Leśny mech - tureckie ciasto ze szpinakiem

wtorek, 17 marca 2015

Dziś Dzień Św. Patryka, więc koniecznie trzeba świętować w zielonych barwach! Moja propozycja to słodkie tureckie ciasto ze szpinaku (tur. Ispanaklı Kek), popularne ostatnimi czasy na wielu blogach i znane w Polsce właśnie jako Leśny mech. Ciacho jest banalnie proste w przygotowaniu, ma genialny naturalny (!) kolor i smakuje bardzo ciekawie - kontrowersyjny dodatek w postaci szpinaku jest delikatnie wyczuwalny,  lecz może to siła autosugestii. ;) Gorąco polecam, nie tylko 17 marca, bo na pierwszy dzień wiosny również będzie jak znalazł!

Składniki na ciasto:
  • 350 g świeżego szpinaku typu 'baby'*
  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki oleju słonecznikowego
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • sok z 1/2 cytryny
  • skórka otarta z 1 cytryny

Jajka ubij z cukrem, aż uzyskasz niemalże białą i puszystą masę. Następnie, nie przerywając ubijania, wlewaj ciurkiem olej.

Szpinak zmiksuj blenderem lub posiekaj w malakserze i dodaj do masy jajecznej. Wlej sok i skórkę z cytryny i wszystko wymieszaj. Mąkę przesiej i połącz z proszkiem do pieczenia. Dodawaj powoli do zielonej masy, cały czas mieszając (ręcznie). 

Ciasto wlej do tortownicy (22-25 cm), przykrytej uprzednio papierem do pieczenia i piecz w 180ºC przez 40 minut do suchego patyczka. Wyjmij i ostudź.

*Można również użyć szpinaku mrożonego. Wtedy należy go odmrozić na sitku, celem odsączenia z wody.

Śmietankowy krem:
  • 300 ml kremówki 36%
  • 150 g mascarpone
  • 2 płaskie łyżki cukru pudru

Wszystkie składniki umieść w misie miksera i ubij na krem.

Dodatkowo:
  • ziarenka granatu do dekoracji

Przygotowanie:

Wierzch ciasta obetnij na 2/3 wysokości. Dół wyłóż na paterę i pokryj śmietankowym kremem. Górę zaś drobno pokrusz palcami i posyp nią wierzch ciasta. Ozdób całość pestkami granatu.






Zielono mi!

*Bazowałem na przepisach z Moich Wypieków i Słodkich Fantazji.

Zainteresował Ciebie ten wpis? Zobacz również:

64 komentarze

  1. A u ciebie jak zwykle pyszności :) to ja się wpraszam na kawałeczek :)
    Ciacho przepiękne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ciasto za każdym razem robi wrażenie:) choć sama już go piekłam, to i tak zawsze podziwiam, gdy zobaczę u kogoś:) Świetne wyszło!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też, tak długo podziwiałem u innych, że aż w końcu musiałem sam upiec :D

      Usuń
  3. Wspaniałe ciacho no i ten kolor :-) jak dla mnie bomba :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam ciasto ze szpinakiem, Twoje wygląda super leśnie. ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I ja również się właśnie przekonałem, że jest super ;)

      Usuń
  5. wow, nie słyszałam o tym wypieku. Wygląda bardzo fajnie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Piękne to Twoje ciacho! U mnie tez na zielono, tyle tylko, że babeczka :)
    Wesołego Dnia Świętego Patryka!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję i już zaglądam do Ciebie. Szczęśliwego! :)

      Usuń
  7. Obłędnie wygląda :) jeszcze nie robiłam ale kusi ;) pycha!
    U mnie też tradycji stało się zadość i jest zielono ;))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wypróbuj koniecznie :) A ja już lecę do Ciebie :)

      Usuń
  8. O super pomysł :D Wygląda smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Zdrowe i pyszne ciasto, pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czy takie zdrowe to nie wiem :D Ale przynajmniej naturalny barwnik w postaci szpinaku :)

      Usuń
  10. Fajne jest, nawet raz upiekłem, z mniejszą ilością szpinaku i nie było go czuć :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szpinaku chyba w ogóle nie czuć, przynajmniej nikt oprócz mnie nie był w stanie go wyczuć, więc chyba to tylko siła autosugestii :)

      Usuń
  11. Piękne jest:)chętnie zrobię w wolnej chwili,jeśli takowa się znajdzie,a ja będę miała siły na pieczenie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zrób koniecznie, mimo, że takie proste, to cieszy oko jak i kubki smakowe :)

      Usuń
  12. Fantastycznie optymistyczne ciacho.

