Jak pewnie wiecie, od Walentynek bardziej jara mnie Tłusty Czwartek. To zdecydowanie moje ulubione święto w roku! Tylko wtedy pączki i ptysie smakują tak dobrze i nie idą w boczki (potwierdzone info!). Dlatego przygotowania zaczynam już na przynajmniej 2 tygodnie wcześniej, haha. Oczywiście, żebyście mieli czas przetestować różne przepisy, ja na przykład na te obłędne ptysie, którym wprost nie sposób się oprzeć! Dwie warstwy parzonego ciasta, skrywają w sobie jabłka prażone z cynamonem oraz krem karmelowy z ubitej śmietany i kajmaku. Żeby tego było mało, wierzch ptysiów zdobi kruszonka (craquelin) z masła orzechowego, oprószona odrobiną cukru pudru. Te ptysie z prażonym jabłkiem, kremem karmelowym i kruszonką z masłem orzechowym to najbardziej rozpustne ciastko, jakie można sobie wyobrazić! Uważam, że grzechem będzie, jeśli nie spróbujecie go zrobić do końca karnawału. 😉
SKŁADNIKI
Ciasto parzone:
- 100 g masła
- 250 ml wody
- 200 g mąki
- 4 jajka
- szczypta soli
Kruszonka z masłem orzechowym:
- 40 g zimnego masła
- 40 g masła orzechowego
- 80 g cukru trzcinowego
- 80 g mąki pszennej
Prażone jabłka:
- 3 duże jabłka
- ok. 50 g cukru
- 50 ml wody
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Krem karmelowy:
- 500 ml śmietany kremówki 36%
- 200 g + 50 g kajmaku
Dodatkowo:
- cukier puder do oprószenia
PRZYGOTOWANIE
Kruszonka z masłem orzechowym
- Wszystkie składniki na kruszonkę szybko zagnieć ze sobą lub zmiksuj za pomocą miksera.
- Kolejno rozwałkuj ją cienko na papierze do pieczenia i wstaw do lodówki na 30 minut do schłodzenia. Po przygotowaniu ciasta parzonego powycinaj z niej okręgi o średnicy 5 cm.
- W garnku zagotuj wodę wraz z masłem oraz solą. Doprowadź do wrzenia, a następnie zdejmij z ognia i wsyp mąkę. Zacznij całość energicznie mieszać, aż mąka masa zacznie odchodzić od garnka i powstanie gładka masa.
- Ciasto odstaw do całkowitego wystudzenia. Przełóż je kolejno do robota kuchennego i zacznij miksować, wbijając jajka, jedno po drugim. Sprawdzaj cały czas konsystencję ciasta. Powinno być dość gęste, ale dać się wycisnąć przez szprycę, zachowując jednocześnie kształt.
- Gotowe ciasto parzone przełóż do rękawa cukierniczego lub szprycy z tylką w kształcie gwiazdki i wyciśnij wysokie okręgi o średnicy ok. 5 cm na blachę z wyłożonym papierem do pieczenia. Pamiętaj o zachowaniu sporych odstępów — ptysie mocno rosną.
- Okręgi z kruszonki kolejno spłaszcz w dłoniach i układaj na wyciśniętych ptysiach. Ptysie wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C i piecz przez 30-35 minut. Sprawdź patyczkiem, czy ptysie upiekły się w środku i odstaw do wystudzenia, a następnie przekrój na połówki.
- Jabłka obierz, wykrój gniazda nasienne i pokrój w niedużą kostkę. Wstaw je do rondelka, wlej wodę i wsyp cukier oraz cynamon. Gotuj przez 10-15 minut na małym ogniu, aż jabłka zmiękną, ale nadal będą przyjemnie chrupać. Rondelek zestaw z ognia.
- Mąkę ziemniaczaną rozprowadź w odrobinie wody i wlej energicznym ruchem do jabłek. Szybko wymieszaj i wstaw z powrotem na ogień, gotując jeszcze przez moment. Prażone jabłka odstaw do wystudzenia.
- Śmietanę kremówkę ubij na sztywno.
- Kolejno łyżka po łyżce dodawaj do niej kajmak (200 g), ubijając na średnich obrotach miksera. Masa stanie się odrobię rzadsza, ale nadal powinna mieć konsystencję nadającą się do wyciskania.
- Resztą kajmaku wysmaruj wnętrze rękawa cukierniczego z tylką w kształcie gwiazdki, rozpościerając go na 3 pasy. Krem przełóż delikatnie do rękawa.
- Spód ptysiów wypełnij porcją prażonych jabłek, kolejno tylką wyciśnij gotowy krem.
- Przykryj drugą połówką ciasta. Gotowe ptysie oprósz delikatnie cukrem pudrem i podawaj od razu. Ptysie można również przechowywać w lodówce przez jeden dzień, jednakże ciasto stanie się miękkie.
4 komentarze
O mamo, ależ to musi być pyszne! 🙂
Zdecydowanie jest! ^^
Kusisz, kusisz, ale przecież mamy karnawał. Piękne i pyszne
Haha, no właśnie, bo kiedy szaleć, jak nie teraz? 😉