Hummus klasyczny

środa, 19 lutego 2014



Hummus kojarzy mi się z pobytem w Londynie, gdzie wiele lat temu jadłem go po raz pierwszy. Pasta z cieciorki wraz z jeszcze gorącym chlebkiem pita był moją podstawą śniadaniową. Do dziś pamiętam ten smak. Później przez wiele lat hummus bywał u mnie w domu w formie sklepowej i nie wiedzieć czemu nikt nie pokusił się, by zrobić go samodzielnie. A to takie proste! Sam przepis wywodzi się z terenów Libanu, jednakże jest on niezwykle popularny na całym Bliskim Wschodzie, w północnej Afryce i Kaukazie. Hummus najczęściej jada się z pitą, jednakże równie dobrze smakuje ze zwykłą grzanką lub tostem oraz świeżymi warzywami.
Gdy mam więcej czasu, pastę przygotowuję z suszonej ciecierzycy, jednak nagłą potrzebę hummusu muszę spełnić korzystając z tego z puszki, ale gorąco polecam ugotować ciecierzycę samemu. Jest smaczniejsza. Należy namoczyć ją przez noc, a następnie odcedzić, zalać ponownie wodą i ugotować do miękkości (30-40 minut).

Składniki:
  • 2 szklanki ciecierzycy (z puszki lub ugotowanej)
  • pół szklanki pasty tahini (kupnej lub przygotowanej samemu)
  • sok z 1 cytryny
  • 3 ząbki czosnku
  • 100 ml wody
  • sól
  • oliwa z oliwek
  • słodka papryka w proszku, świeża pietruszka do posypania

Pasta tahini:
  • pół szklanki sezamu
  • 50-100 ml oleju sezamowego (lub innego roślinnego)

Sezam uprażyć na suchej patelni aż do zarumienienia. Następnie zmielić blenderem, bardzo powoli dolewając oleju do otrzymania gładkiej pasty.


Przygotowanie:

Utrzeć czosnek z solą. Dodać ciecierzycę, pastę tahini, sok z cytryny, odrobinę oliwy. Utrzeć blenderem do gładkości. Następnie dolewać powoli zimną wodę, aż do uzyskania żądanej konsystencji. (Ilość wody regulować wg własnych upodobań). Pasta powinna być gładka, jednak ja lubię wyczuwalne drobinki ciecierzycy, więc to już zależy od Was. Gotowy hummus przełożyć do miski, polać oliwą i posypać pietruszką oraz słodką papryką. Smacznego!



Zainteresował Ciebie ten wpis? Zobacz również:

4 komentarze

  1. Czy napradę należy wylewać wodę, w której się namaczało ciecierzycę? Nie lepiej jest przedmoczeniem przepłukać, a gotować w tej, w której się moczyło?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie w domu zawsze był zwyczaj płukania, gdyż miskę pozostawiało się otwartą na całą noc, ale myślę, że można również zrobić tak, jak mówisz Agnieszko. Jednak wody i tak będzie trzeba prawdopodobnie później dolać, bo ciecierzyca ją "wypije". :)

      Usuń
  2. A jak chce zrobić paste tahini to mogę zblendować zwykłe sezamki z oliwą ?? :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Raczej nie polecam, sezamki są jednak w karmelu, wpłynie to na smak hummusu. Poza tym sezamki są dość twarde, można zniszczyć blender... Proponuję kupić trochę samych ziaren sezamu. Pozdrawiam :)

      Usuń