Biszkopt idealny

czwartek, 27 lutego 2014

Ktoś by pomyślał: „Biszkopt? A cóż w tym trudnego?”. Okazuje się, że dla niektórych całkiem sporo. Ileż to razy słyszałem zapłakane głosy mówiące „znowu się nie udał”. A ja wtedy uspokajam i powoli dyktuję ten oto przepis; na biszkopt idealny. Nie ma on sobie równych. Idealnie puszysty, o jasnej barwie, delikatnym smaku, cudownie unoszący się w piekarniku i co najważniejsze nigdy nie opada. A jak to osiągnąć? Nic trudnego! Wystarczy postępować dokładnie według przepisu. W biszkopcie tym nie używamy żadnych dodatków specjalnych — zero proszku do pieczenia, octu i jakichkolwiek innych ulepszaczy; nasze ciasto ich po prostu nie potrzebuje. Jeśli należycie do grona ludzi, którym biszkopt lubi się nie udać, to wypróbujcie przedstawiony przeze mnie przepis. Na pewno stanie się on Waszym ulubionym.



*

SKŁADNIKI

na formę o średnicy 21-23 cm, do podziału na 2-3 blaty*


  • 5 jajek, w temperaturze pokojowej, rozmiar L
  • 150 g cukru do wypieków, najlepiej drobnego (ok. ¾ szklanki)
  • 120 g mąki pszennej (ok. ¾ szklanki)
  • 50 g mąki ziemniaczanej (ok. ¼ szklanki)
  • szczypta soli

*Jeśli chcemy upiec biszkopt dla dużej tortownicy o średnicy 30 cm, podaną niżej ilość składników należy podwoić.

*

PRZYGOTOWANIE


Białka oddziel od żółtek. Wrzuć je do dużej misy i ubij ze szczyptą soli na dużych obrotach miksera, aż staną się sztywne. Następnie bardzo powoli zacznij dodawać cukier, nie przerywając ubijania. Po dodaniu całej ilości cukru spróbuj, czy jego ziarenka są wyczuwalne. Jeśli nie (lub prawie) to możesz przystąpić do kolejnego etapu. Masę należy nadal ubijać, dodając żółtka pojedynczo, aż uzyskasz jednolitą pianę.

Mąkę pszenną i ziemniaczaną wymieszaj w osobnym naczyniu, a następnie przesiej. Podziel na co najmniej 3 porcje. I teraz najważniejsze! Dodając mąkę do masy, nie miksujemy jej, ponieważ zaburzy to napowietrzoną strukturę. Wsypujemy najpierw pierwszą część mąki i mieszamy, zaczynając od środka i powoli podnosząc ciasto, rozprowadzamy ją na boki. Należy pamiętać, by ciasto mieszać tylko w jedną stronę! Gdy pierwsza część mąki będzie już w masie, dodajemy kolejną i delikatnie mieszamy. Dalej postępujemy podobnie, aż cała mąka znajdzie się w cieście. Gotową, delikatną jak chmurka, masę umieszczamy powoli w tortownicy z położonym na spód papierem do pieczenia (boków formy niczym nie smarujemy!). Biszkopt pieczemy przez 30-40 minut w temperaturze 160ºC do suchego patyczka. Po upieczeniu ciasta nie wyjmujemy z piekarnika, tylko uchylamy drzwiczki i pozwalamy mu powoli stygnąć. Wyjmujemy go z tortownicy dopiero po całkowitym wystygnięciu. Powinien ładnie odejść od formy, jeśli nie, to delikatnie odkrawamy dookoła nożem. Gotowe! Można go teraz podzielić na blaty.


Uwagi

  • Chcąc upiec biszkopt kakaowy, należy dodać około 20-30 g kakao w zamian za mąkę pszenną.
  • Ilości podane w szklankach są tylko orientacyjne i nie gwarantują idealnego wypieku.
*


Zainteresował Ciebie ten wpis? Zobacz również:

43 komentarze

  1. naprawdę wygląda cudownie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję! :)
      I polecam wypróbować, bo zawsze tak pięknie wychodzi.

