Pizza z chlebków naan

środa, 15 października 2014

Pizzę z chlebków naan odkryłem kiedyś u Nigelli. Zachwyciła mnie swoją prostotą i szybkością przygotowania. Jak wspomina sama autorka, jej przygotowanie nie zajmuje więcej czasu niż zamówienie pizzy przez telefon. Wystarczy nagrzać piekarnik, a w tym czasie posmarować chlebki sosem pomidorowym i posypać ulubionymi dodatkami. Wystarczy kwadrans i możemy cieszyć się wspaniałą, domową pizzą. W tym czasie to nawet nie dowiozą jej nam z pizzeri! :) Swoje chlebki naan przygotowałem z dodatkami, które można spotkać na bałkańskich pizzach - są to: grillowana cukinia, czerwona cebula i biały słony ser podobny do greckiej fety. Zawsze bardzo mi smakowało to połączenie smaków. Zamiast cukinii często spotykałem również wersję z zielonym ogórkiem ale tego połączenia do dzisiaj nie rozumiem. Sos pomidorowy wzbogaciłem zaś czarnuszką (ją to już chyba do wszystkiego używam), która nadała fajnego aromatu. Gorąco polecam i nie bójcie się eksperymentować z własnymi dodatkami!
Sam naan to płaski drożdżowy chleb, pochodzący ze środkowej Azji i szczególnie popularny w kuchni indyjskiej. Tradycyjnie wypieka się je w piecu tandoori, ale można przygotować je również w domowym piekarniku (przepisów nie brakuje w internecie) lub po prostu kupić w sklepie z żywnością indyjską albo orientalną; najlepiej na zapas - przydadzą się, gdy najdzie nas nagła ochota na pizzę.
Składniki (na 4 pizze):
  • 4 chlebki naan
  • 4 pomidory (można zastąpić 200 ml pasty pomidorowej)
  • 1 cukinia, pokrojona w plastry
  • 1 czerwona cebula, pokrojona w piórka
  • 1 ząbek czosnku, starty
  • 120 g ulubionego sera żółtego, startego
  • 120 g sera białego typu bałkańskiego, pokruszonego
  • 1 łyżka świeżego tymianku, posiekanego
  • czarnuszka
  • suszona bazylia
  • sól, świeżo mielony czarny pieprz

Przygotowanie:

Pomidory sparzyć i obrać ze skórki, pokroić w mniejsze cząstki i zmiksować blenderem. Wylać na patelnię i gotować, aż odparuje część wody. (W zamian można użyć gotowej pasty z pomidorów, będzie szybciej). W tym czasie na patelni grillowej przypiec lekko posolone plastry cukinii. Otrzymaną pastę pomidorową zdjąć z ognia, przyprawić solą, pieprzem, czarnuszką i bazylią, a następnie posmarować nią chlebki naan. Posypać żółtym serem i ponakładać plastry grillowanej cukinii. Posypać piórkami cebuli, pokruszonym serem bałkańskim oraz tymiankiem. Piec w 200ºC przez 5-10 minut, aż ser się rozpuści, a chlebek przypiecze. Smacznego!



Zainteresował Ciebie ten wpis? Zobacz również:

16 komentarze

  1. Uwielbiam chlebki naan, a jako pizza jeszcze ich nie próbowałam, świetny pomysł !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja również, są świetne :) Koniecznie w takim razie wypróbuj :)

      Usuń
  2. Też widziałam ten przepis u Nigelli - to naprawdę dobry pomysł, gdy nie chce nam się zagniatać ciasta. Widziałam też wersję z chlebkami pita.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O chlebki pita, to też fajny pomysł! Fajnie, że mi go podsunęłaś ;)

      Usuń
  3. Mniam, ale pyszności <3 Świetnie wygląda taka pizza :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, też lubię jej odmienny wygląd :)

      Usuń
  4. świetny pomysł, a efekt genialny :) można zaskoczyć gości :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mnie również urzekł swoją oryginalnością, dlatego tak chętnie ją robię :)

      Usuń
  5. Pyszny miałeś obiad, aż u mnie pachnie chlebkami :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie da się zaprzeczyć, haha. Takie chlebki naan są przepyszne :)

      Usuń
  6. Co to za ksiażka w tle? Jakies fajne przepisy? M.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ta książka to Nigella Ekspresowo, autorstwa Nigelli Lawson. Przepisy są jak najbardziej świetne. Od lat jestem wielkim jej fanem ;)

      Usuń