Tort ten powstał na bardzo specjalne zamówienie. Dwuletnia już jubilatka, dla której był robiony zażyczyła sobie, by był niebieski i miał pszczoły. Jego wizja kształtowała się w ponadgodzinnej rozmowie. Koniec końców powstał klasyczny tort na białym biszkopcie z kremem z bitej śmietany i mascarpone oraz jagodami, które podczas krojenia miały uwalniać swój niezwykły kolor. Wierzch tortu ozdobiłem zaś kwiatami z borówek i wspomnianymi pszczołami. Zderzenie białego kremu i niebieskich jagód dało piękny i subtelny efekt, zaś motyw przewodni w postaci pszczół wywołał uśmiech na twarzy solenizantki. 🙂
Biszkopt:
- 250 g mascarpone
- 500 ml śmietany kremówki
- 2-3 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki miodu
- sok z połówki cytryny
- 120 ml wrzątku lub herbaty
- 300 g jagód plus trochę do dekoracji
- 100 g borówek
- płatki migdałów do posypania
- 200 g masy marcepanowej*
- 50 g białego lukru plastycznego**
- żółty barwnik w proszku lub paście
- płatki migdałów
- 4 kostki gorzkiej czekolady (o zawartości kakao przynajmniej 70%)
Z dodatkowej części lukru możemy również przygotować listki i łodygi do naszych borówkowych kwiatków. Wystarczy do lukru dodać zielonego barwnika.
A tutaj jeszcze jeden w wersji large:
* Domowy marcepan uzyskamy, łącząc mielone migdały z cukrem pudrem w proporcji 1:1 i dodając odrobinę wody oraz esencji migdałowej.
** Lukier plastyczny można przygotować samemu. Do tego celu łączymy 400 g cukru pudru z 2 łyżeczkami glukozy i 2 łyżeczkami żelatyny rozrobionej w 30 ml wrzątku. Masę dokładnie zagniatamy i w razie potrzeby dosypujemy cukru bądź dolewamy wody.
28 komentarzy
Wprost prześliczny. Mam 13 razy lat więcej niż jubilatka, ale takim tortem byłabym zachwycona jak ona 🙂
Dziękuję 😀
Też bym był, ale jakoś nikt nie chce mi takich kolorowych tortów robić. 😛
uroczy torcik i z pewnością pyszny!
Dziękuję pięknie. Też mam taką nadzieję. 😀
Wow <3 przepiękny 🙂 pamiętam takie pszczoły z książki kucharskiej Kubusia Puchatka 😉
Mógłbyś też dodać zdjęcie po przekrojeniu, jestem ciekawa efektu 😉
Dziękuję 😀 Rzeczywiście przypominają te z Kubusia. Niestety, tak jak wspomniałem, tort był na zamówienie, więc efektu po przekrojeniu nie dane było mi sfotografować.
Szkoda, wiem, że był na zamówienie, ale myślałam, że może miałeś okazję sfotografować.
"Koniec końców powstał klasyczny tort na białym biszkopcie z kremem z bitej śmietany i mascarpone oraz jagodami, które podczas krojenia miały uwalniać swój niezwykły kolor." – to mnie zmyliło ;P "motyw przewodni w postaci pszczół wywołał uśmiech na twarzy solenizantki. :)" – pomyślałam, że może z solenizantką łączą Cię więzy krwi i byłeś uczestnikiem uroczystości 😉
W sumie racja, można było tak pomyśleć. 😉 Ale nie, nie łączą.
Śliczny tort, urocze te pszczółki i jagodowe kwiaty 😉
Ślicznie dziękuję 🙂
łał! jest fantastyczny! prawdziwe dzieło sztuki… jeśli smakuje tak samo jak wygląda, to zamawiam 10 kawałków:D
Dziękuję! Już się robi, podaj tylko adres 😀
Wszystkiego dobrego, dla szanownej jubilatki 🙂 Torcik wygląda bardzo delikatnie, pomysłowo go ozdobiłeś 🙂
Przekażę 😀 Dziękuję bardzo za miłe słowa 🙂
Ależ śliczny!
Dziękuję! 🙂
dawno nie widziałam tak pięknego tortu!
Bardzo miło mi to słyszeć 🙂
śliczny i musi być pyszny
Pięknie dziękuję 😉
Rewelacyjny 🙂 Gratuluję talentu.
Ślicznie dziękuję 🙂
Przesympatyczny torcik 🙂 Łukaszu, zazdroszczę Ci tego zmysłu artystycznego – tworzysz cuda!
Bardzo miło mi to słyszeć! Starałem się jak nigdy. Dziękuję 🙂
Wow, ale urocze te pszczółki ^^
Dziękuję 😀
Za inspirację ci dziękuję. Niedługo urodziny mojej dwulatki. I się głowiłam nad dekoracją, wszak ja beztalencie plastyczne zupełnie 🙂 A tu prosto, klasycznie, ładnie. Świetny jest! 🙂
Bardzo się cieszę, że Cię zainspirowałem, niezmiernie jest mi miło 🙂