Niby banał, niby każdy o tym wie…. jednak w okresie przedświątecznym warto o tym wspomnieć, bo domowy cukier waniliowy nie ma sobie równych! Jest niezwykle aromatyczny i ekonomiczny – jego produkcja wyniesie Cię taniej niż tego kupnego, że już nie wspomnę o wyżej jakości. Świetnie się nada do wszelkich ciast, ciasteczek, deserów, czy kawy. Jeżeli choć raz go spróbujecie, już nigdy więcej nie sięgniecie po cukier na sklepowej półce.
- 1 kg cukru (najlepiej drobnego do wypieków)*
- 2 laski wanilii
** Jeżeli w przepisie podana jest ilość cukru wanilinowego, to cukru waniliowego polecam dać dwa razy więcej.
12 komentarzy
I to jest cukier waniliowy!
Najprawdziwszy! 😀
Też robię domowy cukier waniliowy, jest zdecydowanie lepszy od wanilinowych, czy nawet kupnych waniliowych!
Pewnie, że lepszy! 😉 A do wanilinowych nawet nie ma co porównywać. 😛
Taki cukier możemy też dać w prezencie naszym znajomym 🙂 Ja bym się bardzo ucieszyła z takiego własnoręcznego prezentu 🙂
O świetny pomysł, zazwyczaj wręczam ciasteczka, ale to też miła alternatywa 🙂
Obowiązkowy w każdej kuchni! 🙂
Pewnie, że tak! 🙂
To jest to. Przypominaj takie przepisy, bo moze akurat ktos jeszcze przejdzie na dobra strone 😉
No to właśnie liczę, trzeba przekonywać ludzi i zdetronizować raz na zawsze wanilinę! 🙂
Dziś zrobiłam taki domowy cukier waniliowy tylko na 1,5 szkl cukru dałam 2 laski wanilii.
Będzie bardziej skoncentrowany 😉 W sumie proporcje zależą od naszych preferencji i od tego w jakim celu będziemy z niego korzystać.