Serowe paluchy z ciasta francuskiego

poniedziałek, 29 grudnia 2014

Sylwester lada dzień, więc tym, którzy z tej okazji organizują domówki lub na takowe się wybierają, może przydać się ten smaczny przepis. Serowe paluchy to idealna i chrupiąca przekąska, którą wykonamy w ekspresowym tempie. Wystarczy, że posiadamy w lodówce gotowe ciasto francuskie, trochę żółtego sera i dowolne przyprawy oraz zioła. Idealnie pasują do piwa i czerwonego wina. Zapewniam, że każdy, kto lubi słone przekąski, będzie zachwycony. :)


*

SKŁADNIKI

na ok. 30 paluchów serowych

  • 2 arkusze ciasta francuskiego na maśle (po 350-400 g każdy)
  • 250 g żółtego sera, np. cheddara
  • 1 roztrzepane jajko do posmarowania
  • przyprawy: słodka i ostra papryka, tymianek, rozmaryn, oregano, bazylia, sól (świetnie się sprawdzi również kminek i czarnuszka)
*

PRZYGOTOWANIE


Arkusz ciasta francuskiego rozwiń, posmaruj roztrzepanym jajkiem, a następnie posyp połową sera i ulubionymi przyprawami. Przykryj drugim arkuszem ciasta i ponownie posyp serem oraz przyprawami. Całość lekko przyciśnij by ser przykleił się do ciasta. Potnij na paski o szerokości 1,5-2 cm. Każdy pasek złap za oba końce i skręć w przeciwnych kierunkach, aby powstała sprężynka. Ułóż na blasze z papierem do pieczenia, zachowując 2 cm odstępy. Piecz 15-20 minut w temperaturze 200ºC, aż staną się złote.


*



* Przepis zaczerpnięty z Moich Wypieków.

Zainteresował Ciebie ten wpis? Zobacz również:

30 komentarze

  1. Już czujemy ten apetyczny serowy zapach :D Pewnie byłby to hit każdej imprezy, nie tylko sylwestrowej :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetna przystawka :) Prosta w przygotowaniu i do piwa jak znalazł :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Serdecznie zachęcamy do dodania przepisu do akcji "Karnawałowe party" na zBLOGowanych. Zbieramy najciekawsze przepisy na karnawałowe imprezy!

    OdpowiedzUsuń
  4. Piekłam takie daaawno temu:)muszę powtórzyć koniecznie:)

    OdpowiedzUsuń
  5. dobrze znany mi przepis - zawsze się super sprawuje na takiego rodzaju imprezach :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pewnie, że super. Są idealne,gdy trzeba przygotować coś na ostatnią chwilę ;)

      Usuń
  6. Proste, szybkie, a smakują bosko :)

    OdpowiedzUsuń
  7. uwielbiam te paluchy, są pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Zrobiłam na Sylwestra i wyszły pyszne, mogę śmiało polecić ten przepis :)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O, super! Bardzo się w takim razie cieszę i dziękuję za komentarz :D

      Usuń
  9. Robię takie czasem na imprezę! Są rewelacyjne! Wszystkiego najlepszego w Nowym Roku i samych udanych eksperymentów w kuchni!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję pięknie, Tobie również wszystkiego dobrego w nadchodzącym roku i mnóstwa kulinarnych uniesień! :)

      Usuń
  10. Wow, takie plauchy musiały być boskie! *.*
    Wyglądają fantastycznie!
    I ten ciągnący ser..mmm! :)
    Szczęśliwego 2015!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj, były, oj były, aż żal, że tak szybko się skończyły :P
      Dziękuję i Tobie również, wspaniałego Nowego Roku :)

      Usuń
  11. Choć za często nie jem ciasta francuskiego, to je uwielbiam ! ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja również, w końcu tyle wspaniałych rzeczy można z niego wyczarować. ;)

      Usuń
  12. Wyglądają genialnie, uwielbiam spieczony ser żółty, wypróbuję przy najbliższej okazji

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam, bo zachwycają serowym smakiem ;)

      Usuń