Hummus z bobu

piątek, 18 lipca 2014

Klasyczny hummus z ciecierzycy znają chyba już wszyscy, lecz czy słyszeliście już o hummusie z bobu? Jest równie pyszny, a do tego ma piękny zielony kolor. Idealny na tą porę roku; nie wyobrażam sobie bez niego letnich kanapek. :)


Składniki:
  • 500 g bobu
  • 1/4 szklanki pasty tahini (z około 100 g sezamu)
  • sok z 1 cytryny
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki wody
  • 1/4 łyżeczki soli
  • opcjonalnie: oliwa z oliwek do polania i za'atar do posypania


Przygotowanie:

Bób ugotować do miękkości, ostudzić i wyłuskać. Następnie włożyć do kielicha blendera razem z pastą tahini, sokiem z cytryny, czosnkiem i solą. W trakcie miksowania stopniowo dolewać wodę (w razie potrzeby więcej niż w przepisie). Ucierać aż do uzyskania gładkiej pasty. Gotowy hummus przełożyć do salaterki, polać odrobiną oliwy i posypać za'atarem. Gotowe!

Zainteresował Ciebie ten wpis? Zobacz również:

0 komentarze