    OdpowiedzUsuń
  13. Ciasto wygląda cudownie, jego kolor jest obłędny. Nigdy nie pomyślałabym o dodaniu szpinaku do ciasta na słodko, a myślę, że jego smak jest baardzo dobry:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja w sumie też nie, choć często go używam do słodkich koktajli, a tu jednak można z niego takie fajne rzeczy upiec :)

      Usuń
  14. Bardzo mnie to ciasto kusi, bo wygląda niesamowicie. Koniecznie muszę znaleźć czas na niego!: )

    OdpowiedzUsuń
  15. Świetne jest to ciasto, zawsze mnie fascynuje jego kolor (i ten kontrast z pestkami granatu!). Twoje wygląda bardzo apetycznie. Planuję je zrobić na Pierwszy Dzień Wiosny :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Będzie jak znalazł! Mnie właśnie urzekło w tym cieście to samo co Ciebie, dlatego też musiałem je upiec :D

      Usuń
  16. No przyznam szczerze, że mnie zastrzeliłeś tym ciastem!

    OdpowiedzUsuń
  17. Piękne ciacho :) Lubię takie szpinakowe wariacje :D

    OdpowiedzUsuń
  18. To ciasto jest niezwykle fotogeniczne i podobno smaczne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda, fajnie wygląda i też nieźle smakuje :)

      Usuń
  19. Piękny ten Twój "Leśny mech" :) Ciasto faktycznie ostatnio bardzo popularne, ale co ciekawe na każdym blogu robiony nieco odmiennie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bo każdy lubi trochę pomajstrować przy przepisach i robić je na swój sposób :)

      Usuń
  20. To ciasto jest i piękne i baaardzo smaczne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie pozostaje mi nic innego jak przyznać Tobie rację :D

      Usuń
  21. Piękna zieleń daje po oczach :D Też zamierzamy w przyszłości wykorzystać szpinak do wypieków, bo w przeróżnych kremach sprawdza się świetnie ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Rzeczywiście. Sam się nie spodziewałem, że taka ładna wyjdzie :D Zaś do kremów jeszcze nie próbowałem go dodawać, ale wszystko przede mną ;)

      Usuń
  22. Wow jakie kolory aż się nie mogę powstrzymać - cudo!

    OdpowiedzUsuń
  23. W ten weekend robię to ciasto! Koniecznie! ;)

    OdpowiedzUsuń
  24. widziałam je już na kilku blogach, ale.. nadal boje się zrobić :D
    pięknie się prezentuje!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj, nie ma co się obawiać tylko trzeba robić. :D Wato, na prawdę! ;)

      Usuń
  25. to ciasto prezentuje się wprost bajecznie!

    OdpowiedzUsuń
  26. Ach, te kolory! Czysty obłęd;)

    OdpowiedzUsuń
  27. Wspaniały początek wiosny!
    Przyznaję, nie wiedziałam, ze ciasto pochodzi z Turcji.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niech żyje zieleń! :D
      Och tak, jest tam niezwykle popularne ;)

      Usuń
  28. Mam ostatniomnóstwo szpinaku i chyba się skuszę :) Ciasto wygląda bosko :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gorąco zachęcam i pozdrawiam serdecznie ;)

      Usuń
  29. robiłam je w wersji bezglutenowej i bezlaktozowej - zachwycające :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W takiej wersji go nie znam, ale może kiedyś wypróbuję :)

      Usuń