3,7K
Faszerowane pieczarki to prosta i niewymagająca wiele pracy przekąska imprezowa, a za sprawą farszu z brązowego ryżu, zielonych oliwek i suszonych pomidorów nieprawdopodobnie pyszna! Jeszcze ta chrupiąca warstwa z serem cheddar, mmm… Przepis przygotowałem dla Was z myślą o Sylwestrze, ale śmiało możecie go wykorzystać na domówkę, czy jako finger-food na imprezę. Zapewniam, że każdy będzie miło zaskoczony. 🙂
SKŁADNIKI
- 10 pieczarek o dużych kapeluszach
- 200 g brązowego ryżu
- 100 g suszonych pomidorów w oleju
- 100 g zielonych oliwek
- 2 łyżki oleju z zalewy z suszonych pomidorów
- mały pęczek natki pietruszki
- szczypta płatków chili
- garść kiełków, np. fasoli mung
- 100 g sera cheddar
- świeży rozmaryn do dekoracji
- 1 łyżka klarowanego masła
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE
- Ryż ugotuj do miękkości w lekko osolony wrzątku. Następnie wypłucz odcedź i ostudź. Pomidory suszone, oliwki oraz część natki pietruszki drobno posiekaj. Połącz z ryżem. Dodaj płatki chili i całość przypraw solą oraz pieprzem do smaku.
- Od kapeluszy odłam nóżki, a pieczarki obierz. Napełni je farszem. Żaroodporne naczynie posmaruj masłem i ułóż w nim pieczarki. Pieczarki posyp otartym serem cheddar i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C. Piecz około 20-25 minut, aż ser stanie się złoty.
- Gotowe pieczarki posyp pozostałą natką pietruszki, kiełkami fasoli mung oraz udekoruj świeżym rozmarynem.
Zrobiłeś/zrobiłaś ten przepis?
Pochwal się efektami i otaguj mnie na Instagramie: @food_square
2 komentarze
Dzień dobry, 🙂 czy jak pominę ser całość mocno straci na smaku? a może go czymś zastąpić? – ma być wersja wegańska…
Można bez problemu pominąć. Całość jest tak aromatyczna, że też będzie smacznie. Opcjonalnie można posypać po upieczeniu „parmezanem” z mielonych migdałów (bez skórki) wymieszanym z płatkami drożdżowymi. Doda to daniu fajnego kopa. 😉