Gdy tylko pomyślę o kuchni gruzińskiej od razu mam w głowie trzy dania: pierożki chinkali, placek chaczapuri oraz te cudowne roladki z bakłażana, wypełnione aromatyczną orzechową pastą i posypane pestkami granatu. Stanowią one niebanalną i pyszną przystawkę. Ich przygotowanie jest bardzo proste, a na pewno znacznie łatwiejsze niż wymówienie oryginalnej nazwy: badridżani nigvzit. Dlatego najczęściej mówię na nie po prostu gruzińskie bakłażany. Najbardziej lubię w nich tę esencjonalną pastę z orzechów włoskich. Przypomina mi ona roślinny twaróg, a dzięki dużej ilości kolendry jest obłędnie pyszna. Gruzińskie bakłażany to bardzo popularna przystawka w wielu restauracjach z kaukaską kuchnią i często możemy je dostać przed głównym posiłkiem. Jednak badridżani nigvzit są one tak dobre i łatwe w przygotowaniu, że najlepiej przygotować solidną porcję w domu.
SKŁADNIKI
- 2 duże bakłażany
- 250 g orzechów włoskich
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka mielonej kozieradki
- 1 łyżeczka mielonych ziaren kolendry
- ½ łyżeczki suszonej papryczki chili
- garść świeżej kolendry, posiekanej (ewentualnie natki pietruszki)
- sok z ½ cytryny
- 100 ml wody
- garść pestek granatu
- olej do smażenia (najlepiej słonecznikowy)
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE
- Bakłażany pokrój na cienkie 1-2 milimetrowe plastry. Najłatwiej jest to zrobić, przekrawając je na pół, a następnie układając przeciętą stroną na desce do krojenia.
- Plastry posól z obu stron i odstaw na 15-30 minut. Kolejno odciśnij z nadmiaru wody.
- Plastry bakłażana smaż na rozgrzanym oleju po 1-2 minuty z każdej strony, aż zmiękną. Następnie odsączaj je na papierowym ręczniku z nadmiaru oleju.
- Orzechy włoskie podpraż najpierw na suchej patelni i ostudź.
- Następnie wsyp je do kielicha blendera wraz z ząbkami czosnku, kozieradką, kolendrą (świeżą i mieloną), sokiem z cytryny oraz chili. Miksuj przez kilka minut na gładką pastę.
- Kolejno wlewaj powoli wodę, aż do uzyskania gładkiej, kremowej konsystencji przypominającej serek kanapkowy. Przypraw pieprzem do smaku. (Sól celowo pomijam ponieważ bakłażany są już wystarczająco słone)
- Na każdy plaster bakłażana nałóż po łyżeczce pasty i zwijaj w rulonik.
- Gotowe roladki posyp pestkami granatu oraz opcjonalnie świeżą kolendrą.
*Przepis na podstawie Jadłonomii.
14 komentarzy
uwielbiam tą gruzińską przystawkę 🙂
Taaak, ja też, jest wspaniała 🙂
Przepyszne!
Miło to słyszeć! 🙂
Rewelacyjna przekąska 🙂
Cieszę się, że przypadła Ci do gustu 🙂
Pięknie wyglądają. Te kolorki takie żywe wyszły – super! Dziękuję za dodanie kolejnego przepisu do akcji 🙂
Dziękuję! Słońce widać się spisało, że je całkiem ładnie oświetliło 🙂
koniecznie muszę takie przyrządzić 🙂
Gorąco polecam, bo są pyszne 🙂
Świetne, niebanalne połączenie smaków. Nie słyszałam wcześniej o tym daniu. Nie lubię kolendry, ale i tak bym chętnie spróbowała. Gruzja zdecydowanie czeka na wizytę! 🙂
O tak, gruzińska kuchnia jest absolutnie zaskakująca i pełna aromatów. Zdecydowanie warto ją poznać 🙂
Robię bardzo podobnie – uwielbiam 🙂
Takich bakłażanów to chyba nie da się nie lubić 😉