Hummus klasyczny

środa, 19 lutego 2014

Hummus kojarzy mi się z pobytem w Londynie, gdzie wiele lat temu jadłem go po raz pierwszy. Pasta z cieciorki wraz z jeszcze gorącym chlebkiem pita był moją podstawą śniadaniową. Do dziś pamiętam ten smak. Później przez wiele lat hummus bywał u mnie w domu w formie sklepowej i nie wiedzieć czemu nikt nie pokusił się, by zrobić go samodzielnie. A to takie proste! Sam przepis wywodzi się z terenów Libanu, jednakże jest on niezwykle popularny na całym Bliskim Wschodzie, w północnej Afryce i Kaukazie. Hummus najczęściej jada się z pitą, jednakże równie dobrze smakuje ze zwykłą grzanką lub tostem oraz świeżymi warzywami. Gdy mam więcej czasu, pastę przygotowuję z suszonej ciecierzycy, jednak nagłą potrzebę hummusu muszę spełnić korzystając z tego z puszki, ale gorąco polecam ugotować ciecierzycę samemu. Jest smaczniejsza. Należy namoczyć ją przez noc, a następnie odcedzić, zalać ponownie wodą i ugotować do miękkości (30-40 minut).



*

SKŁADNIKI

na dużą michę hummusu


  • 2 szklanki ciecierzycy (z puszki lub ugotowanej)
  • pół szklanki pasty tahini
  • sok z 1 cytryny
  • 3 ząbki czosnku
  • 100 ml wody
  • sól
  • oliwa z oliwek
  • za'atar (mieszanki mielonych: tymianku, sumaku i sezamu)

*

PRZYGOTOWANIE

Do kielicha blendera lub miski (jeśli używamy blendera ręcznego) wrzucamy ciecierzycę oraz ząbki czosnku i wlewamy tahinę oraz sok z cytryny. Zaczynamy ucierać, dolewając powoli lodowatej wody, aż do uzyskania pożądanej konsystencji i gładkości pasty. Pasta powinna być gładka, jednak ja lubię wyczuwalne drobinki ciecierzycy, więc to już zależy od Was. Gotowy hummus przekładamy do miski, polewamy oliwą z oliwek i posypujemy za'atarem. Można też pokusić się o natkę pietruszki, czy sezam.

*

Zainteresował Ciebie ten wpis? Zobacz również:

4 komentarze

  1. Czy napradę należy wylewać wodę, w której się namaczało ciecierzycę? Nie lepiej jest przedmoczeniem przepłukać, a gotować w tej, w której się moczyło?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie w domu zawsze był zwyczaj płukania, gdyż miskę pozostawiało się otwartą na całą noc, ale myślę, że można również zrobić tak, jak mówisz Agnieszko. Jednak wody i tak będzie trzeba prawdopodobnie później dolać, bo ciecierzyca ją "wypije". :)

      Usuń
  2. A jak chce zrobić paste tahini to mogę zblendować zwykłe sezamki z oliwą ?? :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Raczej nie polecam, sezamki są jednak w karmelu, wpłynie to na smak hummusu. Poza tym sezamki są dość twarde, można zniszczyć blender... Proponuję kupić trochę samych ziaren sezamu. Pozdrawiam :)

      Usuń