Quiche z karmelizowanym fenkułem, grillowaną gruszką i wędzonym łososiem

czwartek, 24 kwietnia 2014



Uwielbiam wszelkie quiche i tarty. Kruchy maślany spód, pyszne dodatki w dowolnej kombinacji i mamy doskonałe danie na każdą porę dnia. Tym razem quiche przyrządziłem z nieco zapomnianym warzywem — fenkułem (in. koprem włoskim), gruszką oraz łososiem, a to wszystko doprawione garścią pachnącego koperku. Lekko anyżowy smak kopru z dominującą słodyczą świetnie komponuje się ze słoną, wędzoną rybą, a dodatek lekko kwaskowatej i grillowanej gruszki świetnie wplata się między oba składniki, dzięki czemu smaki gładko przechodzą między sobą. Pycha!

Co będzie nam potrzebne?
  • 2 korzenie fenkułu
  • 200 g wędzonego łososia w kawałku (lub innej ulubionej ryby)
  • 1 gruszka
  • łyżka masła
  • 3 łyżki cukru trzcinowego

Na kruche ciasto:
  • 180 g mąki pszennej
  • 100 g zimnego masła
  • 1 jajko
  • szczypta soli morskiej

Do zalania:
  • 4 jajka
  • 80 ml kwaśnej śmietany
  • garść koperku
  • szczypta soli
  • szczypta świeżo mielonego pieprzu



Przygotowanie:

Masło posiekać i zagnieść z mąką, jajkiem i solą. Uformować kulę i wstawić na 30 min do lodówki.
Formę na tartę posmarować masłem i posypać mąką. Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę. Przykryć folią aluminiową i dokonać jej perforacji widelcem. Obciążyć suchym: ryżem, grochem lub fasolą. Wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika. Piec przez 15 minut. Po czym ściągnąć folię wraz z obciążeniem, a następnie włożyć z powrotem i piec kolejne 15 minut do zarumienienia. Wyjąć i odstawić.

Fenkuł umyć i odkroić zielone fragmenty łodygi oraz twardą część na spodzie. Przekroić na pół i pokroić na grubsze paski. Następnie grillować z obu stron do zarumienienia (dzięki temu wydobywamy cudowny anyżowy aromat). Na patelni rozgrzać masło i wsypać cukier, lekko skarmelizować. Wrzucić grillowane kawałki fenkułu i smażyć aż do momentu, gdy staną się bursztynowe i szkliste (ok. 15 min). Gruszkę obrać i pokroić wzdłuż na talarki. Grillować z obu stron.
Na ciasto wyłożyć równomiernie karmelizowany fenkuł, następnie plasterki gruszki i pokrojonego w paski łososia.

W osobnej misie roztrzepać jajka ze śmietaną. Doprawić solą i pieprzem, a następnie dodać posiekany koperek. Masą zalać quiche.

Piec 30-40 minut w 180°C aż jajka się zetną, a quiche się zarumieni. Podawać na ciepło sam lub w towarzystwie ulubionej sałaty. Świetnie smakuje polany odrobiną zredukowanego octu balsamicznego, który przełamuje słodycz dania. Smacznego!



Zainteresował Ciebie ten wpis? Zobacz również:

2 komentarze

  1. cudowne połączenie. i jeszcze rukola do tego. pycha!

    OdpowiedzUsuń