co za cudo<3
Och, jak miło! <3
Imponujący torcik! 🙂
Dziękuję! 🙂
Ale góra pyszności! 🙂
Rozkoszna góra ;D
Taki tort bezowy to jest coś ! Chyba zjadłabym cały taki ! 😀
Trudno się powstrzymać przed zjedzeniem całego, to fakt! ;D
Cudowny tort, nawet nie wiem co napisać 🙂 idę zrobić 🙂 ostatnio robiłam bezy z wody po cieciorce może tort też wyjdzie :):)
Ja właśnie te cieciorkowe bezy mam jeszcze przed sobą. Nie uwierzę, póki sam ich nie zrobię 😀
Imponująca!
Bardzo dziękuję 🙂
Muszę przyznać, że prezentację ma imponującą! Jadłam taki raz w życiu i pozostawił po sobie niezapomniane wrażenia! 🙂
Kłaniam się w podzięce za taki komplement. 🙂
KRÓLEWSKA!
Ach, dziękuję, dziękuję 😀
Prezentuje się pięknie 🙂
Bardzo mi z tego powodu miło 🙂
Niebo ! 😉
Nie pozostaje mi nic innego jak się zgodzić ;D
Przepiękny torcik 🙂
Bardzo dziękuję 😉
Napatrzeć się nie możemy 🙂 pyszny, piękny i owocowy 🙂
Niezmiernie mnie to cieszy, dziękuję 😉
ideał <3 <3
nic dodać nic ująć.. 🙂
Jak miło, och jak miło <3
Bajecznie wygląda!
Serdecznie dziękuję 😉