Ciasto i babeczki marchewkowe

niedziela, 9 listopada 2014

Jeżeli szukacie najlepszego przepisu na ciasto marchewkowe to mam dla Was dobrą nowinę - właśnie znaleźliście recepturę idealną. Wypiek, który macie przed swoimi monitorami jest wilgotny, aromatyczny, nie za słodki (nie licząc kremu), pięknie wyrasta i pomimo dużej ilości bakalii ma lekką strukturę. Przepis ten powstawał jakiś czas. Od wielu lat stopniowo coś w nim zmieniam, żeby osiągnąć jak najlepsze ciasto, jednocześnie wzorując się na różnych wersjach znalezionych w Internecie. Wydaje mi się, że to już jest bliskie ideału i mam nadzieję, że i Wam posmakuje. Przepis nadaje się zarówno do przygotowania ciasta, jak i samych babeczek. Gorąco polecam, bo są naprawdę doskonałe. :)


Składniki (na tortownicę o średnicy 20-23 cm lub na 24 małe babeczki):
  • 3 duże jajka
  • 1/2 szklanki brązowego cukru
  • 1/3 szklanki oleju (rzepakowego lub słonecznikowego)
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 2 płaskie łyżeczki cynamonu
  • 1 płaska łyżeczka suszonego imbiru
  • 1/4 łyżeczki mielonych goździków
  • 1 szklanka startej na drobnych oczkach marchwi (lekko odciśniętej)
  • 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich
  • 1/2 szklanki pokrojonych na kawałki ananasów z puszki
  • 1/2 szklanki rodzynek
  • garść suszonych moreli, pokrojonych na kawałki

Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Stopniowo wlewać olej, nadal ucierając. W osobnej misie wymieszać składniki suche: mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól, cynamon, imbir i goździki. Powoli dodać je do jajecznej masy, cały czas miksując. Do masy dodać następnie startą marchew, orzechy, rodzynki, ananasy i morele. Wszystko wymieszać dokładnie łyżką i wlać do tortownicy pokrytej papierem do pieczenia. Piec 40-50 minut w 180ºC do suchego patyczka. Wyjąć i wystudzić.

W przypadku babeczek masę wlać do 3/4 wysokości papilotek o średnicy 4-5 cm i piec około 20-25 minut. Wyjąć i ostudzić.


Polewa:
  • 50 g masła, w temperaturze pokojowej
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 200 g serka Philadelphia
  • orzechy włoskie, cynamon i skórka pomarańczowa do dekoracji

W misie miksera utrzeć masło do białości. Następnie dodawać powoli cukier puder, cały czas ucierając. Po łyżce dodawać serek Philadelphia, nie przerywając miksowania. Krem wyłożyć na wystudzone ciasto i równomiernie rozsmarować. Udekorować połówkami orzechów włoskich i posypać świeżo otartą skórką pomarańczową i cynamonem. Gotowe ciasto przechowywać w lodówce. Najlepiej smakuje na drugi dzień, jeśli tylko dotrwa do tego czasu! :D







Zainteresował Ciebie ten wpis? Zobacz również:

36 komentarze

  1. Bardzo lubię wypieki z dodatkiem marchewki, piękne Ci wyszły :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję ;) Ja również, śmiało mogę powiedzieć, że należą do moich ulubionych ;)

      Usuń
  2. Marchewkowe to moje ulubione! Mam swój sprawdzony przepis ale zawsze z chęcią oglądam cudze:) w sumie to lubię je najbardziej bez kremu:D Samo ciacho. Twoje pięknie się prezentuje takie idealnie pokrojone:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też właśnie lubię zerkać na cudze i wprowadzać zmiany by było jeszcze lepsze. :) Zazwyczaj właśnie przygotowuję wersję bez kremu, ale stwierdziłem, że jak robię już zdjęcia to zaszaleję :D I dziękuję za miłe słowa, krojone było niemal od linijki. :D

      Usuń
  3. prezentuje się genialnie!!!

    OdpowiedzUsuń
  4. Mniam, takie to bym mogła jeść i jeść... :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hahah, to się bardzo cieszę. Ja w sumie też mam problem by się od niego oderwać ;)

      Usuń
  5. Poproszę kawałek ciasta i 2 babeczki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ależ proszę, z chęcią się podzielę. ;) W końcu tyyyyleee tego napiekłem :D

      Usuń
  6. Marchewkowe - moje ulubione :) I obowiązkowo z ananasem :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moje też :) A ananasa od całkiem niedawna dodaję i jestem zachwycony :)

      Usuń
  7. odkąd jako dziecko zdziwiona spróbowałam ciasta z marchewki (no bo jak to tak, z warzywa?!) to absolutnie je uwielbiam! w kazdej ostaci, ale takiej z kremem lub polewą najbardziej ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Haha, ja też! Pamiętam jak wiele lat temu dowiedziałem się o istnieniu tego ciasta i jak bardzo byłem zaskoczony. Od tego czasu należy do moich ulubionych ;)

      Usuń
  8. ciasto wygląda wspaniale, nigdy takiego nie robiłam ale chyba wreszcie się skuszę!

    zapraszam do siebie i obserwowania

    http://blogmanekineko.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Skuś się i to koniecznie, bo jest palce lizać ;)

      Usuń
  9. i pomyśleć, że jeszcze tej jesieni nie piekłam marchewkowego, czas najwyższy to nadrobić:) Klasyczne albo z ananasem, jako ciasto lub muffinki, bez różnicy wszystkie lubimy:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To musisz jak najszybciej nadrobić zaległości ;) I pewnie, że wszystkie opcje są pycha, w końcu marchewkowe wypieki nie mogą być nie dobre ;)

      Usuń
  10. Cudowne ,z kremem kusi jeszcze bardziej.

    OdpowiedzUsuń
  11. Z tą serkową polewą bomba! Aż żal, że nie można spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Świetny przepis, zdjęcia bardzo sugestywnie pokazują jak to ciasto ma wyglądać! :)
    Plus za naprawdę świetny wygląd!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję pięknie za tak miłe słowa i niesamowicie mi z tego powodu przyjemnie ;)

      Usuń
  13. U mnie by nie przetrwało ;) Wygląda obłędnie!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję ;) Dla tego trzeba od razu upiec z podwójnej porcji; ja tak zrobiłem :D

      Usuń
  14. Prezentuje się bezbłędnie, w smaku zapewne wyśmienite! Chętnie wypróbuje przepis :)

    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję i gorąco polecam - na pewno się nie zawiedziesz!
      Pozdrawiam ;)

      Usuń
  15. Patrząc po proporcjach i składnikach ciasto ideał pozdrawiam pasjonatka marchewkowych wypieków:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszy mnie to niezmiernie! Widać, że my (pasjonaci marchewkowych ciast) mamy podobne wyczucie smaku :D

      Usuń
  16. Idealne ciasto! Musi smakować wyśmienicie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) O tak, jest przewspaniałe. Jako koneser marchewkowych wypieków stwierdzam, że póki co, to było najlepsze jakie dotąd upiekłem :)

      Usuń