Takie jajeczka nie tylko wspaniale smakują, ale także mają fantastyczny kolor dzięki burakom. To takie miniaturowe jadalne pisanki! Pamiętajmy tylko, by nie marynować ich zbyt długo. Jedna doba w zupełności wystarczy, później staną się gumowe, a żółtko zabarwi się na czerwono. Jeśli chcemy przygotować je wcześniej, wystarczy odsączyć je z zalewy i wstawić z powrotem do lodówki.
SKŁADNIKI
- 2 tuziny jajek przepiórczych
- 2 szklanki soku z buraków
- ½ szklanki octu winnego z jabłek
- ½ szklanki cukru
- 1 płaska łyżeczka soli
- 2 listki laurowe
- 3 ziela angielskie
- 5 goździków
PRZYGOTOWANIE
- Do rondla wlej ocet i sok z buraków, wsyp sól oraz cukier i dodaj przyprawy. Wstaw na ogień, doprowadź do wrzenia, zamieszaj i odstaw do wystudzenia. W tym czasie przygotuj jajka.
- Jajka przepiórcze ugotuj na twardo (około 3 minuty od zagotowania wody). Następnie wystudź je przez kwadrans w zimnej wodzie i obierz ze skorupek. Włóż do słoika, zalej zimną marynatą i wstaw na jedną dobę do lodówki.
- Wyjmij, odcedź i podawaj z majonezem lub sosem chrzanowym. Po marynowaniu możesz je przechowywać przez 3 dni w lodówce.
18 komentarzy
ładnie wyglądają 🙂
Dziękuję 🙂
Gdyby nie były przekrojone to byśmy myślały, że właśnie sięgamy po malutkie buraczki 😀 Super wyglądają 🙂
Haha, bo to są trochę takie buraczki, tyle, że z żółtkiem w środku 😀
Małe, czerwone cudeńka;)
W rzeczy samej! 😀
Dzięki przekrojonym jajkom wierzę,że to jajka,bo w całości wyglądają zupełnie inaczej:)
W takim razie dobrze, że je przekroiłem, bo nikt by później nie uwierzył! 😀
W pierwszej kolejności – życzę powodzenia z realizacją marzeń!
W drugiej kolejności – wszędzie dziś widzę buraki. Brzmi ciekawie, skłoniłeś mnie, żeby wypróbować w końcu jaj przepiórczych 🙂
Dziękuję ślicznie za tak miłe słowa! Zaś co do buraków, to chyba dlatego, że w tej chwili trudno o ciekawe warzywa i trzeba się skupić na tych sezonowych 😉
Ale będą uroczo wyglądały na wielkanocnym stole 🙂
Tak właśnie myślę 🙂
Ten kolor jest obłędny :))
Mega! Bo już bałem się, że troszkę za długo je przetrzymałem 😀
Do złudzenia przypominają buraczki ;D Kolor cudny 😉
Sok z buraka działa cuda 😀
Genialne!!! Kolory są tak żywe i wszystko tworzy TAK apetyczną całość, że nie ucieknę przed Twoim przepisem 🙂
Super! Mam za to nadzieję, że jajeczka w Twoim wykonaniu będą szybko uciekać z talerza 😉