Makaron chow mein po tajsku to właściwie lekko zmodyfikowany przepis na pad thai, czyli klasykę kuchni tajskiej. Zamiast makaronu ryżowego użyjemy właśnie błyskawicznych nudli chow mein, a oprócz tego dodamy groszek cukrowy, pyszne krewetki, kiełki fasoli mung (składnik obowiązkowy!) i mnóstwo aromatycznych ziół i przypraw. Zatem do dzieła! 🙂
- 300 g makaronu chow mein
- 250 g krewetek koktajlowych (jeszcze lepsze będą tygrysie)
- 250 g groszku cukrowego
- 1 szklanka kiełków fasoli mung (mogą być z puszki)
- 2-3 papryczki chili, posiekane
- 1 dymka, posiekana
- 3 ząbki czosnku, posiekane
- 4 łyżki posiekanych orzeszków ziemnych
- 4 jajka
- sok z 1 limonki
- łyżka otartego imbiru
- 4 łyżki tajskiego sosu rybnego lub ostrygowego
- 4 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki pasty tamaryndowej
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- 1 łyżka oleju kokosowego
- garść kolendry, posiekanej (można użyć również zielonej pietruszki)
- pęczek drobnego szczypiorku
2 komentarze
Pysznie wygląda, chętnie spróbuję, ale sama nie zrobię ilość składników mnie przeraża :))
Kuchnie azjatyckie już to do siebie niestety mają. Ale polecam podjąć wyzwanie, bo wbrew pozorom potrawa jest ekspresowa i nie może się nie udać 😉