Spaghetti z cukinii z sosem tahini, płatkami chili i orzechami włoskimi

środa, 22 kwietnia 2015


Cukinia to niesamowite warzywo. Przy odrobinie wyobraźni można z niej wyczarować lekkie i czarujące dania. Dowodem na to może być ten malowany wiosenną zielenią makaron. Podany z aromatycznym sosem z sezamowej pasty tahini, pachnący kuminem, cynamonem i czosnkiem. Do tego idealnie komponujące się orzechy włoskie i dodające pikanterii płatki chili. Spaghetti z cukinii możecie się raczyć podczas wiosennych wypraw na grilla, taktując je jako lekką sałatkę lub po prostu zabrać na lunch do pracy czy szkoły. Czy dacie się mu uwieść?


Składniki (na 1 porcję):
  • 1 duża cukinia
  • 1 łyżeczka płatków chili (lub 1 świeża papryczka)
  • garść orzechów włoskich, posiekanych i podprażonych na patelni
  • sól

Sos tahini:
  • 1 łyżka pasty tahini
  • 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 3 łyżki wody
  • duża szczypta cynamonu
  • duża szczypta kuminu
  • świeżo mielony czarny pieprz

Umytą cukinię pokrój za pomocą noża lub spiromatu na cienkie i długie pasy. Posyp solą, dokładnie wymieszaj i odstaw na 15-20 minut, aż stanie się wiotka. Następnie wypłucz dokładnie w zimnej wodzie i wyciśnij z nadmiaru płynu.

Wszystkie składniki na sos włóż do kielicha blendera i zmiksuj na gładką pastę. Dodaj do makaronu z cukinii i wymieszaj. Całość posyp płatkami chili i orzechami włoskimi. Następnie delektuj się jego smakiem i lekkością.

Zainteresował Ciebie ten wpis? Zobacz również:

48 komentarze

  1. I mam odpowiedz na juz dlugo nurtujace mnie pytanie. Kupilam mianowicie spiromat (ups....nawet nie wiedzialam, ze to tak sie nazywa) i zaraz na drugi dzien go oddalam, taki wspanialy sie okazal! Spaghetti z cukini jednak mi smakowalo i zastanawialam sie czy da sie ja w podobny sposob pokroic. Do cierpliwych nie naleze, ale sprobuje bo dla tego smaku warto!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja właśnie walczyłem tylko z nożem, bo niestety takich fajnych gadżetów również nie posiadam, ale zrobienie jednej/dwóch porcji można jakoś przeboleć :D

      Usuń
  2. Przepis ciekawy, ale talerz- rewelacja!

    OdpowiedzUsuń
  3. genialny pomysł na spaghetti - nie chodzi mi tu tylko o formę warzywną, ale ten sos - mój ulubiony! i do tego chrupiące orzechy! nic dodać, nic ująć ... jestem głodna :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Łał, no to mega się cieszę! A sosy z tahiny też uwielbiam, wszystko z tą sezamową pastą smakuje wprost wybornie :D

      Usuń
  4. Kiedyś też robiłyśmy marchewkowo-cukiniowe spaghetti :D To jest extra pomysł na nietypowe podanie warzyw na obiad :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marchewkowe też super, tylko ciężej się niestety kroi :P

      Usuń
    2. Marchewkę pociachaj w wstążki obieraczką do warzyw :D Szybko i prosto :)

      Usuń
    3. A no racja! Nie pomyślałem xD

      Usuń
  5. Musze zrobić, kupiłam sobie nawet jakiś czas temu specjalną obieraczkę do wykrawania takich paseczków :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ło! No to zazdroszczę Tobie tej obieraczki, ja będę musiał poszukać, bo na razie walczę z nożem :D

      Usuń
  6. Już nie mogę sie odczekać swojej cukinii, a Twoja sałatka wygląda świetnie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja już też czekam na świeże cukinie, prosto z ogródka, ale póki co w zastępstwie trzeba cieszyć się tymi sklepowymi :P

      Usuń
  7. Cukiniowe spaghetti jest bardzo smaczne:)a u Ciebie dodatkowo z fajnym sosem:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A jakże! W końcu ten sezamowy sos to jest mistrzostwo świata :D

      Usuń
  8. Sądząc po składnikach musi być pyszna :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam takie połączenia, Wygląda wspaniale! :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Cukinię faktycznie można wykorzystać na wiele sposobów, ale takiego spaghetti jeszcze nie przyrządzałam. Ciekawy pomysł!;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To gorąco zapraszam do wypróbowania. Na pewno się nie zawiedziesz! ;)

      Usuń
  11. Świetna propozycja ! Tak z cukinii można wiele smakowitości wyczarować :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W końcu to magiczne warzywo służące do czarowania w kuchni :D

      Usuń
  12. Wszystkie Twoja dania wyglądają obłędnie!

    OdpowiedzUsuń
  13. Pysznie wygląda, tak lekko i wiosennie;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A więc mogę czuć się spełniony, bo właśnie o taki efekt mi chodziło ;)

      Usuń
  14. takie spaghetti musi być pyszne :) podoba mi się dodatek chili :) taka nutka ostrości musi nadawać kopa całemu daniu :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Och dodaje i to porządnego! ;) Dzięki niej całość nie jest mdła, tylko idealnie zrównoważona.

      Usuń
  15. Coś czuję, że zakochałabym się w tym daniu :D

    OdpowiedzUsuń
  16. Pyszne, lekkie, wiosenne danie. Bardzo lubię "makaron"z cukinii :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest świetny, c'nie? :D Tylko teraz czekać na cukiniowy sezon by móc je robić znacznie częściej ^^

      Usuń
  17. Nooo, pięknie wyczrowałeś! Niesamowity przepis! Teraz tylko do kuchni i gotowe!

    OdpowiedzUsuń
  18. uwielbiam warzywne spaghetti! zazwyczaj męczę się ze zwykłą obieraczką, czas chyba w końcu zainwestować w jakiś poręczny spiromat, albo chociaż taką 'temperówkę' :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Och tak, to na pewno bardzo przydatny przyrząd :) Ja też właśnie muszę poszukać takiego urządzenia :D

      Usuń
  19. Odpowiedzi
    1. Dziękuję, a talerz mnie również zauroczył i nie mogłem się mu oprzeć ;)

      Usuń