Skrzydełka z kurczaka to fajna przekąska na imprezę, czy smakowity pomysł na obiad. Jeśli szukasz na nie nowego pomysłu, to ten sprawdzi się znakomicie! Skrzydełka zamarynowałem w miodzie z sokiem pomarańczowym, czosnkiem, imbirem i chili, dzięki czemu są naprawdę pyszne! Najlepiej przygotować je dzień wcześniej, aby nabrały aromatu, a następnego dnia upiec je w piekarniku już przed samym podaniem. Skrzydełka pieczone z tego przepisu wychodzą aromatyczne i chrupiące! W podobny sposób można zamarynować również nóżki z kurczaka. Spróbujcie! 🙂
SKŁADNIKI
Skrzydełka w miodzie:
- 1 kg skrzydełek z kurczaka
- 4 łyżki miodu
- sok z 2 pomarańczy
- 3 ząbki czosnku
- 5 cm kłącza imbiru
- 2 łyżki oleju (u mnie sezamowy)
- 1 łyżeczka płatków chili
- 1 łyżeczka soli
Do podania:
- świeża lub suszona pietruszka
- 2 pomarańcze
PRZYGOTOWANIE
- Skrzydełka umyj, oczyść i osusz.
- Wyciśnięty sok z pomarańczy połącz z miodem, olejem, płatkami chili, solą i otartymi czosnkiem oraz imbirem. Marynatą zalej skrzydełka i odstaw na kilka godzin a najlepiej na całą noc do lodówki.
- Skrzydełka wyłóż na blachę i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C i piecz przez około 50-60 minut na złoto-brązowy kolor, podlewając je od czasu do czasu marynatą. Podawaj z cząstkami pomarańczy i natką pietruszki.
4 komentarze
Taka marynata do skrzydełek to marzenie. Zdjęcia wywołują ślinotok. Zjadłoby się z miła chęcią. 🙂
Bardzo jest mi z tego powodu miło i zachęcam do wypróbowania! 🙂
Bardzo dobre danie
Polecam
Bardzo mi z tego powodu miło. Cieszę, że przepis się sprawdził. 🙂