Makarony w azjatyckim stylu to moja specjalność. Uwielbiam te mieszanki kwaśno-słodko-pikantnych smaków, które wprost eksplodują podczas jedzenia. Najczęściej przygotowuję chiński chow mein lub własnie makaron ryżowy, do którego pasuje niemal wszystko. Zaletą dań typu stir-fry jest ich lekkość, pełnia smaku i zarazem szybkość w przygotowaniu (no może, pomijając trochę pracochłonny etap siekania warzyw). Dzisiejsze danie przygotowałem z tego, co akurat wpadło mi w oko w pobliskim zieleniaku – zielony groszek i rzodkiewka aż się prosiły o wykorzystanie. Lubię, gdy na talerzu jest dużo kolorów, wtedy od razu wszystko lepiej smakuje. Podstawowym składnikiem dań z woka (obok warzyw) są dla mnie krewetki, więc i tym razem nie mogło być inaczej. Zanurzyłem je w pysznej i aromatycznej marynacie. Szczególnego kopa nadała jej koreańska papryka gochugaru, którą używa się do tradycyjnego kimchi. Zaprzyjaźniona sprzedawczyni na targu podarowała mi kiedyś jej saszetkę i odtąd często gości w wielu moich daniach. Jest w niej coś niesamowitego, co odróżnia ją od zwykle używanych przeze mnie płatków chili – jej głębia smaku jest niesamowita. Zapraszam do gotowania!
SKŁADNIKI
Marynata i krewetki:
- 300 g dużych krewetek
- 1 papryczka chili
- 2 ząbki czosnku
- 3 cm kłącza imbiru
- 4 cebule dymki
- sok z ½ limonku
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka gochugaru (lub płatków chili)
Makaron:
- 200 g wstążek z makaronu ryżowego
- 100 g młodego zielonego groszku (po obraniu)
- ½ natki pietruszki
- 1 pęczek rzodkiewki
- 1 pęczek szczypiorku
- 1 czerwona papryka
- 1 łyżka oleju kokosowego lub sezamowego
- 1 łyżka czarnego sezamu
PRZYGOTOWANIE
Krewetki
- Paprykę oraz czosnek drobno posiekaj. Pokrój dymkę, a imbir zetrzyj na tartce. Dodaj pozostałe składniki marynaty i wymieszaj.
- Krewetki rozmroź, umyj i obierz z pancerzy (ogonki możesz zostawić, nadają one smak daniu). Następnie zalej je marynatą i odstaw na 30 minut do godziny.
Makaron
- Paprykę pokrój w małą kostkę. Szczypiorek i natkę posiekaj. Rzodkiewkę pokrój w plasterki.
- W lekko osolonym wrzątku ugotuj makaron ryżowy (czas wg przepisu na opakowaniu), a następnie zahartuj go w zimnej wodzie.
- Na dużej patelni lub w woku rozgrzej olej i wrzuć krewetki. Smaż przez 3 minuty, a następnie wrzuć paprykę oraz zielony groszek. Duś wszystko przez następne 5 minut.
- Wrzuć makaron (możesz go również pociąć nożyczkami, żeby łatwiej się mieszało) i smaż przez 3-5 minut, cały czas mieszając. Dodaj natkę pietruszki, szczypiorek oraz rzodkiewkę i podsmaż jeszcze chwilę.
- Makaron przenieś na talerz, posyp czarnym sezamem i podawaj.
12 komentarzy
Tak kolorowemu daniu nie da się odmówić 😀
No ja myślę! 😀
Jakiś czas temu kupiłam makaron ryżowy, ale jakoś nie wiedziałam co z nim zrobić. Ten przepis wygląda bardzo apetycznie, więc chyba się skuszę i też go wypróbuję. Swoją drogą zdjęcia na całym blogu są tak świetne, że aż ślinka cieknie. Bardzo podoba mi się Twój blog i będę zaglądać częściej.
Pozdrawiam
Skuś się i to koniecznie. Makaron ryżowy z warzywami i krewetkami z woka smakuje wprost genialnie! Gorąco polecam 😉
Bardzo dziękuję Weroniko za komplement. Szalenie miło jest mi to usłyszeć i mam nadzieję, że znajdziesz u mnie wiele ciekawych inspiracji. 😉
Wygląda bardzo apetycznie 🙂 Ja też raz na jakiś czas przygotowuję makaron ryżowy lub chow mein z warzywami i tofu, bo mój Mąż bardzo lubi takie dania.
To widzę, że mamy razem z Twoim mężem podobny gust! 😀
Najchętniej znów dosiadłabym się do Twojego stołu,ale nie wypada mi tak postąpić bez zaproszenia więc będę musiała sama przygotować danie,które proponujesz:)
Haha! To chyba największy komplement, jaki taki bloger jak ja może przeczytać. Dziękuję 🙂 I gorąco polecam, makaron wychodzi naprawdę znakomity 😉
Pychotka! Uwielbiam takie klimaty. U mnie był dziś makaron z kaczką po tajsku, ale krewetą też bym nie pogardziła 🙂
Kaczka po tajski brzmi równie fantastycznie! Muszę też taką zrobić! 🙂
Po prostu uwielbiam takie dania<3
To mamy coś wspólnego Angie! 😉