Pszczeli tort z jagodami

niedziela, 27 lipca 2014

Tort ten powstał na bardzo specjalne zamówienie. Dwuletnia już jubilatka, dla której był robiony zażyczyła sobie, by był niebieski i miał pszczoły. Jego wizja kształtowała się w ponadgodzinnej rozmowie. Koniec końców powstał klasyczny tort na białym biszkopcie z kremem z bitej śmietany i mascarpone oraz jagodami, które podczas krojenia miały uwalniać swój niezwykły kolor. Wierzch tortu ozdobiłem zaś kwiatami z borówek i wspomnianymi pszczołami. Zderzenie białego kremu i niebieskich jagód dało piękny i subtelny efekt, zaś motyw przewodni w postaci pszczół wywołał uśmiech na twarzy solenizantki. :)

Biszkopt:
Z przepisu na biszkopt idealny. Dla małego tortu o średnicy 20 cm pieczemy biszkopt z 5 jajek, a dla dużego z 10 (podwójna porcja składników).

(Wszystkie podane niżej składniki są na mały tort o średnicy 20 cm. Dla tortu dużego należy podwoić ilość).

Biały krem:
  • 250 g mascarpone
  • 500 ml śmietany kremówki
  • 2-3 łyżki cukru pudru

Do nasączenia:
  • 2 łyżki miodu
  • sok z połówki cytryny
  • 120 ml wrzątku lub herbaty

Dodatkowo:
  • 300 g jagód plus trochę do dekoracji
  • 100 g borówek
  • płatki migdałów do posypania

Przygotowanie:

Kremówkę ubić z mascarpone na sztywno, dodać cukier puder i dokładnie wymieszać. Biszkopt pokroić na 3 równe blaty. Na paterze położyć pierwszy z nich i nasączyć go miodowym ponczem. Na biszkopcie rozsmarować krem, a następnie wyłożyć nań połowę jagód. Na jagody znów położyć trochę kremu i rozsmarować. Przykryć drugim blatem i postąpić analogicznie. Trzeci blat tylko nasączyć. Następnie boki i wierzch tortu posmarować kremem i wygładzić szpatułką. Udekorować borówkami, jagodami i migdałami. Wstawić do lodówki, a w tym czasie przygotować pszczółki.



Pszczółki z marcepanu (składniki na 20 sztuk):
  • 200 g masy marcepanowej*
  • 50 g białego lukru plastycznego**
  • żółty barwnik w proszku lub paście
  • płatki migdałów
  • 4 kostki gorzkiej czekolady (o zawartości kakao przynajmniej 70%)

Do masy marcepanowej dodać żółtego barwinka i wyrobić do połączenia koloru. Podzielić na 20 równych części i uformować tułowia pszczółek. Z lukru plastycznego uformować oczy i doczepić je do tułowia. Pozostałą część lukru połączyć z 3 kostkami roztopionej czekolady i uformować z niego paseczki. Pszczółkom doczepić skrzydełka z migdałów oraz domalować źrenice pędzelkiem zamoczonym w czekoladzie. Pszczółki ułożyć na torcie.
Z dodatkowej części lukru możemy również przygotować listki i łodygi do naszych borówkowych kwiatków. Wystarczy do lukru dodać zielonego barwnika.



A tutaj jeszcze jeden w wersji large:



* Domowy marcepan uzyskamy, łącząc mielone migdały z cukrem pudrem w proporcji 1:1 i dodając odrobinę wody oraz esencji migdałowej.

** Lukier plastyczny można przygotować samemu. Do tego celu łączymy 400 g cukru pudru z 2 łyżeczkami glukozy i 2 łyżeczkami żelatyny rozrobionej w 30 ml wrzątku. Masę dokładnie zagniatamy i w razie potrzeby dosypujemy cukru bądź dolewamy wody.

Zainteresował Ciebie ten wpis? Zobacz również:

28 komentarze

  1. Wprost prześliczny. Mam 13 razy lat więcej niż jubilatka, ale takim tortem byłabym zachwycona jak ona :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :D
      Też bym był, ale jakoś nikt nie chce mi takich kolorowych tortów robić. :P

      Usuń
  2. uroczy torcik i z pewnością pyszny!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję pięknie. Też mam taką nadzieję. :D

      Usuń
  3. Wow <3 przepiękny :) pamiętam takie pszczoły z książki kucharskiej Kubusia Puchatka ;)
    Mógłbyś też dodać zdjęcie po przekrojeniu, jestem ciekawa efektu ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :D Rzeczywiście przypominają te z Kubusia. Niestety, tak jak wspomniałem, tort był na zamówienie, więc efektu po przekrojeniu nie dane było mi sfotografować.

      Usuń
    2. Szkoda, wiem, że był na zamówienie, ale myślałam, że może miałeś okazję sfotografować.
      "Koniec końców powstał klasyczny tort na białym biszkopcie z kremem z bitej śmietany i mascarpone oraz jagodami, które podczas krojenia miały uwalniać swój niezwykły kolor." - to mnie zmyliło ;P "motyw przewodni w postaci pszczół wywołał uśmiech na twarzy solenizantki. :)" - pomyślałam, że może z solenizantką łączą Cię więzy krwi i byłeś uczestnikiem uroczystości ;)

      Usuń
    3. W sumie racja, można było tak pomyśleć. ;) Ale nie, nie łączą.

      Usuń
  4. Śliczny tort, urocze te pszczółki i jagodowe kwiaty ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. łał! jest fantastyczny! prawdziwe dzieło sztuki... jeśli smakuje tak samo jak wygląda, to zamawiam 10 kawałków:D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję! Już się robi, podaj tylko adres :D

      Usuń
  6. Wszystkiego dobrego, dla szanownej jubilatki :) Torcik wygląda bardzo delikatnie, pomysłowo go ozdobiłeś :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przekażę :D Dziękuję bardzo za miłe słowa :)

      Usuń
  7. dawno nie widziałam tak pięknego tortu!

    OdpowiedzUsuń
  8. Rewelacyjny :) Gratuluję talentu.

    OdpowiedzUsuń
  9. Przesympatyczny torcik :) Łukaszu, zazdroszczę Ci tego zmysłu artystycznego - tworzysz cuda!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo miło mi to słyszeć! Starałem się jak nigdy. Dziękuję :)

      Usuń
  10. Wow, ale urocze te pszczółki ^^

    OdpowiedzUsuń
  11. Za inspirację ci dziękuję. Niedługo urodziny mojej dwulatki. I się głowiłam nad dekoracją, wszak ja beztalencie plastyczne zupełnie :) A tu prosto, klasycznie, ładnie. Świetny jest! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że Cię zainspirowałem, niezmiernie jest mi miło :)

      Usuń