Byliście grzeczni w tym roku? 😈 Mam nadzieję, że tak, bo, jak zawsze przed Mikołajkami, mam dla Was nowy przepis na ciasteczka dla Świętego. Ale nawet jeśli nie, to z pewnością zdołacie go nimi przekupić, bo Linzer Augen są tak pyszne, że Mikołaj rózgę zostawi dla siebie. 😉 Te urocze markizy pochodzą z Austrii, ale są równie popularne w Niemczech (szczególnie w Bawarii) oraz w Szwajcarii. Ciasteczka z Linzu można kupić w każdym większym sklepie, ale największą frajdę sprawia przygotowywanie ich w domu, co uwielbiają wszystkie dzieci. Te duże również. 😉 Co w Linzer Augen wyjątkowego? Głównie fakt, że ciastko składa się z dwóch połówek przełożonych konfiturą lub marmoladą. Najpopularniejsza jest ta porzeczkowa, ale równie często można spotkać je z malinową czy z kolorowymi galaretkami. Warto również nie zapominać, że każde ciasto posiada charakterystyczne okienko, przez które widać nadzienie. Stąd właśnie nazwa Linzer Augen nawiązująca do oczu. Oryginalne ciasta mają albo trzy małe otwory, układające się w trójkąt albo jedno duże okienko o dowolnym kształcie. Obecnie popularne są również Linzer Smileys — ciasteczka z wyciętym szerokim uśmiechem lub Spitzbube — z łobuzerskim wyrazem twarzy. Istnieją dwa rodzaje ciasta, z którego przygotowuje się ciasteczka z Linzu, jak i słynny Linzer Torte. Są to Brauner Linzer Teig — brązowe ciasto kruche z dodatkiem mielonych orzechów (włoskich lub migdałów) oraz korzennych przypraw (cynamonu, goździków i gałki muszkatołowej) i Weißer Linzer Teig — jasne ciasto kruche z dodatkiem skórki z cytryny. Ja wolę to ciemniejsze — jest bardziej aromatyczne i kojarzy mi się ze Świętami. Dla maksimum efektu Linzer Augen możecie przełożyć również powidłami śliwkowymi, ale lekko kwaśna konfitura z czarnej porzeczki fajnie równoważy smak ciastek, przez co nie są takie słodkie. Gorąco polecam nie tylko na Święta, ale także do zimowej herbaty.
SKŁADNIKI
Ciasteczka:
- 200 g masła
- 200 g mielonych migdałów
- 150 g mąki pszennej
- 120 g cukru pudru
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki mielonego cynamonu
- ½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- ½ łyżeczki mielonych goździków
- ½ łyżeczki soli
- skórka otarta z 1 niewoskowanej cytryny
- skórka otarta z 1 niewoskowanej pomarańczy
- 3 żółtka
Dodatkowo:
- 200 g dżemu z czarnej porzeczki
- cukier puder do oprószenia
PRZYGOTOWANIE
- Wszystkie suche składniki (migdały, mąkę, cukier, proszek do pieczenia i przyprawy) wymieszaj ze sobą. Dodaj otarte skórki z cytrusów, posiekane masło oraz żółtka. Zagnieć ciasto, a następnie wstaw do lodówki na godzinę do schłodzenia.
- Gotowe ciasto rozwałkuj na podsypanym mąką blacie na grubość około 2-3 cm. Wycinaj całe ciasteczka oraz ciasteczka z okienkami za pomocą foremek lub szklanek.
- Ciastka układaj na blasze pokrytej papierem do pieczenia, zachowując niewielkie odstępy. Piecz przez 10-12 minut w 180ºC, a następnie wystudź na kratce.
- Ciastka z okienkami posyp cukrem pudrem, a bez okienek posmaruj dżemem. Złóż ze sobą, formując markizy.
*Na podstawie Linzer Cookies z Moich Wypieków.
8 komentarzy
Witam adwentowo! Ciasteczka w ciemnej wersji piekę od kilku lat, są pyszne. Jednak do ciasta nie dodaję przypraw. Natomiast przekładam je konfiturą z grzanego wina. Pozdrawiam 🌲
Witaj Gabrielo! Miło mi, że do mnie zajrzałaś. 🙂 Bardzo zaciekawiała mnie konfitura z grzanego wina. Czy mógłbym prosić o zdradzenie sekretu na jej przygotowanie? Adwentowo pozdrawiam! 🕯️ 🙂
Dzień dobry Łukasz!
Chętnie podzielę się z Tobą tym przepisem.
Konfitura z grzanego wina:
150 ml czerwonego wytrawnego wina
1 woreczek przypraw do grzańca albo sam dobierz ( cynamon, kardamon, goździki, plasterki pomarańczy bądź starta skôrka z pomarańczy i cytryny). Po prostu to co lubisz.
Podgrzej wino ale nie gotuj, włôž woreczek z przyprawami lub tak luźnio wrzuć. Po 20 minutach wyciągnij przyprawy. Dodaj 75 g cukru żelującego i 2 łyżki soku z cytryny. Gotuj 4 minuty, mieszaj od czasu do czasu.
To jest porcja na ok. 30 ciasteczek. Ja robię większe porcje i przechowuję w lodôwce. Przed przekładaniem ciasteczek lekko podgrzewam.
Smacznego i pozdrawiam 🌲
Bardzo dziękuję Gabrielo za przepis! Z pewnością wypróbuję go przy najbliższej okazji 🙂 Pozdrawiam serdecznie!
Świetne ciacha jak malowane 🙂
Dziękuję bardzo 🙂
Ciacha przepyszne! Dziękuję za świetny przepis ( kolejny !) Zapomniałam dodać gałkę muszkatołową 😳 ale i tak wyszły genialne. Miałam wątpliwości co do grubości ciasta 😉 zrobiłam cieńsze;)
Myślę, że ciacha będą się często pojawiać na moim stole 🙂
Pozdrawiam serdecznie
Bardzo się cieszę, że ciasteczka przypadły Tobie do gustu 🙂 Dziękuję za tak miły komentarz i również świątecznie pozdrawiam!