      Usuń
  2. Robisz biszkopt na cukrze drobnym? Mi od lat wszyscy powtarzają żeby robić na krysztale. Jest jakaś różnica?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, wszelkie ciasta, które wymagają ubijania białek z cukrem robię na cukrze drobnym (nie mylić z pudrem). Jakby nie patrzeć, ten cukier to nadal kryształ, tylko o drobniejszych ziarnach. Różnica polega na tym, że szybciej się on rozpuszcza podczas pieczenia, dzięki czemu jest mniejsze prawdopodobieństwo, że ciasto opadnie oraz skraca czas samego ubijania.

      Usuń
    2. Dziękuję za odpowiedź! w najbliższym czasie jak będę piekła biszkopt przetestuję różnicę :) Pozdrawiam! M.

      Usuń
  3. Czy mogłabys zamienić gramy na szklanki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Postaram się to zrobić przy najbliższej okazji.
      I taka jedna uwaga - autor bloga jest facetem, co nietrudno zauważyć, więc wolałbym formę "czy mógłbyś". :P

      Usuń
    2. Przepis wspaniały rośnie biszkopt super polecam

      Usuń
    3. Taki komentarz to miód na moje serce, dziękuję :)

      Usuń
  4. Jest jeszcze jeden sposób na to, by biszkopt nie opadł. Natychmiast po upieczeniu wyjąć z piekarnika i upuścić foremkę z ciastem na podłogę z wysokości kolan; ponownie włożyć do wyłączonego piekarnika i pozostawić do wystudzenia. Nie wiem jakie procesy zachodzą w biszkopcie, ale DZIAŁA - wypróbowałam wielokrotnie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, też znam tę technikę i wielokrotnie zastanawiałem się nad jej funkcjonowaniem, ale potwierdzam, że działa. Serdecznie dziękuję za przydatną uwagę :)

      Usuń
    2. To prawda często robie biszkopt "rzucany" i wychodzi idealnie ☺

      Usuń
  5. Witam, na jakim programie pieczemy? Na normalnym- góra dół? czy może ma Pan inny sposób?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja piekę w piekarniku gazowym (tylko dół), ale w przypadku elektrycznego sądzę, że program normalny będzie najodpowiedniejszy.

      Usuń
  6. Na ile placków można podzielić jeden wypiek? Chciałabym zrobić tort i będzie to mój pierwszy tort :) więc przepraszam za te głupie pytania.. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Biszkopt bez problemu można podzielić na 3 placki. Kroić go na większą ilość nie polecam, gdyż może się nam rozlecieć. A pytanie wcale nie głupie, choć ująłem tę informację już na początku przepisu. Pozdrawiam ;)

      Usuń
  7. Jutro go wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Czy jajka powinny być prosto z lodówki czy z temperatury pokojowej?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Powinny być w temperaturze pokojowej, podobnie jak w przypadku większości ciast, gdzie podstawą jest piana ubita z białek. Zaraz dopiszę tę informację do przepisu. Pozdrawiam ;)

      Usuń
  9. Biszkopt wyszedł idealnie jak na zdjęciu powyżej. Bez proszku, bez zrzucania. Dziękuję i pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo mnie to cieszy! Dziękuję za komentarz i pozdrawiam :)

      Usuń
    2. Wyszedl rewelacyjnie.

      Usuń
  10. jaka tortownica czy 22 czy 25....?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 22-24, tak jak jest to napisane na górze przepisu. Dla 22 biszkopt z tej ilości składników wychodzi po sam brzeg formy. Dla 25 polecam już dorzucić jedno lub nawet 2 jajka więcej, a resztę składników proporcjonalnie.

