Taka duża micha pełna pysznej owsianki z amarantusa o poranku z pewnością doda Wam mnóstwo energii! Dynia, dzięki dodatkowi imbiru i cynamonu doskonale rozgrzewa — ciepło będzie emanowało w Was prosto z najedzonego brzucha przez cały dzień! Jest idealna by zdrowo i z impetem zacząć tydzień. I taka mała rada dla tych, co nie mają rano czasu na gotowanie, a równie mocno (jak ja) lubią pieczoną dynię — przygotujcie sobie dzień wcześniej całą blachę tego pomarańczowego cuda. Później bez problemu można ją przechowywać przez kilka dni w lodówce, a na pewno przyda się do sałatek, tart, deserów i innych jesiennych specjałów.
SKŁADNIKI
- 200 g amarantusa*
- 250 ml wody
- 400 ml mleka kokosowego
- szczypta soli
- 200 g pieczonej dyni
- 1 łyżka syropu klonowego lub miodu
- mielony cynamon do smaku
- mielony imbir do smaku
PRZYGOTOWANIE
- Amarantus przepłucz pod bieżącą wodą i wrzuć na wrzątek z odrobiną soli. Gotuj pod przykryciem przez kwadrans.
- Kolejno wlej mleko kokosowe i gotuj jeszcze przez 10 minut, często mieszając, aż amarantus stanie się miękki. Dopraw cynamonem do smaku i przełóż do miseczek.
- Ciepłą jeszcze dynię pokrój w kostkę i połącz z syropem klonowym, cynamonem oraz imbirem. Podawać z gotową owsianką.
UWAGI
*Jeżeli korzystasz z płatków amarantusa, to dodaj tylko 125 ml i skróć czas gotowania o połowę.
8 komentarzy
Fajny pomysł, zdrowy, pożywny i rozgrzewający. Podoba mi się 🙂
Bardzo mnie to cieszy 🙂
Pyszne śniadanie.
Dziękuję 🙂
to jest propozycja wprost stworzona dla mnie! uwielbiam dynię i amarantusa również 🙂
Wspaniale to słyszeć!:D
Świetnie wygląda jedzonko 😉
Dziękuję! 🙂