
SKŁADNIKI
Placki z kaszy gryczanej:
- ½ szklanki białej kaszy gryczanej
- 1 jajko
- szczypta soli
- olej kokosowy lub masło klarowane
Dodatki:
- kilka plastrów usmażonego bekonu
- jajka sadzone
- syrop klonowy
PRZYGOTOWANIE
- Kaszę gryczaną opłucz i ugotuj do miękkości w osolonym wrzątku w proporcji 1:2. Następnie odstaw do wystudzenia lub przepłucz zimną wodą.
- Wbij do niej jajko i wymieszaj. Na patelni rozgrzej olej kokosowy lub masło klarowane i łyżką nałóż cienkie placki. Smaż na złoto z obu stron
- Podawaj z usmażonym chrupiącym bekonem i jajkami sadzonymi. Jeśli lubisz, skrop całość syropem klonowym.
8 komentarzy
Szczerze mówiąc nawet nie wpadłbym na przyrządzenie placków z kaszy gryczanej, a prezentują się one fenomenalnie! Zapisuję do wypróbowania! 😀
Ja kombinowałem z różnymi bezglutenowymi plackami i te właśnie wyjątkowo przypadły mi do gustu. Takie proste i takie dobre! 😀
Wygląda rewelacyjnie. Jak możesz daj znać jakiego oleju kokosowego używasz. Staram się zebrać jak najwięcej informacji na ten temat. Pozdrawiam
Prawdę mówiąc korzystam z olejów bardzo różnych producentów, ale zawsze staram się, żeby był wysokiej jakości. I o ile do smażenia częściej wykorzystuję rafinowany, to do wykorzystania na zimno jest to zawsze nierafinowana wersja. 😉
To taka lepsza wersja kaszy gryczanej z jajkiem sadzonym ;D mniam!
Hahah, właśnie tak! 😀
Tak powinno wyglądać śniadanie 🙂 Ten syrop do bekonu mnie zaciekawił…
Syrop klonowy i bekon to duet doskonały. <3 Polecam!