Babeczki na maślance z czarną maliną i migdałową kruszonką

piątek, 6 lipca 2018

Te banalne i szybkie w przygotowaniu babeczki na maślance są wprost stworzone do pieczenia z sezonowymi owocami! Można je przygotować z truskawkami, porzeczką, agrestem, malinami, jeżynami, brzoskwinią, jagodami, czy czymkolwiek innym, czego dusza zapragnie. Ja swoje upiekłem z czarną maliną z własnego ogródka, którą gorąco polecam, bo jest zdrowsza i smaczniejsza od czerwonej. Babeczki, dzięki użyciu maślanki, są bardziej mokre i delikatne. Aby były jeszcze pyszniejsze, postanowiłem zamiast tradycyjnej kruszonki z mąki pszennej, przygotować ją z mielonych migdałów — jest przepyszna! Ten przepis na babeczki polecam o każdej porze roku, nawet tym, co mają dwie lewe ręce do pieczenia!


*

SKŁADNIKI

na ok. 18 babeczek

Babeczki na maślance:
  • 250 g mąki pszennej
  • 150 g cukru, najlepiej brązowego
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • ¼ łyżeczki soli
  • 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią (lub 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego)
  • 3 jajka
  • 100 g roztopionego masła
  • 250 ml maślanki
  • 250 g czarnych malin (lub innych sezonowych owoców)

Kruszonka migdałowa:
  • 100 g mielonych migdałów lub mąki migdałowej*
  • 50 g cukru, najlepiej trzcinowego
  • 50 g zimnego masła
*

PRZYGOTOWANIE


Babeczki na maślance

Wszystkie składniki suche wymieszaj ze sobą. Do osobnej miseczki wbij jajka, dodaj roztopione i wystudzone masło oraz wlej maślankę. Roztrzep za pomocą rózgi. Mokre składniki wlej do suchych i wymieszaj za pomocą łyżki do połączenia się składników. Wsyp czarne maliny i delikatnie rozprowadź je w cieście (część możesz pozostawić na wierzch). Papilotki włóż do foremki na muffiny i wlej po 2 łyżki ciasta do ok. ¾ wysokości foremki. Na wierzchu możesz ułożyć dodatkowo kilka czarnych malin.

Kruszonka migdałowa

Z podanych składników zagnieć kruszonkę i posyp nią wierzch babeczek. Foremkę wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz 25-30 minut do suchego patyczka. Babeczki podawaj po wystudzeniu.

*Jeżeli nie posiadasz mielonych migdałów, z powodzeniem możesz użyć mąki pszennej i dodać łyżeczkę ekstraktu migdałowego lub waniliowego.

*



Zainteresował Ciebie ten wpis? Zobacz również:

4 komentarze

  1. Wow nigdy nie jadłyśmy czarnych malin <3 Jesteśmy ciekawe ich smaku :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Są cudowne. Znacznie słodsze od czerwonych. 😋

      Usuń