Po niedzielnym grzybobraniu nadszedł czas by wykorzystać te cudowne dary lasu i przyrządzić coś pysznego. Wybór padł na klasyczne risotto, pachnące grzybami i rozmarynem. Bardzo smaczny i domowy przepis na cudowne danie na koniec lata.
Składniki (4-5 porcji):
- 400 g leśnych grzybów (świetnie się sprawdzą borowiki i prawdziwki)
- 500 g ryżu arborio
- 150 ml białego wytrawnego wina
- ok. 800 ml bulionu warzywnego
- 1 duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka świeżego rozmarynu
- garść siekanej natki pietruszki
- 75 g masła
- oliwa z oliwek
- świeżo mielony pieprz
- 100 g parmezanu, startego
- 2 żółtka (opcjonalnie)
9 komentarzy
Mmmm, zjadłbym 😉
To się cieszę 😀
Ależ smakowitości 🙂
Miło mi to słyszeć 😉
aż poczułam ten grzybowy aromat… mmm… 🙂
I o to chodziło 😉
Cudne risotto i jak zawsze pięknie podane 😉
Dziękuję pięknie 🙂
Uwielbiam!