3,1K
Dzisiaj znowu faszerujemy! Jeśli dotychczas połączenie słodkich rodzynek i cynamonu kojarzyło Wam się jedynie ze słodkościami, to mam dla Was przepis, który odmieni Wasze zdanie na ten temat. Nauczony tradycjami kuchni Sycylijskiej i Afgańskiej, odkryłem, że takie dodatki stanowią wprost idealną kombinację również do słonych dań. Dzisiejszy przepis to wariacja na temat smaków, pochodzących z tamtych regionów: mocno aromatyczny ryż, przełamany słodkimi rodzynkami i umieszczony w cukinii prosto z własnego ogródka! Jest pysznie!
SKŁADNIKI
Farsz:
- 1 szklanka ryżu
- ½ szklanki rodzynek
- 2 szklanki bulionu warzywnego
- ½ szklanki cydru
- chlust oliwy z oliwek
- 2 białe cebule
- 2 ząbki czosnku
- 1 papryczka pepperoni
- 2 pomidory
- 1 laska cynamonu
- ½ łyżeczki kuminu
- ½ łyżeczki garam masala
- ½ łyżeczki kurkumy
Dodatkowo:
- 2 duże cukinie
- garść lisków świeżej bazylii
PRZYGOTOWANIE
Cukinia
- Cukinię przekrój na pół, skrop oliwą i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C.
- Piecz aż stanie się miękka. W tym czasie przygotuj farsz.
Farsz
- Cebulę i czosnek drobno posiekaj i wrzuć na patelnię z rozgrzaną oliwą. Smaż przez 3 minuty.
- Dodaj posiekaną drobno papryczkę pepperoni i przełamaną na pół korę cynamonu. Podsmaż jeszcze chwilę.
- Wsyp ryż oraz rodzynki. Dodaj kumin i garam masalę. Smaż przez 5 minut, ciągle mieszając. Następnie wlej cydr.
- Pomidory sparz wrzątkiem, obierz ze skórki i drobno posiekaj. Dodaj do ryżu, gdy cydr już odparuje. Zacznij teraz wlewać powoli bulion i cały czas mieszaj. Gotuj całość na małym ogniu przez 15 minut, dolewając stopniowo wywaru. Na koniec dodaj kurkumę i przypraw opcjonalnie solą.
- Z upieczonej cukinii wybierz miąższ, posiekaj go drobno i dodaj do farszu. Farszem wypełniaj cukinie, a następnie zapiekaj przez 5-10 minut w piekarniku. Podawaj z listkami świeżej bazylii.
Zrobiłeś/zrobiłaś ten przepis?
Pochwal się efektami i otaguj mnie na Instagramie: @food_square
28 komentarzy
Cos cudownego! Uwielbiam wszystko co faszerowane! Ups…. zglodnialam!
Cieszę się, że udało mi się to spowodować moim daniem ;D
Mmm już mi tu pachnie 🙂
Haha, mówisz, że aż tak jest aromatycznie? ;D
wspaniały pomysł na cukinię!
Dziękuję Magdaleno 😉
o rany! jak mnie tu dawno nie bylo…. WSTYD! A cukinie… BOSKIE!
Haha, no wstyd, wstyd, ale spokojnie: mi też ciągle brakuje czasu, by móc odwiedzać wszystkie blogi 😉
Fantastyczny pomysł – muszę kiedyś wypróbować z tym farszem! 🙂 Uwielbiam wszelkie faszerowane warzywa! 🙂
Koniecznie, bo taki ryż jest naprawdę pyszny 😉
Szczególnie z rodzynkami musi smakować ciekawie 🙂
Pewnie! W końcu ryż i rodzynki to doskonałe połączenie, także do dań wytrawnych 😉
Pysznie nadziana 🙂 mniam!
Dziękuję Olu 😉
Pychotka 🙂 Ten farsz przypomina mi trchę ryż z mięsem i rodzynkami, który jadłam w Tunezji, był podobnie przygotowany. Smakował wyśmienicie, ale założę się że Twoje cukinie smakują jeszcze lepiej 😀
To całkiem możliwe, bo wzorowałem się na arabskich smakach. 😉 A czy lepiej, czy nie to pozostawiam już Tobie – musisz sama sprawdzić 😉
Te przyprawy i rodzynki sprawiają, że to nie jest taka zwykła faszerowana cukinia. Zapach musiał być obłędny 🙂
Pewnie, że nie jest zwykła, bo smakuje niezwykle pysznie, haha ;D
najbardziej to mnie chyba dzisiaj ryż zachwyca <3
wygląda wyśmienicie! 🙂 To połączenie smaków na pewno powala 😉
I o to chodziło! Ten ryż to całe sedno tego dania 😉
Przepyszny farsz, cudowne danie 🙂
Dziękuję Ewa 🙂
Mniam, bardzo lubię takie dania!
Cieszę się ogromnie 😉
To brzmi ciekawie 😉
Fajnie, że tak myślisz 🙂
Uwielbiam cukinię w każdej postaci, a w Twoim wydaniu jest wyjątkowo kusząca…
Cieszę się, że kusi, bo właśnie taki efekt chciałem uzyskać 😉