      Usuń
  11. Rozumiem, że piekarnik ma już być nagrzany do 160°C. Mam taki piekarnik wolnostojący. .. czy termoobieg i grzałki góra i dół nie dadzą zbyt wysokiej temperatury? Proszę o odpowiedź. Dziękuję!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, piekarnik musi być już nagrzany przed wstawieniem biszkoptu. Nie, ponieważ piekarnik utrzymuje ustawioną temperaturę, więc nie może być ona wyższa niż zadana. A samo grzanie góra-dół jest jak najbardziej zalecane.

      Usuń
  12. Bardzo serdecznie dziekuje za przepis! Biszkopt wyszedl przepiekny! Robie tort w ksztalcie serca i przyznaje, ze nie spodziewalam sie ze tak idealnie wyrosnie mi ciasto! Mniam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ogromnie się cieszę! Dobrze wyrośnięty biszkopt u moich czytelników jest stanowczo tym, co sprawia mi radość :)

      Usuń
  13. Biszkopt właśnie się studzi. Powiem szczerze że to mój pierwszy i jest piękny ;-) jak narazie nic nie opadł Już się doczekać nie mogę aż go zacznę przekładać :-P

    OdpowiedzUsuń
  14. Mój biszkopt właśnie się studzi i wygląda idealnie :-D Jest to mój pierwszy biszkopt i jestem w szoku że bez proszku może tak pięknie wyrosnac. Już się doczekać nie mogę aż zacznę go przekładać :-P Dzięki bardzo za przepis ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ale się cieszę, że to Twój pierwszy biszkopt i w dodatku taki udany! :) To dla mnie zawsze największa radość. Dziękuję za komentarz i polecam inne przepisy na blogu. ;)

      Usuń
  15. Biszkopt idealny zawsze pozostawał poza moim zasięgiem... może ten przepis to zmieni - wypróbuję w weekend! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieję, że tym razem Twój biszkopt uda się znakomicie. ;)

      Usuń
    2. Wtedy nie wyszło. Dziś - podejście drugie :D

      Usuń
  16. jakie ilości składników gdy chcę upiec na normalnej prostokątnej blaszce?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeżeli to klasyczna duża blacha o wymiarach 25x40 to należy upiec biszkopt z 8 jajek, będzie wtedy do podziału na 3 blaty. Reszta składników proporcjonalnie, tj. 80 g mąki ziemniaczanej,190 pszennej i 240 g cukru.

      Usuń
  17. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Odpowiedź na to pytanie napisałem poniżej. :)

      Usuń
  18. A ja mam takie pytanko jeżeli chce upiec kakaowy,to nie daje grama mąki?bo w przepisie mąki jest 120 gr a kakao 20-30 gr,i wolała bym sie upewnić

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie, mąka być musi. Po prostu dodając np. 20 g kakao, zastępujemy nim 20 g mąki pszennej, czyli musimy dodać jej wtedy 100 g. :)

      Usuń
  19. Dziś robiłam ten biszkopt pierwszy raz. Żałuję tylko,że faktycznie nie wymieszalam masy z mąką mikserem krótko i delikatnie,bo mieszajac łyżka widziałam jak masa opada a grudki mąki byly wiec musialam mieszac i mieszac. Chwile zmiksowalam 5sek na końcu ostatnią partię mąki i biszkopt wyrósł super choć gdy juz stygl opadl o ok 1cm ale starczy na 3 blaty :) super,ze przepis podany w gramach tego wszędzie szukałam. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A przesiałaś mąkę? Bo powinna się mieszać bezproblemowo. Czasami jeśli jednak są jakieś grudki, to ja używam ręcznej trzepaczki, żeby je delikatnie rozbić. 1 cm to nie tak źle, chociaż nie powinien w ogóle opaść. Ale grunt, że dało się go bez problemu pokroić na 3 części. Następnym razem z pewnością wyjdzie idealnie. Dziękuję za komentarz i życzę powodzenia przy kolejnych wypiekach. ;) Pozdrawiam!

      Usuń