SKŁADNIKI
Babeczki:
- 100 g daktyli
- 200 g orzechów nerkowca
- 100 g wiórek kokosowych
- 1 łyżka mąki kokosowej
- 50 ml oleju kokosowego
Krem z orzechów nerkowca:
- 200 g orzechów nerkowca
- ziarenka z 1 laski wanilii
- 2-3 łyżki syropu z agawy
- 2 łyżki soku z cytryny
Dodatkowo:
- ulubione owoce
PRZYGOTOWANIE
Babeczki
- Orzechy nerkowca zmiksuj za pomocą blendera na proszek. Daktyle zalej wrzątkiem i odstaw na kwadrans. Następnie odsącz, przełóż do kielicha blendera, wlej płynny olej kokosowy i zmiksuj na gładko. Wsyp zmielone orzechy nerkowca, wiórki kokosowe i mąkę kokosową. Dokładnie wymieszaj.
- Gotowym ciastem wyłóż metalowe foremki na babeczki o średnicy ok. 5 cm posmarowane olejem kokosowym. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez 10-15 minut. Następnie wystudź, babeczki wyjmij z foremek i wstaw do lodówki.
- Jeżeli posiadasz foremki z wyjmowanym dnem, babeczki możesz wstawić również bezpośrednio do lodówki i pominąć etap pieczenia.
Krem z orzechów nerkowca
- Orzechy namocz przez minimum 4 godziny w zimnej wodzie. Następnie przełóż do kielicha blendera, dodaj ziarenka z laski wanilii, syrop z agawy i sok z cytryny. Zmiksuj na prawie gładką masę. W razie potrzeby możesz dolać odrobinę wody.
- Gotowym kremem napełnij przygotowane babeczki i podaj je z ulubionymi owocami.
6 komentarzy
Przeurocze 🙂 a że z nerkowcó, to też i przesmaczne:)
Trudno mi się z tym nie zgodzić 😀
Czy tylko u nas nerkowce znikają w niewyjaśnionych okolicznościach zanim cokolwiek z nich zrobimy? 😀
Chyba nie xD Ja zawsze muszę je kupować w podwójnych ilościach 😉
urocze te babeczki!
Ślicznie dziękuję 😉